vineri, 25 decembrie 2015

DOMNULE TIMOFTI VREȚI ALEGERI ANTICIPATE ?



Domnul Ion Sturza s-a întâlnit zilele trecute cu reprezentanții celor două formațiuni politice care au acceptat să poarte discuții pentru formarea viitorului guvern moldovean – Partidul Liberal și Partidul Popular European. Liderii Partidului Democrat din Moldova și ai Partidului Socialiștilor au declarat din start că nu vor purta nici o discuție cu domnia sa. La fel au spus și reprezentanții celor 14 deputați care au părăsit fracțiunea comuniștilor.  

După întîlnirea cu domnul Sturza, liderul liberalilor moldoveni, domnul Ghimpu a declarat că „s-a pornit cu stângul – avem un premier desemnat dar nu avem o majoritate legislativă”. Nici domnul Leancă nu s-a declarat entuziasmat de întâlnirea avută. Domnia sa a spus că nu vede cum un guvern tehnocrat ar putea veni cu soluții aplicabile crizei din Moldova. Așadar, din patru formațiuni politice cu viziuni pro-europene prezente în Parlamentul de la Chișinău, doar Partidul Liberal Democrat din Moldova a declarat tranșant că sprijină candidatura propusă de Nicolae Timofti. Infim suport politic. Domnul Sturza a înțeles acest lucru, de asta, la o emisiune de maximă audiență a postului național de televiziune, Moldova 1, a spus că deputații nu-i fac o favoare dacă îl votează:”Eu vă fac o favoare că mi-am oferit serviciile!”

Declarația nu poate trece nesancționată – e semn de grosolană aroganță la adresa noastră, a tuturor. Această uimitoare superioritate ne jignește. E clar că l-a luat gura pe dinainte, dar știm, nu-i așa, că ce-i în gură nu-i minciună:  Sturza ne disprețuiește pe toți. Inclusiv pe deputații care, teoretic, ar fi trebuit să-i susțină candidatura. Asta înseamnă că domnia sa nu este interesat în a primi votul de încredere al parlamentului moldovean.

Să fie chiar așa? Da. O spune unul dintre ideologii liberal democraților, domnul Vladimir Socor: prin nominalizarea lui Sturza s-a câștigat timp pentru crearea unei uniunii de centru dreapta îndreptată împotriva domnului Plohatniuc. „Nominalizarea lui Sturza este o mișcare defensivă. Prin nominalizarea sa, s-a câștigat timp. În eventualitatea unor alegeri anticipate, e necesară o uniune a forțelor care sprijină interesul național și orientarea europeană. Timpul acesta trebuie folosit de forțele reale, proeuropene, nu cele declarate, aflate în anturajul domnului Plahotniuc. Aici mă refer la echipa PLDM, condusă de Valeriu Streleț, Platforma Politică „DA”, la domnul Sturza ca o personalitate politică importantă și, de asemenea, la Maia Sandu”, a spus domnul Socor.

Că Moldova se află în mijlocul unui război politic o spune și comentatorul postului de radio Europa Liberă, domnul Vitalie Ciobanu: suntem martorii unei confruntări între PLDM, Platforma DA și gruparea politică condusă de Partidul Democrat. Domnul Ciobanu afirmă că ar fi vorba de lupta forțelor care doresc schimbarea cu cele care sunt împotriva ei, o contradicție între adepții reformelor cu cei care sunt împotriva ei. Nu e chiar așa, domnule Ciobanu.  E vorba doar despre alegeri anticipate: e competiția celor care vor să declanșeze alegerile anticipate, cu cei care nu vor acest lucru. Moldova a devenit un câmp de bătălie pentru alegerile anticipate.

Domnul Socor consideră că o nouă dreaptă,  (PLDM-ul, Platforma Politică „DA”, proiectul politic al doamnei Maia Sandu și Ion Sturza), ar avea șanse să câștige în fața stângii pro-ruse reprezentată de formațiunea politică a domnului Dodon. Ultimele sondaje de opinie ne demonstrează că acest lucru nu se va ăntâmpla. Potrivit lor, moldovenii ar vota masiv pentru socialiști și pentru formațiunea domnului Usatâi – ambele partide de orientare pro-rusă.  Noua dreaptă, nu va avea majoritatea în noul Parlament. Socialiștii moldoveni, care au rămas după migrarea a 14 deputați comuniști spre centru, singura formațiune pe stânga politică moldovenească, vor culege lanurile electorale ale domnului Voronin și vor domina numeric într-un viitor legislativ. De asta domnul Dodon dorește acum alegeri parlamentare anticipate.

