marți, 5 mai 2015

RAPORTUL KROLL, MĂMĂLIGA ȘI DODON



Premierul României, domnul Victor Viorel Ponta, se arată îngrijorat de ce se întâmplă în Republica Moldova.  „Anul trecut, cu sprijinul României pe proiecte concrete, partidele pro-europene au câștigat bătălia - însă au pierdut războiul. Cele trei partide, nu au rămas împreună iar la Chișinău activează un guvern minoritar - un așa tip de guvern este întotdeauna fragil. Nu îmi doresc la la alegerile locale în Chișinău să fie ales un primar pro-rus”, sublinia șeful guvernului de la București.

Domnul Ponta a intuit corect – faptele care s-au întâmplat în ultima vreme vorbesc de la sine. 

Enumerăm – o asociație de cetățeni reușește să adune în Piața Marii Adunări Naționale peste 20 de mii de oameni care scandează lozinci anti-guvernamentale, cer demisia conducerii instituțiilor de justiție și sugerează demisia guvernului. Declarat apolitic protestul a avut o încărcătură plină de așa ceva. Mitingul a avut loc în ziua în care Partidul Liberal se lansa în cursa pentru primăria municipiului Chișinău. Liderii Platformei Civice pentru Demnitate și Adevăr, organizatoare a adunării populare, au refuzat să dea curs inițiativei primului ministru moldovean de a avea o discuție cu domniile lor. Prezent în conducerea acestei asociații civice, comentatorul politic, Igor Boțan, afirmă că odată ce se află în fruntea unui guvern care nu are suport majoritar în Parlament, primul ministru moldovean nu dispune de legitimitate necesară pentru a administra pe deplin statul. 

Așadar, faptele vorbesc de la sine.

Numărul impresionant al celor care au participat la mitingul de protest din 3 mai arată că societatea moldavă se apropie nepermis de mult de punctul de a face explozie. Faptul că mulțimea a scandat unire și a cerut în mod deschis venirea Direcției Naționale Anticorupție din România la Chișinău, bucură – este pentru prima dată când cetățenii Moldovei solicită ca o instituție de exercitare a justiției să își extindă aria de activitate.

Nu bucură modul șugubăț ales de organizatorii protestului de a refuza un dialog cu puterea. Dacă îl raportăm la speranțele zecilor de mii care au participat la miting, această zburdălnicie devine puerilă. Alegând un asemenea mod de comportament, organizatorii  au dat curs sfaturilor liderului socialist Igor Dodon. Președintele Partidului Socialiștilor îi îndemna public să nu dea curs invitației primul ministru de a purta un dialog și solicita continuarea protestelor. “Socialiștii pe stânga, voi pe dreapta, vom strânge oligarhia în menghină și o vom strivi, spre eliberarea Moldovei”, nota liderul socialist. Domnule Boțan, a urma indicațiile lui Dodon e impardonabil!  Refuzul dialogului cu puterea este o bună acțiune de PR, dar asta arată că în toată acțiunea există și o agendă politică.

Să nu umblăm cu fofârlica -agenda politică a mitingului din 3 mai e la suprafață. În debutul acțiunii a luat cuvântul primarul Chișinăului Dorin Chirtoacă. După care a făcut o baie de mulțime - gest electoral de manual. Așa că, e clar de unde bate vântul. Deși a fost declarat ca fiind unul care nu are treabă cu politica, mitingul de protest din 3 mai dă avantaj celor doi concurenții electorali ai opoziției – doamna Greceanâi și domnul Dorin Chirtoacă. Extremele se atrag! 

Desigur că există și o agendă politică ascunsă. Ea a fost sugerată de către liderul liberalilor moldoveni – domnul Ghimpu. La postul de radio Europa Liberă, domnia sa l-a sfătuit pe primul ministru moldovean să părăsească politica. Președintele Partidului Liberal i-a spus primului ministru să elibereze funcția. Eliberarea funcției de prim ministru al Republicii Moldova ar da naștere unor situații politice complicate. Socialiștii și liberalii moldoveni speră ca în urma unor alegeri parlamentare anticipate să acumuleze mai multe fotolii în Parlament. Dar sondajele de opinie arată că în eventualitatea unor alegeri parlamentare cele mai avantajate ar fi formațiunile politice de orientare pro-rusă.
Așa că da, primul – ministru român are de ce fi îngrijorat – domnia sa nu își dorește un primar pro-rus în Chișinău. Eu sunt îngrijorat de altceva - dacă socialiștilor și liberalilor moldoveni le-ar reuși să îl scoată pe domnul Gaburici din funcție, ei vor reuși să deschidă cutia Pandorei. Iar atunci, domnule Ponta, nu ne vom trezi cu primari pro-ruși la Chișinău, ci în toată Moldova. 

Dacă au sânge în sistem, partidele care au acordat sprijin politic actualului Cabinet de Miniștrii trebuie să își declare încă odată susținerea pentru actualul prim ministru. Va fi un semn că alegerile locale se vor desfășura în calm și cu respectarea legislației în vigoare. Asumarea de către partidele politice de centru a responsabilității pentru guvernare va tăia din aripele extremelor politice. Iar orice acțiune de destabilizare a ordinii publice trebuie sancționată întocmai și la timp. Bunica mea obișnuia să spună că nu mor caii când vor câinii - să vedem !