marți, 24 noiembrie 2015

SCURTA DE MARȚI. DE STÂNGA



Președintele Partidului Socialiștilor, Igor Dodon, a fost binecuvântat de patriarhul Kirill al Moscovei. „Am participat la Liturghia divină de la Mănăstirea Bunei Vestiri din Moscova, care a fost slujită de Preafericitul Patriarh al Moscovei şi al Întregii Rusii Kirill. În Cuvântarea sa de după Liturghie, Patriarhul i-a îndemnat pe toţi creştinii ortodocşi să păstreze pacea şi unitatea spirituală. După slujbă, din numele tuturor credincioşilor ortodocşi din Moldova, l-am felicitat pe Patriarhul Kirill cu ocazia zilei de naştere, pe care Sanctitatea sa a sărbătorit-o acum câteva zile în urmă. Patriarhul a binecuvântat lucrările noastre, orientate spre apărarea valorilor tradiţionale şi susţinerea Bisericii Ortodoxe  a notat domnul Dodon pe blogul său.

Cronica știrii anunțate de liderul socialiștilor ar fi scurtă: primoliderul socialist a fost la Moscova, secundo - s-a pus bine pe lângă Biserica Rusă, tertio – l-a întrebat pe Usatâi de sănătate. Întâlnirea domnului Dodon cu patriarhul rus este una importantă, dincolo de binecuvântarea oferită, probabil s-a vorbit și despre un posibil sprijin  pe care Biserica Rusă ar putea să îl acorde comunității rușilor din Republica Moldova, care în marea măsură îi susțin pe socialiștii moldoveni. E un plus pentru domnul Dodon, care a putut descuia această ușă, alți lideri politici moldoveni, (domnul Voronin, domnul Pasat) au încercat să o facă, dar nu le-a reușit. Pot doar presupune cât de invidiat e Dodon în aceste momente. 

În limba română, expresia „a întreba pe cineva de sănătate” are mai multe sensuri,  de la „a te interesa de starea în care se află cineva”, la „a intra în vorbă cu cineva, până la „a întreba supărat” pe respectivul interlocutor de ce nu este prezent alături într-o activitate planificată. Aflat la Moscova, cu siguranță, Dodon l-a căutat pe Usatâi și l-a întrebat de sănătate. Că e bolnav. Dar s-a arătat, vesel, nevoie mare, prin mai multe restaurante de lux.  Liderul socialiștilor are toate motivele să fie supărat pe Usatâi. De ce? Pentru că acesta nu dă nici un semn că și-ar dori să revină la Chișinău. Nici nu are de gând să o facă. Explic: a micuț, după apariția filmului erotic în care domnul Filat era în rolul principal,  Usatâi a părăsit cu viteza fulgerului Republica Moldova, cică e bolnav și merge la Moscova pentru investigații medicale, b micuț, boala a venit după ce presa a sugerat că Usatâi ar putea fi sursa primară a acelei înregistrări, (adică pornografia a fost regizată de Usatâi, nu de Shor, așa cum se zvonește prin târgul Chișinăului) c micuț, lui Usatâi îi este teamă să mai revină în Moldova.

Usatâi nu se mai întoarce. Ați observat? În fața Ministerului Agriculturii, acolo unde sunt plasați protestatarii de stânga, steagul lui Usatâi nu mai flutură. În corturile lui Usatâi aproape nu mai vezi pe nimeni. Se zice că nu mai sunt resurse. Energetice, desigur. Că doar nu vor sta protestatarii în frig. De asta, primarul de Râșcani, Victor Bogatico, care a fost reținut pentru luare de mită de către ofițerii CNA, a dat-o la pace cu cine trebuie și a fost eliberat din izolator și se află în arest la domiciliu. Nu m-aș mira ca mâine, poimâine, să îl văd pe primarul orașului Râșcani în rândurile PDM.

Fiecare zi petrecută de Usatâi la Moscova întărește convingerea că el este cel care a filmat partida de amor a domnului Filat. Dar cum să te întorci dacă ești cu musca pe căciulă? Intimii liderului liberal democrat nu vor lăsa un atare afront nesancționat. ( ÍNTIM, -Ă, intimi, -e, adj. 1. Care constituie partea esențială, profundă, a unui lucru, a unei probleme etc.; lăuntric. ♦ Fig. Strâns, apropiat. Contactul intim dintre două limbi. 2. (Despre oameni; adesea substantivat) Legat de cineva printr-o prietenie strânsă, prin relații foarte apropiate. ♦ (Despre relațiile dintre oameni) Familiar, apropiat, prietenos, afectuos, cordial. 3. Care se referă la viața particulară sau familială a cuiva; personal, secret. ♦ Caracteristic unui mediu restrâns, unui cadru limitat, familial; care are loc într-un cadru restrâns.) Acesta este motivul principal pentru care Usatâi și-a părăsit partidul, simpatizanții și protestatarii lăsându-i pe mâna lui Dodon. Usatâi e ud.