joi, 4 februarie 2016

PROTESTELE MOLDOVENEȘTI ȘI DECONSERVAREA AGENȚILOR DE INFLUENȚĂ AI FEDERAȚIEI RUSE




Săptămâna trecută una dintre cele mai influente televiziuni publice ruse, care pe timpul Uniunii Sovietice trasnmitea în mod obligatoriu pe tot cuprinsul Uniunii, a găsit de cuviință să-i acorde prim-vicepreședintelui Partidului Democrat din Moldova, domnul Plahotniuc, mai multă atenție. Reportajul a fost difuzat în cadrul emisiunii de autor a cunoscutului jurnalist rus, Dmitri Kiselev, „Vesti Nedeli” (Noutățile Săptămânii).


Potrivit jurnaliștilor ruși, printre altele, domnul P ar fi cel mai bogat și mai influent om din politica moldavă, este adeptul occidentalilor și al românilor, și este adeptul integrării Moldovei în structurile euroatlantice. Pe de altă parte, Kiselev consideră că liderul PLDM, Vlad Filat este un țap ispășitor și că nu există nici o dovadă pentru incriminarea faptelor de care este acuzat.


În spațiul ex-sovietic, vocea lui Kiselev este percepută a fi vocea Kremlinului, reportajele prezente în emisiunea domniei sale reprezintă vocea autorităților ruse asupra subiectului abordat. Atenția pe care Kiselev a acordat-o Moldovei și prim-vicepreședintelui PDM vine să trezească întrebări și în același timp să ofere răspunsuri.


Recent, poetul și criticul literar, Andrei Țurcanu, unul dintre liderii protestelor în masă carea au avut loc în Moldova la sfârșitul anilor 80, nota pe rețelele de socializare că starea de haos este doar în avantajul Federației Ruse, care are în zonă propriile ei jocurile geostrategice și este interesată doar de destabilizare. Domnia sa sublinia că “amestecul toxic din piață, are consecințe de durată prin evidente strategii de schimbare a eșichierului politic. Mai exact, prin acapararea de către Rusia, a vectorului de dreapta din politica moldovenească”, notează domnul Țurcanu. Știrile au confirmat asceastă presupunere. Nicolae Alexei, președintele Partidului Legii și Dreptății, a anunțat că mai mulți tineri cu studii europene aderă la formațiunea sa - postul de președinte al formațiunii politice va fi ocupat de Marin Ciobanu, șeful Zonei Economice Libere Bălți. Noul transfer de capital politic seamănă mai degrabă cu o „deconservare”. 


De ce? Pentru că prezența domnului Marin Ciobanu în echipa domnului Alexei vine după ce domnia sa a fost prezent în echipa guvernamentală propusă Parlamentului Republicii Moldova la 2 ianuarie de către domnul Ion Sturza pe funcția de viceprim-ministru, ministru al Economiei. Pentru că, la sfârșitul lunii decembrie 2014, generalul Alexei a participat, alături de o echipă de generali și colonei din rezerva KGB, la crearea unui Comitet al Salvării Naționale. Președinte al acestui comitet a fost ales fostul director al Direcției Contraspionaj al SIS, colonelul Ion Mahu, cunoscut românofob, moldovenist și adept al integrării Republicii Moldova în Uniunea Euroasiatică. Ecoul inițiativei de acum un an și ceva, l-am revăzut apărut în hotărârea mitingului din 24 ianuarie 2016 de a crea Consiliul Salvării Naționale. Printre preocupările acestui Consiliu vor fi și cele de „salvare a națiunii moldovenești” ? Nu știu, dar întreb. Cât mai avem voie.
 