Ambasadorul Satelor Unite la Chișinău, domnul Pettit, se întreba recent dacă cineva de pe scena politică moldavă își mai aduce aminte de lucrurile pe care și le doresc cetățenii moldoveni: „Democrația înseamnă respectarea voinței poporului.(…) Liderii, într-o democrație, sunt supușii poporului – nu invers”, spunea domnia sa. De acord. Dar ce ne facem, domnule ambasador, atunci când se observă, (din cercetări sociologice), că voința cetățenilor se îndreaptă spre schimbarea cursului de dezvoltare a Republicii Moldova? Provocăm alegerile  anticipate, ca să respectăm voința cetățeanului? Ori, ca modalitate de rezolvare a acestei probleme, încercăm să consolidăm statul? Prefer această soluție. E mai costisitoare și de lungă durată dar rezultatele sunt mai sigure.

Zvonurile politice de la Chișinău spun că domnul Plahotniuc ar fi artizanul plecării celor 14 deputați din fracțiunea PCRM. Nu știu. Între zvonistică și acțiune constat realitatea: acești deputați sunt gata să participe la formarea unei coaliții majoritare în Parlamentul de la Chișinău, iar denumirea noii fracțiuni, ”Pentru Moldova”, arată că domniile lor nu sunt împotriva cuiva, ci vor ține cont doar de interesele Republicii Moldova. 

Domnul Plahotniuc i-a convins la asta? Dacă e așa, atunci poate asta e terapia de șoc despre care vorbește – crearea unei fracțiuni stataliste în Parlament, o fracțiune care să aibă un număr suficient de mare pentru a stabiliza statul moldovean și care, împreună cu partenerii politici internaționali, să ducă atât la fermitatea existenței statului moldovean, cât și la o încredere economică în acesta. Toate astea, prin implementarea Acordului de Asociere la Uniunea Europeană și apărarea intereselor statului moldovean. Nu ale României, ori ale Federației Ruse - ale Moldovei. Vi se pare că renașterea stataliștilor moldoveni nu provoacă unora șocuri? Ba da. De acest scenariu, se temeau mai mulți, o fracțiune parlamentară care să țină cont doar de interesele Republicii Moldova poate, și va impune, agenda politică a momentului. Și nu numai cea politică. Patriotismul moldovenist sperie. Mai ales atunci când este susținut financiar.

Dar ce e rău în a face Moldova mai predictibilă? Patriotismul moldovenesc înseamnă de fapt stabilizarea Republicii Moldova, înseamnă creșterea încrederii în instituțiile statului moldovean. Înseamnă buna funcționare a acestor instituții, reducerea motivelor de nemulțumire a cetățenilor, deci lipsa dezordinilor geopolitice la frontiera Uniunii Europene. Stabilizarea Moldovei presupune alegerea în martie 2016 a unui nou președinte. Iar cei 14 deputați care au plecat din fracțiunea comuniștilor s-au angajat să sprijine alegerea președintelui dar și acțiunile unui guvern pro-european de implementare a prevederilor conținute de Acordul de Asociere al Republicii Moldova la UE. E ceva rău în asta?

Pentru că deputații moldoveni își doresc o Moldova puternică, domnul Sturza a sugerat că nu îl merităm. Domniei sale îi plac apele tulburi acolo unde a prins pești cei mari. De asta, deputații moldoveni nu îl vor susține în Parlament. Între timp, va fi constituită platforma politică Pentru Moldova, care, vor unii ori nu, va fi numeroasă - deputații moldovenii vor demonstra că sunt patrioți ai țării lor. Domnul Timofti va avea posibilitatea să se întâlnească cu reprezentanții acestei mișcări politice și să vină cu o nominalizare propusă de domniile lor. 
Dacă nu o va face vor urma alegerile parlamentare anticipate. Rezultatul îl știm. Vrea președintele Timofti venirea socialiștilor la putere? Parcă nu îmi vine a crede.