luni, 28 iulie 2014

DEPUTAȚII CHIULANGII ȘI RECUNOȘTIINȚA OAMENILOR SIMPLIIDeputații moldoveni par a fi cu capul în nori. Să mă explic: pentru că mai mulți deputați au plecat în vacanță, coaliția parlamentară nu a avut cum să voteze importante proiecte venite de la Guvern. Cabinetul de Miniștri s-a văzut pus în situația de a adopta aceste documente, prin asumarea responsabilității politice.  

Din 101 de deputați, la ședința Parlamentului au lipsit nemotivat 44. Aproape jumătate. Cei mai mulți deputați care au lipsit la această ședință fac parte din Partidul Comuniștilor – este dreptul lor, comuniștii nu fac parte din coaliție. Mai rău e că au lipsit și deputați care trebuiau să asigure sprijinul politic pentru Cabinetul Leancă. De exemplu, domnul Ioniță, care face parte din Coaliție. De aici și nervozitatea liderului liberal-democrat Vlad Filat față de acest deputat. E inadmisibil să lași totul baltă și să pleci în vacanță!

Că Moldova are deputați chiulangii este doar o parte a problemei! Se pare însă că, imediat după ce Guvernul și-a asumat responsabilitatea pentru aprobarea mai multor legi, deputații au pus mâna pe valiză și au tulit-o la mare. Doar că, potrivit sesiunea de primăvară a Legislativului se încheie pe data de 31 iulie! Așadar domniile lor au plecat cu zece zile mai devreme în vacanță.

O vorbă din bătrâni spune că Dumnezeu îți dă, dar în traistă nu îți pune. Poate, nu e mare brânză că deputații au plecat în vacanță mai devreme. Cabinetul de miniștrii funcționează, iar domnul Leancă e pe loc!
Doar că, prin asumarea răspunderii, primul ministru moldovean a făcut un pas extrem de riscant. Domnia sa  a repetat gestul domnului Filat din vara lui 2011, care forțat de împrejurările politice și-a asumat responsabilitatea în fața Parlamentului privind legile antiraider, legi care mai apoi au fost declarate neconstituționale. Riscant pas, nu-i așa?

M-aș fi așteptat ca deputații din coalița parlamentară de la Chișinău să își exprime îngrijorarea față de destrămarea coaliției guvernamentale din parlamentul Ucrainei, care joi, 24 iulie, și-a încetat activitatea. Asta deschide calea spre alegeri anticipate în statul vecin, al căror rezultat ar putea fi complicate și pentru noi. Deputații ar fi trebuit să se gândească la asta. Din valurile mării domniile lor nu au timp pentru asta!

Speram ca aleșii din comisia parlamentară pentru politică externă să dea o apreciere documentului adoptat de către Senatul american cu privire la Republica Moldova. Este un prim semn că Dialogul strategic moldo-american dă roade și că prietenii de peste Ocean ne sunt alături. Dar aflați în insulele grecești, aleșii poporului nu au timp pentru asta!

Vroiam ca domnii deputați din comisia pentru economie să ne spună că producătorii de fructe moldoveni vor colabora cu întreprinderile românești și că din discuțiile cu partenerii din Parlamentul României s-au găsit soluții pentru ca Moldova să facă față sancțiunilor rusești. Dar, deputații la asta, nici nu se gândesc!

Nu a fost să fie așa! După ce au primit câte o mie de euro îndemnizații de concediu, aleșii noștri au șters-o în depărtări albastre. Premierul Leancă a fost cel care a rămas să ducă pe umerii săi tot greul. Premierul a fost cel care l-a convins pe omologul său de la București ca România să importe fructe, legume şi conserve din Republica Moldova. Iar după întrevederea avută de conducerea Partidului Liberal Democrat din Moldova, cu liderul fracțiunii PPE din Parlamentul European, Manfred Weber, Vlad Filat, rămas și el acasă, a anunțat că “din data de 1 august, Uniunea Europeană va dubla cota la importul de fructe şi legume moldoveneşti  - cu două luni mai devreme decât prevede Acordul de liber schimb ratificat recent”. 

O veste cât se poate de bună! Care ne spune că în ciuda tuturor greutăților tandemul Filat-Leancă rămâne a fi principalul motor care împinge Moldova înainte. E semn că, atunci când unii se bronzează la mare, primul ministru și echipa sa liberal democrată, râmân a fi de veghe la liniștea cetățeanului. Da, pentru asta nu se dau medalii, dar recunoștința omenilor simpli e mult mai mare.