miercuri, 17 februarie 2016

ȘI DACĂ MINISTRULUI JIZDAN ÎI REUȘEȘTE ?



Directorul Institutului de Politici Publice din Republica Moldova, domnul Arcadie Barbăroșie, afirmă că deputații care asigură actuala susținere politică a guvernului nu reprezintă voința moldovenilor care au participat la alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014. Expertul moldovean spune că „alegătorii nu au votat pentru ei”. Domnul Barbăroșie e supărat pe modul în care s-a format această majoritate, despre care zice că fost unul de ciopârţire a partidelor. „Electoratul comunist, nu a votat ca să-l vadă pe Artur Reşetnicov alături de Mihai Ghimpu ori invers”, pune degetul pe rană domnul Barbăroşie.


Are sau nu are dreptate directorul IPP Moldova? Răspunsul e ambiguu, exact ca politica moldovenească. De formație, matematician, la finele scrutinului de anul trecut, director IPP și-ar fi dorit să vadă un rezultat politic mai clar, un  rezultat care ar fi despărțit plusul de minus, grâul de neghină și comuniștii europeni de liberali. Dacă privim însă din punctul de vedere al aritmeticii parlamentare alegerile din 2014 au fost câștigate de Partidul Socialiștilor. Conform rezultatelor de la urna de vot, mandatele de deputat au fost distribuite în felul următor: PSRM – 25 de mandate, PLDM – 23 de mandate, PCRM – 21de mandate, PDM – 19 mandate și PL – 13. Să își fi dorit domnul Barbăroșie un guvern de stânga? Probabil că nu.


Directorul IPP Moldova știe foarte bine că, aritmetica parlamentară are alte legi decât cele ale matematicii pure și ia în calcul și permutări parlamentare imposibile. Domnului Barbăroșie nu-i place modul în care s-au format, deformat și transformat majoritățile parlamentare. De asta domnia nu are încredere în voința pentru schimbare a noii majorități parlamentare și  cere să-i vadă pe deputați în acțiune. Domnia sa afirmă că rezoluția Forumului Civic nu este mai complexă decât prevederile aflate în Acordul de Asociere al Republicii Moldova. „Suntem de acord cu acest puţin, dar făceţi-l!”, i-a somat Barbăroșie pe guvernanții moldoveni.


Sunt de acord că noul guvern moldovean  trebuie să implementeze încet, dar sigur, prevederile Acordului de Asociere la UE. Pretențiile acestuia nu diferă prea mult de indicațiile conținute în scrisoarea premierului Cioloș. Domnul Barbăroșie știe că toate aceste cerințe sunt obligatorii. Am văzut semne care arată că există voință politică pentru implementarea acestor constrângeri.


Semnele, la o primă vedere minore, vorbesc despre o schimbare de atitudine, iar această schimbare, contează. La ultima acțiune de protest a opoziției extraparlamentare, oamenii legii au purtat o pancartă pe care au scris că le mulțumesc cetățenilor pentru că demostrează în mod pașnic. O nimic toată, nu-i așa? Doar că gestul a fost făcut ca urmare a faptului că în urma protestelor violente din 20 ianuarie mai mulți polițiști au nimerit în spital. E un gest care responsabilizează. Ei și? Responsabilizează pe naiba, o să îmi spuneți, sunt cu toții niște corupți! Probabil. Nu am însă dovezi pentru a afirma că, în totalitatea ei, poliția moldovenească ar fi coruptă. În schimb am dovada faptului că se dorește schimbarea acestui indicator de percepție: la 10 februarie, Ministerul de Interne și Centrul Național Anticorupție au semnat un acord de colaborare în domeniul combaterii corupției. Prin încheierea Acordului cele două instituții și-au asumat angajamentul să prevină și să  combată corupția atât în interiorul instituțiilor cât și în exteriorul lor. Dincolo de ceea ce se vede cu ochiul liber, acordul respectiv ne vorbește despre faptul că se pune capăt unei concurențe instituționale nefirești între MAI și CNA, o concurență impusă de competiția politică dintre partidele componente ale Alianței pentru Integrare Europeană. O competiție care a permis folosirea celor două instituții în interesul îngust al partidelor.


Dispariția concurenței interdepartamentale este primul semn al faptului că în Moldova a apărut voința politică necesară schimbării și a întăririi capacităților de funcționare ale statului. De asta nu m-am mirat atunci când ministrul Alexandru Jizdan a cerut Poliției să prezente statistica reală a situației infracționale. E semn că în Ministerul de Interne are loc o revoluție. Iar această schimbare poate avea loc doar dacă se cunoaște tabloul real. Ministrul Jizdan nu e matematician, domnia sa a fost șef al Direcției Servicii Operative a MAI, apoi director adjunct al Serviciului de Informații și Securitate, deci are destulă experiență în a deosebi grâul de neghină. „Spre regret, rezultatele activității Poliției s-au axat pînă acum pe statistică, adeseori fiind prezentate date eronate. Este necesar de schimbat radical acest mod de abordare, pentru că în dezavantaj sunt atât cetățenii, cât și angajații poliției. Consider necesară aplicarea unui control riguros asupra disciplinei de primire, înregistrare, evidență și examinare a sesizărilor și altor informații despre infracțiuni, în vederea sporirii credibilității față de forțele de ordine și redobîndirea încrederii cetățenilor, pe care o vom obține printr-o transparență maximă”, a spus ministrul Jizdan.


Amintim că, în urma verificărilor efectuate în patru inspectorate de poliție teritoriale, au fost constatate multiple neînregistrări ale cazurilor de comitere a infracțiunilor, cazuri de examinare superficială a adresărilor cetățenilor, diminuarea intenționată a prejudiciului material cauzat și calificarea eronată a infracțiunilor.


E la mintea cocoșului că pentru a redobândi încrederea cetățenilor Ministerul de Interne trebuie să activeze la turații stabile. De aceiași stabilitate au nevoie și celelalte ministere. Doar în așa mod pot fi îndeplinite cerințele din scrisoarea premierului Cioloș ori prevederile Acordului de Asociere. Dar cum să faci toate aceste schimbări dacă, aproape în fiecare zi cabinetul de miniștrii se confruntă cu demonstrații și proteste, dacă drumurile internaționale sunt blocate ori ședința de lucru a Parlamentului Republicii Moldova e întreruptă din pricina vuvuzelelor în care suflă de zor deputații socialiști? Cum să faci ordine atunci când, în mod intenționat, guvernului îi sunt provocate multiple dezordini? Cum? Doar prin ambiția de a reuși!


Pentru a dovedi că are această ambiție, guvernul are nevoie, de timp. Cei care refuză să acorde cabinetului de miniștrii acest răgaz au o singură îngrijorare - dacă guvernului îi reușește să stabilizeze Moldova? Stabilizarea Moldovei înseamnă încredere. Dar încrederea, responsabilitatea și voința politică sunt principalii inamici ai celor care astăzi doresc alegerile anticipate, destabilizarea și haosul unei campanii electorale. Acesta este motivul pentru care aceștia fac totul pentru a menține în societatea moldavă starea de neîncredere, de frică și de indolență. Revoluția începută de domnul Jizdan în cadrul Ministerului de Interne înseamnă punerea la respect a neîncrederii, a corupției și indolenței. E ceea ce își dorește Forumul Civic. Ceea ce își doresc cetățenii. Să-i acordăm timp, domnule Barbăroșie, dacă ministrului Jizdan îi reușește să facă ordine?