duminică, 3 ianuarie 2016

TEHNOCRAȚII LUI STURZA



Candidatul președintelui Nicolae Timofti la funcția de prim ministru al Republicii Moldova, domnul Ion Sturza a făcut publică componența cabinetului de miniștrii. Cică ar fi tehnocrat, adică nu ar avea afilieri politice. Domnul Sturza ne minte. Nu trebuie să depui multe eforturi ca să constați asta. E de ajuns să îți aduci aminte unde au activat persoanele propuse de domnia sa. Vorba veche – spunem cine îți sunt tovarășii ca să îți spun cine ești. 

Cinci membrii ai echipei Sturza sunt apropiați ai domnului Leancă.
Dacă trecem în revistă pe cei care fac parte din echipa Sturza 2 vom observa un număr mare de simpatizanți ai PPEM ori apropiați ai domnului Leancă. Numărăm: 1) fostul director al Asociației pentru Politică Esternă, Victor Chirilă un apropiat al Partidului Popular European din Moldova; 2) ex-ambasadorul Republicii Moldova în Ucraina, domnul Stăvilă, la fel; 3) directorul Centrului Politici Culturale, Veaceslav Reabcinschi, este membru al acestei formațiuni, figurând pe locul 21 în lista electorală a acestei formațiuni politice pentru alegerile locale;4) propusă pentru fotoliul de ministru al sănătății, doamna Ala Nemerenco, este consilier al popularilor europeni în Consiliul Municipal Chișinău;  5) domnul Oleg Tofilat, secretar de stat al Ministerului Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor din aprilie 2015, un apropiat al acestei formațiuni.
Avem cinci membrii ai echipei Sturza care sunt apropiați ai domnului Leancă.


Trei persoane propuse la fotoliul de ministru sunt foarte aproape de Partidul Platforma DA. 
Doi dintre vicepreședinții Partidului Platforma Demnitate și Adevăr, domnul Pavlovschi și domnul Slusari, sunt prezenți în lista miniștrilor propuși de Ion Sturza. Propus ca ministru al tehnologiei informației și comunicațiilor, directorul și fondatorul companiei Starnet, Alexandru Machedon, este, la rândul său, un susținător al Platformei DA. Deci, trei miniștrii din Cabinetul Sturza 2 sunt aproape de Partidul Platforma DA.

În guvernul Sturza 2, trei persoane sunt apropiate de PLDM
Printre miniștrii propuși de Ion Sturza se află și apropiați ai PLDM:  Loreta Handrabura, fost viceministru al Educației din 2009 până în 2015, în prezent ministru în exercițiu al Tineretului și Sportului din partea PLDM, Viorel Ciubotaru, ex-ministrul Apărării în guvernul Gaburici și Dumitru Alaiba, șeful Secretariatului Consiliului Economic al Prim-ministrului în exercițiu.


Două persoane prezente în lista de miniștrii propuși de domnul Sturza au fost/sunt apropiate de Partidul Democrat din Moldova.
 Două persoane propuse la funcția de ministru, în trecut au fost apropiate de Partidul Democrat din Moldova: Alexandru Stoianoglu, fost deputat al fracțiunii Partidului Democrat din Parlamentul Republicii Moldova în legislaturile 2009–2010 și 2010–2014 ; Dona Școla, ex - viceministru al tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor în guvernul Filat.



Guvernul Sturza 2 este unul politic
Spune-mi cu cine te însoțești ca să îți spun cine ești. Analiza tovarășilor de drum ai domnului Sturza ne arată că guvernul propus de domnia sa nu este unul ne-afiliat politic. O bună parte dintre cei nominalizați au avut/au afilieri politice. Domnul Sturza a declarat că va veni în Parlamentul Republicii Moldova cu un guvern neafiliat politic, unul care nu va aduce cotizații la partid. Nu a făcut-o, majoritatea celor propuși au afilieri politice. Afilieri politice cu formațiunile politice care își doresc alegeri parlamentare anticipate – Partidul Platforma DA, Partidul Popular European, PLDM. (Noua Dreaptă) Prezența unor persoanelor cu simpatii pentru PDM este făcută intenționat – pentru a tulbura observatorii politici. 


Lui Sturza nu-i plac liberalii? 
În lista propusă nu am găsit nici o persoană care să fi avut afilieri cu Partidul Liberal – se pare că acest lucru a fost făcut în mod intenționat. Postul de radio Europa Liberă titra pe data de 30 decembrie 2015 că "Mihai Ghimpu: liberalii vor vota luni în favoarea unui guvern Ion Sturza", dar președintele Partidul Liberal nu a declarat asta. Domnia sa a spus, de mai multe ori, că "Biroul Politic al partidului Liberal va decide luni, 4 ianuarie, dacă fracțiunea parlamentară va vota sau nu în favoarea guvernului Sturza". Știrea a fost corectată o zi mai târziu. Aș putea crede că  editorii de la portalul Europa Liberă au utilizat acest titlu eronat doar  pentru a avea  un "breaking news", dar îmi dau seama că există și o discretă dorința de a pune presiune suplimentară pe deputații liberali. Să merite Partidul Liberal acest comportament? Unii ar spune că da. 

Consilierii domnului Sturza l-au sfătuit pe acesta să nu includă nici o persoană cu simpatii liberale printre noii membrii ai cabinetului de miniștri. În mod intenționat, pentru ca în eventualitatea în care liberalii nu vor vota pentru cabinetul Sturza 2 să poată fi criticați: Ghimpu vrea doar posturi. Nu e chiar așa. Liberalii moldoveni au o suficiență de cadre bine pregătite, iar Valeriu Munteanu, ministrul mediului în exercițiu, ar fi unul dintre exemple. Lipsa simpatizanților liberali din lista pe care domnul Sturza o va prezenta luni, 4 ianuarie, Parlamentului Republicii Moldova confirmă faptul că cercuri influente doresc construirea unei noi drepte, o dreaptă din care echipa domnului Ghimpu a fost, pe nedrept, exclusă.

Noua Dreaptă își dorește anticipate
Considerând că va avea succes în cadrul unei competiții electorale, Noua Dreaptă își dorește cât mai repede alegerile anticipate. Se uită un lucru – Republica Moldova nu înseamnă doar mediul urban, acolo unde Noua Dreaptă stă bine în sondaje, Moldova e mai mult rurală. Sondajele arată că în sate, Noua Dreaptă stă prost și că stânga e câștigătoare. 

În caz de anticipate, Sturza îl aduce pe Usatâi în Parlament. Așa iese.

Domnul Sturza a făcut pe dos, a propus deputaților un guvern care nu are suport politic, un guvern care a început cu stângul. Tocmai de asta nu va trece.