Lansat de către fostul șef al contraspionajului serviciului de securitate moldovenesc, colonelul Ion Mahu și fostul ministru al Securității Naționale, Anatol Plugaru, alături de mai mulți veterani ai Ministerului Afacerilor Interne, acest Comitet al Salvării Naționale ar avea drept principal scop lupta cu „încercările fără precedent de românizare a Republicii Moldova și cu riscul înalt de pierdere a identității naționale moldovenești, a limbii și istoriei”. Era atunci o a doua mare mobilizare a foștilor agenți de influență pentru împiedicarea apropierii Republicii Moldova de România, Uniunea Europeană și NATO. Acleași persoane, înaintea alegerilor parlamentare din 30 noiembrie 2014,  au lansat un apel în care au cerut electoratului moldovean să nu voteze pentru partidele pro-europene, considerând că „apropierea Moldovei de Uniunea Europeană este o încercare de lichidare a statalității și națiunii moldovene”. 


În luna octombrie 2014, publicația Ziarul de Gardă atrăgea atenția unui film apărut pe internet în care gene­ra­lul Ale­xei vor­bea des­pre reți­ne­rea mai mul­tor mem­bri din gru­pa­rea mafiotă a lui Gri­gore Kara­ma­lak, pore­clit Bul­garu. În ima­gini, prin­tre mem­brii gru­pă­rii este pre­zen­tată și o per­soană care se pre­zintă ca fiind Renato Usa­tîi și care sea­mănă cu Renato Usa­tîi, primarul de Bălți. Înregistrarea acestui film este din anul 1999. Imediat după apariția acestui material video Renato Usa­tîi l-a pre­zen­tat într-o con­fe­rință de presă, pe noul mem­bru al echi­pei sale, gene­ra­lul Nico­lae Ale­xei. Usa­tîi a pre­ci­zat că Alexei va can­dida pe lista for­ma­țiu­nii la ale­ge­rile par­la­men­tare din 30 noiem­brie 2014 și va fi “pe un loc de tre­cere”. Domnul Alexei nu a ajuns în Parlamentul Republicii Moldova, în schimb face parte din planurile Consiliului Salvării Naționale de acaparare a dreptei politice din Republica Moldova.


Cercul s-a închis.


Eficiența și patriotismul cadrelor din serviciul de securitate moldovenesc nu a făcut niciodată obiectul dezbaterilor publice din Republica Moldova. Având în vedere că Republica Moldova nu a cunoscut fenomenul lustrației, subiectul ar merita să fie abordat. Putem presupune că persoanele adunate în cadrul Comitetul  Salvării Naționale ar face parte din mulțimea de agenți sub acoperire care lucrau împotriva Mișcării de Renaștere Națională în folosul KGB-ului sovietic? S-ar putea întâmpla. Pentru că arhivele securității sovietice nu se mai găsesc în arhiva Serviciului de Informații și Securitate al Republicii Moldova o asemenea afirmație nu poate fi probată. 


Prezența și implicarea foștilor lucrători ai KGB ai URSS în viața contemporană a statului moldovean este o realitate. Logica bunului simț trimite la ideea că o bună parte din lucrătorii fostului KGB sunt oameni de bună credință. Știm însă că nu există pădure fără uscături. E posibil ca printre aceștia să existe persoane care păstrează canale de comunicare cu Serviciul Federal de Informații al Rusiei? Desigur. Sunt aceste persoane monitorizate de către servicul moldovean de informații? Nu știm. În condițiile în care Serviciul de Informații și Securitate al Republicii Moldova a fost lipsit de pârghiile pe le-a avut (dreptul de a reține, dreptul de anchetă, etc) iar un mandat de securitate nu poate fi aplicat, putem presupune că acest lucru nu se întâmplă. 


În asemenea condiții, cum oare ar putea SIS să le explice deputaților moldoveni transformarea Comitetului Național de Salvare condus de domnului Mahu în Consiliul Salvării Naționale condus de Năstase, Usatâi și Dodon? Greu de răspuns. 


Dacă vor răspunsuri de la SIS, deputații moldoveni trebuie să acorde acestui serviciu mandat de securitate. Până atunci acest serviciu va funcționa cu frâna de mână trasă!