vineri, 3 februarie 2017

BUCUREȘTII, CEAIUL ȘI PROTESTELE LA MINUS 6 GRADE



Pe scurt, despre ce se întâmplă în România: PSD/ALDE e la guvernare, PNL e pe dric iar Iohannis e negru de supărare.

Guvernul Grindeanu a tăiat niște finanțări și a mărit salariul unora. Populist, dar pentru amărâți și săraci e bine.

Guvernul Grindeanu a emis o Ordonanță de Urgență prin care a modificat articole din Codul de procedură penală și a emis un proiect de lege privind grațierea unor pedepse și a unor măsuri privative de libertate.  Imediat după, în Piața Victoriei din București au avut loc ample demonstrații de protest împotriva acestei acțiuni a guvernului PSD/ALDE.  Manifestațiile, organizate de utilizatori ai rețelelor de socializare, au început duminică, 22 ianuarie, și nu au fost declarate conform prevederilor legale. Potrivit legislației românești, acest fel de acţiuni se anunţă autorităților locale  cu trei zile înainte de a avea loc. Președintele Iohannis a participat la manifestația din 22 ianuarie și a declarat că Guvernul României este un grup de penali.

În 2016, cam pe vremea asta, nou instalatul Guvern Cioloș a schimbat, tot prin Ordonanţă de Urgenţă, aproximativ 70 de articole din Codul de Procedură Penală al României. Modificările s-au făcut fără avizul Consiliului Suprem al Magistraturii, fără dezbatere publică, acțiunea venea de la Cabinetul de Miniștri declarat de presa română ca fiind cel mai european si mai tehnocrat guvern din istoria României.

Executivul român are dreptul să emită ordonanțe de urgență. În același timp, în Constituția României e scris, negru pe alb, că amnistia și grațierile colective se fac prin lege organică - PSD/ALDE dețin majoritatea parlamentară, puteau face lejer acest lucru.

Președintele PSD, Liviu Dragnea, a afirmat că domnul Iohannis este autorul moral al acestor proteste. Are dreptate. Prezența președintelui României, în stradă, alături de protestatari a avut scopul de a-i încuraja să lupte împotriva „găștii de penali”. Iar bucureștenii fac asta.

Cel mai ironic în toată lupta asta între “penalii PSD” şi “instituţiile anti-corupţie” este că şi DNA-ul – mama și tata anti-corupţiei – a fost înfiinţat tot prin Ordonanţă de Urgenţă.
Atunci, ordonanța pentru înființarea DNA a fost aprobată în Camera Deputaţilor cu mai puţine voturi decât era nevoie pentru o lege organică.

Însă nu e firesc să faci amnistii ori grațieri colective prin Ordonanţe de Urgenţă.

Este adevărat că printre principalii beneficiari ai acestei ordonanțe se numără persoane care dețin funcții importante în statul român. Din toate formațiunile parlamentare românești. 

Tot atât de adevărat e faptul că președintele Iohannis își maschează aversitatea împotriva PSD ascunzându-se în spatele unor proteste civice care susțin lupta împotriva corupției. 

150 de mii de bucureșteni au cerut/vor cere, până la urmă, demisia Guvernului PSD/ALDE. De fapt asta vrea locatarul de la Cotroceni. Domnul Iohannis este nemulțumit de faptul că nu a reușit să încropească în Parlamentul României o coaliție pe care să o poată controla, una liberal – populară. 

Să presupunem, prin absurd, că premierul Grindeanu își va da demisia. Ce va urma? Are domnul Iohannis garanții că poate forma o altă coaliție majoritară? Nu cred. Vrea să provoace alegeri anticipate? Opoziția are toate șansele să piardă și mai rău aceste alegeri. Bucureștii nu înseamnă România.

Probabil guvernul PSD/ALDE ar trebui să preia de la Chișinău  experiența din anul 2016 a Guvernului Filip – care și-a exercitat mandatul cu mult calm având cinci-șase luni proteste în PMAN. Că de aia, judecând la rece, e real politik!

Iar dacă domnul Iohannis dorește continuarea manifestațiilor din Piața Victorie ar fi bine, de dragul cetățenilor care îngheață acolo, ca opoziția PNL, USR, PMP să se organizeze mai bine și să le ofere protestatarilor măcar un ceai cald. Ca râde lumea de ei.

Pe scurt: ce doresc cu adevărat românii? Doresc o țară mai puțin globalizată, cu un nivel mai ridicat de trai și garanții sociale. În plus, doresc pacea. De asta au votat cu PSD. Și desigur, doresc politicieni cinstiți, care să slujească țara și să știe sensul cuvântului "datorie". De asta au ieșit la protest.

FOTO - Mihnea Dumitru