vineri, 12 iunie 2015

O DEMISIE CARE-I DĂ LUI CHIRTOACĂ PRIMĂRIA



M-am înșelat. Guvernul Republicii Moldova a căzut. 
Premierul moldovean Chiril Gaburici și-a anunțat demisia. Asta înseamnă demisia întregului Cabinet de Miniștri. Primul guvern minoritar al Republicii Moldova a supraviețuit ceva mai mult de o sută de zile. ”Este un gest foarte bine calculat și matematic. Sunt împăcat cu mine și deciziile pe care le-am luat la anumite etape”, a spus Gaburici. Calculat sau nu, acțiunea premierului are loc după ce pe data de 11 iunie domnul Gaburici a fost de Procuratura Generală într-un dosar referitor la studiile sale. Înseamnă că diploma domniei sale este falsă? O hotărâre judecătorească nu a fost luată dar se pare că da.

Ce va urma? Nimic strigător la cer. Alegerile locale se vor desfășura în termenul stabilit, președintele Nicolae Timofti va lua act de demisia domnului Gaburici și va desemna un premier interimar. Cel mai probabil acesta va fi ministrul de externe, doamna Natalia Gherman. Dar, tehnic vorbind, până la desemnarea prin decret prezidențial a unui nou prim ministru, domnul Timofti va trebui să mai aștepte. Liderii formațiunilor politice pro-europene, au la dispoziție aproximativ o lună pentru a negocia numele viitorului premier. După desemnarea acestuia de către președintele Republicii Moldova, candidatul desemnat mai are în favoarea sa un termen de maximum 15 de zile pentru a se prezenta cu viitorul cabinet de miniștrii în fața Parlamentului moldovean.

Din punct de vedere legal, pentru negocierea și aprobarea viitorului cabinet de miniștrii, deputații au la dispoziție doar 90 de zile. Altfel, domnul Timofti este în drept să stabilească data alegerilor parlamentare anticipate. Dacă își doresc să evite sabia lui Damocles și să plece cât mai repede în concediu, tratativele ar trebui să demareze pe data de 15 iunie, imediat după aflarea rezultatelor alegerilor locale.

Liderul liberal democraților moldoveni, domnul Filat a conștientizat primul acest lucru. „Formarea unei coaliții majoritare este indispensabilă, iar desemnarea cât mai urgentă a unui prim-ministru trebuie să fie prioritatea numărul unu” a declarat domnul Filat.  Liderul PLDM a spus presei că, în acest sens, a purtat discuții cu președintele țării și cu liderul democraților moldoveni, domnul Lupu, urmând să-l contacteze și pe liderul Partidului Liberal.

Necesitatea unor schimbări radicale pe scena politică a fost recunoscută și de președintele Parlamentului moldovean, democratul Andrian Candu.„Există mari dezamăgiri față de clasa politică, de asta în Moldova sunt necesare mari schimbări. Sunt lucruri care ne preocupă pe toţi. Ceea ce se întâmplă în stradă e rezultatul acestor dezamăgiri. În viitorul apropiat, pentru binele cetățeanului dar și al statului,  vor fi efectuate schimbări esențiale”, afirma către presă domnul Candu. Era vorba despre reconfigurarea coaliției minoritare într-una majoritară și atragerea liberalilor la guvernare. 

Pe 11 iunie, domnul Ghimpu anunța că nu va participa la coaliția anticipată de liderii PLDM și PD. Liderul PL îi acuza pe liberal-democrați si democrați că ei sunt cei care, prin lipsa de voință politică față de implementarea reformelor, compromit vectorul european al Moldovei. Declarațiile făcute de domnul Ghimpu, micșorau șansele acestei formațiuni politice de a câștiga în turul al doilea Primăria municipiului Chișinău. Este la mintea cocoșului că pentru a câștiga în turul doi Chișinăul, domnul Chirtoacă are nevoie de suportul tuturor formațiunilor pro-europene. A-ți concentra în acest moment atenția doar la alegerile locale înseamnă a nu ține cont de complexitatea politică din regiune. 

Demisia domnului Gaburici a venit la timp. Ea îi provoacă pe foștii colegi din Alianța pentru Integrare Europeană la negocieri. Imediat după anunțarea rezultatului alegerilor locale, cei trei lideri vor trebui să apară în public și să transmită publicului semnale clare că vor reface Alianța celor trei partide pro-europene. Doar în acest mod demisia lui Gaburici îi oferă domnului Chirtoacă  primăria. Iar nouă încă o șansă. Altfel, îngeri sau nu, ne vom gândi la Siberii.