duminică, 20 septembrie 2015

DRAMOLETA ȘTIRBATE ȘI VISUL FSB-ULUI




De peste Prut, observatorilor vieții politice moldave li se pare că la Chișinău se joacă dramolete. Domniile lor consideră că privesc o melodramă de proporții reduse, presărată abundent cu sirop de proveniență rusească, adică de proastă calitate. Cum adică, peste noapte un deputat liberal democrat să fie convins să părăsească fracțiunea parlamentară din care a făcut parte? De ce a făcut-o se întreabă aceștia cât se poate de mirați?  

De la București amănuntele se văd mai greu. Nu s-a observat că primul care a anunțat plecarea domnului Petru Știrbate din rândurile fracțiunii liberal-democrate a fost președintele formațiunii politice „Partidul Nostru”, primarul de Bălți, domnul Usatâi. Domnia sa a scris pe Facebook că a avut o noapte grea. "A fost o noapte grea... Se pare că am reușit. Deputatul Petru Știrbate părăsește astăzi fracțiunea PLDM. În Alianță au rămas 51 de deputați (...)", scria Usatâi la orele șapte dimineața.  
Domnul deputat Știrbate a dat de înțeles că la Bălți, nici usturoi nu a mâncat și nici gura nu-i miroase. Domnia sa a spus că va susţine în continuare guvernul pro-european și că a plecat din PLDM pentru că „întreaga clasă politică se confruntă cu o acută criză de credibilitate”. Domnia sa a spus că „actuala guvernare trebuie să lucreze sub presiunea şi controlul total al cetăţenilor și actualul cabinet de miniștri trebuie să iasă din zona de confort a majorităţii parlamentare negociate”.

Interesante cuvinte – confort majoritar versus presiunea cetățenilor. Parcă le-am mai auzit undeva.  

Siropul melodramei politice moldovenești a fost turnat tot de primarul municipiului Bălți – domnia sa a publicat tot pe Facebook mai multe documente în baza cărora susține că liderul PLDM, Vlad Filat, ar fi folosit banii depunătorilor de la BEM pentru a plăti serviciile consultanților angajați de partidul său în ajunul și perioada campaniei electorale pentru alegerile parlamentare din 2014. Siropul aruncat era de proastă calitate. Foarte calmi, liberal democrații au spus că toate relațiile lor contractuale cu alte entități juridice s-au efectuat în deplină legalitate și transparență. Dacă privim documentele de la Comisia Electorală Centrală vom avea confirmarea acestui lucru. 

E o dramă de mici proporții, așa cum afirmă observatorii bucureșteni, ori e vorba de altceva? 

Plecarea domnului Știrbate din rândurile Alianței pentru Integrare Europeană-3 are loc înaintea unor evenimente politice majore – este vorba de începerea negocierilor cabinetului de miniștri de la Chișinău cu FMI, de viitoarea ședință comună a guvernelor din România și Republica Moldova și de începerea procedurii de modificare articolelor din  Constituția Republicii Moldova referitoare la procedura de alegere a șefului statului

Micșorarea numărului de deputați ai alianței de guvernământ aduce o creștere a neîncrederii în stabilitatea cabinetului de miniștrii condus de Valeriu Streleț. Adică este vorba de sporirea nesiguranței în capacitatea executivului moldovean de a face față tuturor dificultăților cu care se  confruntă. E vorba de o destabilizare subtilă a puterii volitive a noului prim ministru. Cui îi folosește asta?

La București a trecut neobservată afirmația făcută la postul de radio Național FM de fostul șef interimar al Serviciului de Informații și Securitate de la Chișinău, domnul Dediu. Domnia sa a spus că domnul Usatâi are relații cu serviciul rus de informații – FSB. Neremarcate au trecut și uriașele sume de bani pe care domnul Usatâi le-a cheltuit în alegerile parlamentare și cele locale. Dacă afirmațiile domnului Dediu sunt veridice, și nu avem de ce a le pune sub semnul întrebării, devine mai clar cine are de câștigat din subțierea puterilor noului cabinet de miniștrii. 

Sporirea capacității de siguranță în activitatea guvernului moldovean o poate da un rezultat bun obținut de domnul Streleț în urma ședinței comune a guvernelor de la Chișinău și București. Presa de la București a notat că premierul  Victor Viorel Ponta, doreşte să transmită un mesaj clar de sprijin pentru reformele europene şi pentru cetăţenii Republicii Moldova, care sunt nemulţumiţi de starea lucrurilor din ţară. „Într-un moment atât de greu chiar trebuie să îi ajutăm, că n-are cine să-i ajute atât de repede în acest moment”, a spus premierul român. La Chișinău, domnul Zgonea, președintele Camerei Deputaților a Parlamentului României, a spus la fel  - "lumea nu mai are răbdare. Datoria României este de a vă sprijini". 

Nu e o dramoletă. Plecarea domnului Știrbate din rândurile AIE-3 s-a dorit a fi una care să pună sub semnul îndoielii desfășurarea ședinței comune a celor două guverne și acordarea singurului ajutor imediat pe care îl poate căpăta Republica Moldova, ajutor care va veni dinspre România. Nu din Federația Rusă, nu din Uniunea Europeană ci din România. Poate și din acest motiv, steagul României ar trebui să fluture în Moldova ca la el acasă.

FOTO : Andrei Mardari, 20 septembrie 2015