marți, 16 septembrie 2014

ÎN BĂTĂLIA PENTRU EUROPA, MOLDOVA NU ESTE SINGURĂ



În Republica Moldova a început perioada electorală pentru alegerile parlamentare. Potrivit unui comunicat al Comisiei Electorale Centrale, din 30 septembrie concurenții electorali se pot înregistra pentru a participa la scrutin.

Mai mulți politicieni moldoveni consideră că alegerile parlamentare din acest an vor cunoaște o influenţă externă puternică. Deputatul Ana Guțu a făcut dese referiri la propaganda agresivă a posturilor de televiziune ruse care se difuzează în spațiul informațional moldovenesc. Liberalul Valeriu Munteanu consideră că există semne de finanțare ilegală a unor formațiuni politice din țări inamice ale apropierii Moldovei de spațiul european. Iar deputatul liberal democrat, Valeriu Streleț, spune că în viitoarea campanie electorală, „amploarea finanțării externe va crește de mult mai multe ori”. 

Existența imixtiunii factorului extern în competiția electorală a fost confirmată și de declarația directorului Serviciului de Informații și Securitate al Republicii Moldova, Mihai Balan care a dezvăluit că, „peste 100 de organizații neguvernamentale, servicii, partide și mass-media sunt gata să rupă în bucăți Republica Moldova”.

Că lucrurile stau anume așa o spun și jurnaliștii de la ziarul „Komsomoliskaia Pravda v Moldove”, care au intrat în posesia unei note informativ-analitice a unui serviciu de inteligență străin în care se face o analiză a situaţiei din Republica Moldova. Nota conţine un şir de recomandări în vederea „reanimării şanselor partidelor pro-ruse”.
Printre recomandări se numără şi obiectivul „de a stimula pe orice cale planul de discreditare şi marginalizare a lui Filat”.
O altă recomandare ţine de „consolidarea climatului de neîncredere dintre Plahotniuc şi Filat”. „Organizarea în comun a mitingului din 3 noiembrie 2013 a demonstrat că, în caz de colaborare strânsă, aceste partide sunt o forţă puternică, care pot obţine victoria în alegeri. De aceea, trebuie folosit tot instrumentarul ca între cei doi politicieni să existe un climat de neîncredere”, se mai spune în această notă analitică.

Petardele mediatice care au apărut pe cerul Moldovei în ultima vreme confirmă că cele prezentate de jurnaliștii moldoveni a fost pus deja în aplicare.

Comentatorul politic moldovean, Petru Bogatu nota că partidele politice pro-occidentale pot rămâne la putere doar în cazul în care Partidul Liberal Democrat din Moldova va obține în noiembrie un scor electoral bun. Domnia sa consideră că de Vlad Filat şi de Iurie Leancă depinde continuarea parcursului european al Republicii Moldova”.

Este adevărat. Sprijinul politic important acordat celor doi politicieni de către Bruxelles și Washington,combinat cu asistența oferită de social democrații români,conduși de  domnul Ponta, Partidului Democrat din Moldova poate face ca bătălia pentru Europa să fie câștigată de partida pro-occidentală. Buna sincronizare a președinției și guvernului român, pe tematica moldavă este una care trebuie remarcată și lăudată.

În condițiile unei vizibile imixtiuni a factorului rus în campania electorală din Moldova, vizita președintelui Partidului Liberal Democrat din Moldova, la Berlin, unde s-a întâlnit cu doamna Merkel, președinte al Uniunii Creștin-Democrate germane este una de apreciat. Purtătorul de cuvânt al doamnei Merkel, Steffen Seibert a precizat că în aceiași zi în care s-a văzut cu domnul Filat, cancelarul german a avut o discuție telefonică  privată cu președintele rus Vladimir Putin, în care i-ar fi cerut retragerea trupelor ruse din Ucraina. 
Informația este un indicator că la întâlnirea cu domnul Filat s-a discutat și amenințările de securitate la adresa statului moldav. Afirmațiile făcute de domnul Filat pe rețelele de socializare, după această întâlnire, potrivit cărora „Republica Moldova are prieteni și susținători puternici ”, vin să dea încredere în victorie tuturor partidelor pro-europene.

Cu siguranță în toate încercările prin care trece Moldova în  bătălia pro-Europa, politicienii pro-europeni nu sunt singuri.