miercuri, 27 august 2014

LA BUCUREȘTI S-A DECIS : VERDE PENTRU MOLDOVA!



Premierul român, Victor Ponta, a venit astăzi la Chișinău pentru a celebra Ziua Independenței Republicii Moldova. E a doua oară când primul ministru român face acest gest. Ponta a spus presei române că va participa la inaugurarea gazoductului Iaşi-Ungheni, va vedea o grădiniţă construită din fondurile româneşti şi va asista la lansarea serviciului SMURD Moldova. Referindu-se la discuţiile pe care le va avea cu premierul moldovean, domnia sa a precizat că va trece în revistă toate proiectele care se dezvoltă din banii României pentru a vedea zonele în care Bucureștiul ajuta în mod concret dezvoltarea instituţiilor democratice de la Chișinău. 

Așadar un scop declarat - de a verifica etapele în care se află proiectele finanțate de România. " ... voi merge în Republica Moldova, și vreau să verific fiecare proiect în parte", a spus primul ministru român. La vremuri excepționale, măsuri excepționale! Pragmatismul relațiilor dintre Chișinău și București a fost stabilit în iulie 2012 atunci când domnul Ponta s-a întâlnit cu premierul moldovean al acelor timpuri, Vlad Filat. Atunci au fost semnate un număr impresionant de documente de colaborare economică între România și Republica Moldova, și tot atunci s-au pus bazele interconectării energetice dintre cele două state. 

Că liderul liberal democraților moldoveni este filo-român se știe. Domnia sa a fost cel care și-a dorit organizarea în martie 2012 a primei ședințe comune a guvernelor de la Chișinău și București. Poate și de asta, în aprilie 2014, domnul Filat s-a întreținut mai bine de două ore cu președintele român Traian Băsescu. Mai târziu, referindu-se la această întâlnire, într-un interviu Unimedia, Traian Băsescu l-a lăudat pe Filat și a spus că  premierul de atunci – Filat, a fost și este foarte isteț.

România poate juca rolul unui bastion euroatlantic în regiune. Chiar dacă nu are forţa şi importanţa geopolitică pentru a fi implicată în rezolvarea dosarului ucrainean, Bucureștiul are un cuvânt greu de spus în ceea ce priveşte Republica Moldova. De asta, la Palatul Victoria (sediul guvernului român) și Palatul Cotroceni (sediul președinției) se dorește ca statul moldav să își continue parcursul european pe care s-a pornit odată cu semnarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană.

Liberal democrații moldoveni sunt cei care reprezintă axa de europenism a coaliției de guvernământ de la Chișinău. E firesc ca prezentarea raportului de activitate al acestei formațiuni politice să aibă loc în public. Locația aleasă de către conducerea acestei formațiuni politice pentru a prezenta această dare de seamă este una semnificativă. Acolo la 3 noiembrie 2013 s-au adunat cetățenii moldoveni pentru a spune da drumului european al Moldovei. Și tot acolo s-a spus nu Federației Ruse.

După şedinţa Consiliului politic naţional al PLDM, domnul Filat a declarat că după prezentarea raportului de activitate,  “partidul, va intra practic în campanie electorală”. Liderul liberal democrat a spus că partidul pe care îl conduce își dorește victoria în alegeri și o va obţine, căci „această victorie este necesară nu doar partidului, dar şi Republicii Moldova”.

De asta, circa 40 de mii de membrii ai PLDM se vor întruni pe 7 septembrie în Piaţa Marii Adunări Naţionale. Foarte bine! E semn că domniile lor, familiile domnilor lor dar și prietenii lor vor vota la 30 noiembrie pentru această formațiune politică. În 2010 liberal democrații moldoveni au adunat peste 506 mii de voturi valabil exprimate. Dacă se dorește păstrarea unor relații strânse cu România, ei vor trebui anul acesta să repete acest lucru. Sondajele de opinie arată că e posibil.  La București deja s-a decis: undă verde pentru Moldova!