joi, 16 aprilie 2015

CHIRTOACĂ ȘI URECHEAN ÎN TURUL DOI? UN SCENARIU POSIBILFostul premier al Moldovei, domnul Iurie Leancă a anunțat că nu va participa direct la alegerile locale. Alături de Partidul Liberal Reformator, Partidul Acțiunea Democratică și Partidul Democrația Acasă, Grupul de inițiativă pentru crearea Partidului Popular European din Moldova, va forma un bloc politic electoral care se va numi „Platforma Popular Europeană Iurie Leancă”. Fostul prim-ministru a declarat că domnia sa nu își va înainta candidatura pentru fotoliul de primar al Chișinăului.


Până la data de 15 aprilie, doar Partidul Liberal și Partidul Socialiștilor și-au anunțat candidații la funcția de primar general al capitalei moldave – e vorba de domnul Chirtoacă și doamna Greceanâi. În alegerile repetate din 24 iulie 2005, doamna Greceanâi a candidat la funcția de primar al Chișinăului obținând 87,78% din voturi. Din cauza ratei scăzute de participare, alegerile nu au fost validate. Doamna Greceanâi era atunci candidat al PCRM.
 
Peste o săptămână PCRM va anunța numele candidatului lor. El va fi făcut public la ședința Comitetului Central al PCRM din 25 aprilie. Publicația Ziarul Național notează că PCRM va arunca în bătălia pentru Chișinău o femeie – doaman Violeta Ivanov.  Violeta Ivanov nu a afirmat, dar nici nu a negat acest lucru.

Nu este clar modul de comportament electoral al Alianței politice Moldova Europeană - dacă vor susține candidatura unui candidat comun ori își vor înainta candidații proprii. Vicepreședintele PLDM, Valeriu Streleț a declarat că formațiunea din care face parte va decide asupra candidatului „la termenul potrivit”. Referindu-se la aceiași temă, deputatul Partidului Democrat, Sergiu Sârbu afirma că Partidul Democrat nu a stabilit data de desfășurare a ședinței în care se va decide cine va candida la funcția de primar al capitalei. „Mai este timp. Termenul-limită de înregistrare în cursa electorală este 14 mai”, a declarat Sârbu.
Domnul Sârbu se înșeală – nu mai este timp. Domnul Filat și domnul Lupu ar trebui să decidă foarte rapid dacă vor susține un singur candidat – iar domnul Serafim Urechean, își dorește asta, ori fiecare formațiune își va înainta un candidat propriu. Domnul Urechean sugera presei că își păstrează intenția de a reveni la primăria de Chișinău dar că decizia finală depinde de negocierile pe care le poartă. ”Voi participa la alegeri doar în calitate de candidat independent”, declara fostul primar. 

Timp nu mai este. Suntem înaintea unei furtuni electorale care va pune baza negocierilor pentru alegerea viitorului președinte al statului moldovean. Cu siguranță, alături de rezultatele alegerilor parlamentare, numărul de primari și de consilieri locali acumulați de fiecare formațiune politică, în 2016, după expirarea mandatului președintelui Timofti, va conta. 

Confruntarea electorală dintre Zinaida Greceanâi și Dorin Chirtoacă depinde de implicarea domnilor Urechean și Leancă. “Șansele de a câștiga în fața stângii sunt mai mari pentru domnul Leancă decât ale domnului Chirtoacă, care se va confrunta cu critici severe pentru cele două mandate”, nota pe o rețea de socializare comentatorul politic Roman Mihăeș. Domnul Mihăeș  consideră că, pentru a-l proteja pe domnul Chirtoacă, Leancă ar fi fost rugat (nu se știe de cine) să nu își înainteze candidatura la fotoliul de primar. Nu dau crezare acestui scenariu. Unele sondaje de opinie arată că domnul Leancă beneficiază de simpatia opiniei publice. Și ce dacă? Pentru că domnul Leancă nu este specialist în domeniul administrației publice, am certitudinea că domnul Leancă nu își va înainta candidatura pentru funcția de primar al Chișinăului - nu va risca să se facă de râs într-un domeniu pe care nu îl cunoaște.  

Doamna Aurelia Peru, constata că în Moldova a revenit în vogă fenomenul personalizării. Va conta mai puțin sigla și mai mult marca. „Atât timp cât moldovenii, consideră partidele corupte, identificarea personalității-marcă este o soluție pentru competiția electorală din aceasta vară”, nota doamna Peru. De asta denumirea blocului electoral -  „Platforma Popular Europeană Iurie Leancă”- îi va aduce un plus de consilieri municipali. Iar în turul doi, domnul Leancă, care va vorbi și în numele PLR-ului va negocia susținerea pentru domnul Chirtoacă. 

Nu știu ce model de comportament electoral vor decide domnii Filat și Lupu pentru alegerile municipale. E firesc ca Partidul Democrat din Moldova și Partidul Liberal Democrat să își înainteze proprii candidați la funcțiile de consilieri municipali. Ar exista o probabilitate ca cele două formațiuni politice să susțină candidatura domnului Urechean la primărie. Dar există și posibilitatea ca acest lucru să nu se întâmple. Sunt voci care spun că marca Urechean nu și-a pierdut valoarea și că dacă ar fi susținut, șansele ca dreapta să aibă doi candidați în finală, Urechean și Chirtoacă, ar crește. Această posibilitate de evoluție a scenariului alegerilor municipale depinde de voința politică a domnilor Filat și Lupu. 

Ultimele completări la Codul Electoral o lipsesc pe doamna Greceanâi de sprijinul Federației Ruse la alegerile locale, dacă socialiștii moldoveni și-ar fi dorit cu adevărat Chișinăul, l-ar fi înaintat la funcția de primar pe domnul Dodon. Lipsa domniei sale din această competiție îi oferă o șansă în plus domnului Chirtoacă. Cineva, acolo sus, îl iubește.