marți, 2 decembrie 2014

CE A FUMAT LA KREMLIN DOMNUL DODON?



Jurnaliștii ruși au titrat că Federația Rusă a pierdut Republica Moldova”. Este titlul unui articol publicat pe 1 decembrie 2014, la o zi după alegerile parlamentare desfășurate în spațiul dintre Prut și Nistru, pe site-ul rusesc Gazeta.ru. Potrivit jurnaliștilor ruși, decalajul dintre moldovenii care susțin o apropiere de Rusia și cei care sunt pentru integrarea europeană a fost unul minim. Păi dacă a fost atât de mic cum oare de s-a pierdut printre degete Moldova? Ori poate Kremlinul a fumat ceva stricat și doar s-a făcut că-i pierde pe moldoveni? 

Rogozin afirmă că rezultatele alegerilor parlamentare nu reflectă în totalitate alegerea cetățenilor moldoveni. Pe contul lui de Facebook, vicepremierul rus a notat că în cazul în care autoritățile moldovene ar fi creat mai multe condiții imigranților moldoveni care lucrează în Rusia să voteze și nu l-ar fi scos din cursa electorală pe Usatâi, partidele de stânga ar fi câștigat alegerile, iar vectorul european ar fi fost compromis. Mărturisirea domnului Rogozin vine să ne spună ce au intuit din timp serviciile de inteligență moldovene – că proiectul domnului Usatâi era în strânsă legătură cu cel al domnului Dodon. 

Dovada vine și de la președintele socialiștilor moldoveni. Domnul Dodon are aceiași opinie ca și Rogozin – în condițiile în care mai mulți cetățeni de peste hotare nu au putut să voteze, legalitatea alegerilor parlamentare ar putea fi pusă sub semnul întrebării. Liderul socialist a cerut demisia ministrului de externe și a membrilor Comisiei Electorale Centrale. Doar că oficialii de la OSCE, care au stat cu ochii pe desfășurarea alegerilor, au declarat că acestea s-au desfășurat într-un mod corect.

Rezultatul surpriză avut de către Partidul Socialiștilor, de la un partid de buzunar, la aproape 21 la sută din voturi este explicat de comentatorii politici ai portalului Context Politic, prin faptul că această formațiune a preluat o parte din voturile comuniștilor moldoveni și cele ale partidului Patria. O afirmație corectă. Dar și dovada clară a faptului că  alegătorii supărați, de ciudă pentru baterea pasului pe loc, au tras apa peste partidele pro-europene.

Izbânda socialiștilor moldoveni este o victorie a la Pirus, mandatele comune obținute de către Partidul Socialiștilor și cele ale Partidului Comuniștilor sunt insuficiente pentru a avea majoritatea necesară instituirii viitorului Cabinet de Miniștri. Potrivit datelor electorale, socialiștii au obținut 25 de mandate iar comuniștii 21. Liberal democrații au obținut 23, Partidul Democrat din Moldova 19, iar Partidul Liberal - 13. Aritmetica parlamentară ne arată că pro-europenii moldoveni au deja 55 de mandate fața de cele 46 ale pro-rușilor. Potrivit informațiilor Comisiei Electorale Centrale, cele cinci formațiuni politice care au acces în Parlament vor beneficia de redistribuirea a peste 220 de mii de voturi ceea ce constituie circa 16 la sută dintre voturile valabil exprimate adică 18 mandate.

Ministrul de externe al României, Bogdan Aurescu, care pe data de 1 decembrie, a efectuat o vizită de lucru la Chişinău a spus că rezultatul alegerilor parlamentare desfăşurate în Moldova arată că există un vot majoritar proeuropean al cetăţenilor acestei ţări, deci partidele pro-europene ar trebui să formeze majoritatea parlamentară şi să desemneze noul guvern. Binecuvântarea diplomației românești a fost auzită repede. 

Într-o conferință de presă, liderul social democraților de la Chișinău, Marian Lupu, a declarat că rămânem uniți într-o alianță pentru viitorul european al Moldovei”. La orele prânzului, după discuții avute cu președintele Partidului Popular European, Joseph Daul, liderul Partidului Democrat Liberal din Moldova, Vlad Filat a declarat că discuțiile pentru  formarea unei coaliții pro-europene cu Partidul Democrat și Partidul Liberal trebuie să înceapă cât mai rapid.
Liderul liberal, Mihai Ghimpu s-a lăsat așteptat, dar și domnia sa a declarat cu subiect și predicat că partidul Liberal va face participa la formarea coaliției pro-europene alături de Partidul Democrat și Partidul Liberal Democrat. Anterior, domnul Ghimpu condiționa participarea la formarea unei coaliții prost electorale alături de PD și PLDM de numirea primarului de Chișinău, Dorin Chirtoacă, în funcția de premier a Republicii Moldova. „Vom demonstra că am învățat din greșeli în perioada fostei guvernări. Vom demonstra Uniunii Europene că noi putem schimba lucrurile din RM. Și să le demonstrăm cetățenilor că nu banul este cel mai important”, a precizat liderul liberalilor moldoveni.

Cele trei formațiuni politice sunt condamnate să formeze coaliția pro-europeană. Cert este că atât liderii societății civile din Republica Moldova, cât și liderii europeni nu vor mai fi disponibili să închidă ochii la eventualele derapaje de la democrație ale viitoarei coaliții de guvernare. Iar acest lucru ne spune că istoriile despre principii și valori” nu vor mai fi tolerate iar la următoarele alegeri vor trage apa cu toții. De asta una din lecțiile pe care partidele de centru-dreapta trebuie să demonstreze că le-a învățat este cea care ține de reînnoirea metodelor de guvernare, a mesajelor de guvernare, dar şi a echipelor cu care vor guverna. 

Nu știm sigur ce au fumat jurnaliștii de la Moscova atunci când au afirmat că Federația Rusă pierde Moldova. Va mai trece ceva apă pe Prut până când rușii vor pune sare pe coada Moldovei. Știm însă că ministrul economiei, domnul Adrian Candu a invitat investitorii ruși să procure un șir de obiective strategice din Republica Moldova. Într-un interviu pentru RIA Novosti, domnia sa a spus că ruşii ar putea participa la eventuala privatizare a Moldtelecom, la privatizarea reţelelor de distribuţie a energiei electrice RED Nord şi RED Nord-Vest, dar şi a Căilor Ferate din Moldova. 

Cu certitudine, noua administrație de la Cotroceni va sta cu ochii larg deschiși asupra acțiunilor pe care le vor face pe viitor Chișinăul. Atât președintele nou ales, Klaus Iohannis, care a fost la Chișinău cu un mesaj de susținere pentru formațiunile pro-europene, dar și alte instituții europene nu vor accepta ca obiectivele strategice moldovene să intre pe mâna investitorului rus.
Altfel, vom crede că fumurile Kremlinului i-au molipsit, ferească D-zeu, și pe cei de la București.

FOTO - Internet