miercuri, 24 septembrie 2014

NOUA RUSIE ȘI ALEGERILE DIN 30 NOIEMBRIE









Si vis pacem para bellum”. Dacă vrei pace, înarmează-te, spune un vechi dicton roman. Că proverbul este actual o spune faptul că Statele Unite au anunţat deblocarea unui ajutor în valoare de 46 milioane de dolari pentru echipamente şi pentru instruirea forţelor armate ucrainene. S-a întâmplat recent - în cursul unei vizitei a lui Poroşenko în Statele Unite.

Acest lucru îl fac și rușii – în regiunea Donețk și Lugansk continuă să se afle aproximativ 5000 de militari ruși și peste 15 mii de mercenari și diversioniști. Putin a spus că Rusia îşi poate trimite „în două zile trupele la Riga, Vilnius, Tallinn, Varşovia şi Bucureşti”.

Această cursă a înarmărilor nu prevestește nimic bun. E semn că războiul va continua și că locatarul de la Kremlin nu va renunța la planul său de construcție al Noii Rusii. Motivul este la suprafață. E vorba de crearea unei infrastructuri sustenabile pentru Crimeea. Incapacitatea Kremlinului de a construi un pod peste strâmtoarea Kerci  este un prim motiv pentru ca rușii să își continue ocuparea unor teritorii care le-ar asigura o ruta terestră până la peninsula anexată în luna martie.

Cel de al doilea motiv ține de resursele energetice. Premierul român Victor Ponta a spus că adevărata bătălie cu Rusia este cea energetică. Nimic mai adevărat! Cele mai mari resurse energetice descoperite în Marea Neagră se află la aproximativ 300 de km distanță de baza militară navală a Federației Ruse din Sevastopol. E vorba de zăcămintele de țiței și gaze descoperite în platoul continental din jurul Insulei Șerpilor. Odessa şi graniţa cu România sunt obiectivele declarate de extindere pentru ostașii Noii Rusii. 

În acest context, declarația comandantul forţelor aliate din Europa, generalul Philip Breedlove că Rusia începe să utilizeze în Republica Moldova şi în Transnistria scenariul "războiului hibrid", capătă și mai mare greutate.

Acest conflict a izbucnit deja. Nu o spun eu – a făcut-o șeful serviciului de inteligență al Republicii Moldova, domnul Mihai Balan care a afirmat că peste o sută de organizații vor să sfâșie Moldova în bucăți. De ce? Pentru că este mai ușor să cucerești o cetate dacă e slăbită din interior. Campania mediatică începută împotriva partidelor de pe dreapta scenei politice are drept scop slăbirea partidelor care militează pentru apropierea Moldovei de Europa. 

Luptele de gherilă care au loc în spațiul moldovenesc îl au însă ca principală țintă pe președintele liberal democraților Vlad Filat. Motivația este la suprafață. Domnia sa beneficiază de suportul oficialilor europeni dar și al celor americani. Participarea domniei sale la ședința comună a Congresului Statelor Unite - Camera Reprezentanţilor şi Senatul, unde a discutat despre asigurarea securităţii statelor din regiune, despre suveranitate și integritate teritorială îl fac să fie în vizorul tuturor agenților de influență ruși care activează pe teritoriul moldovean. Odată cu primirea de către Moldova a statutului de țară aliat non-NATO domnia sa a devenit principalul obiectiv strategic care trebuie distrus.

Generalul Breedlove se întreba care ar fi asigurările care pot fi oferite țărilor în care se manifestă noul tip de agresiune rusă?  "Acest conflict hibrid, dacă izbucneşte, nu este o problemă a NATO, este o problemă internă a ţării", a spus generalul american. Exact. De asta, la Washington domnul Filat a discutat cu doamna Victoria Nuland, despre importanţa alegerilor parlamentare din acest an pentru  asigurarea parcursului european al Moldovei. 

Liberal democrații sunt condamnați să rămână uniți. Fără ei, cei din coloana a cincea vor cuceri cetatea moldavă din interior. Împreună cu celelalte formațiuni politice pro-europene moldovenești, ei pot asigura o coaliție pro-europeană și după alegeri. O guvernare care ne-ar menține pe drumul european, ar aprofunda Dialogul strategic moldo-american și ar ține piept Noii Rusii. Altfel, rușii vor ajunge la porțile Dunării.