luni, 5 octombrie 2015

MĂMĂLIGA ȘI REVOLUȚIA CRIZANTEMELOR



Astăzi 5 octombrie, leul moldovenesc continuă să se deprecieze în raport cu moneda euro și dolarul. Banca Naţională a stabilit un curs de 22 de lei şi 44 de bani pentru un euro, cu opt bani mai mult decât la sfârşitul săptămânii trecute. Dolarul poate fi cumpărat cu 20 de lei şi zece bani.

Ieri, liderii Platformei Civice pentru Demnitate și Adevăr au adunat din nou lumea în Piața Marii Adunări Naționale și au cerut judecătorilor de la Curtea Constituțională să recunoască uzurparea puterii în stat de către actuala guvernare. Protestatarii s-au îndreptat apoi către clădirea de birouri Global Business Centru, unde presupuneau că poate fi găsit omul de afaceri Vladimir Plahotniuc. Deși organizatorii, i-au îndemnat pe manifestanți să revină în PMAN, protestatarii au aruncat cu pietre în clădire și au încercat să forțeze intrarea. 

Care a fost mobilul furiei cetățenilor? De ce mămăliga vrea să facă explozie? Liderul neoficial al protestatarilor, domnul Andrei Năstase afirmă că este vorba de faptul că se dorește convocarea unei ședințe extraordinare a Parlamentului unde să se decidă scoaterea instituțiilor de justiție de sub influența politică a Partidului Democrat din Moldova. „Rezolvarea a 5-6 puncte de pe ordinea de zi, ar fi dus la scoaterea din captivitate a instituţiilor de drept. Dacă le scoţi din captivitate, mai e doar un singur pas până a avea ţara liberă de acest regim criminal”, a spus domnul Năstase.

În condițiile în care ședinţa parlamentară pe care o solicitau protestatarii nu a avut loc, nemulțumirea populației adunată în PMAN a crescut iar agresivitatea a fost cu greu evitată. Iar aici trebuie să scoatem în evidență profesionalismul lucrătorilor de Poliție dar și al celor care au identificat din timp eventualii provocatori care ar fi încercat să deturneze protestul în spre scenarii violente. De asta au fost convinși și protestatarii care, după ce au împărțit crizanteme agenților de ordine au scandat Poliția e cu noi! 


Să existe o legătură între revoluția crizantemelor și slăbirea continuă a monedei naționale moldovenești? Este - conexiunea a fost explicată de europarlamentarul Monica Macovei. Republica Moldova este un stat capturat de corupție. Există corupţie politică. Se iau decizii cu corupţia pe masă. La Bruxelles, Moldova nu mai este văzută ca o poveste de succes. Lipsa unor investigații reale pe cazul dispariției uriașei sume din sistemul bancar pune la îndoială capacitatea de reforme a statului moldovean. Pentru stoparea tensiunilor politice și financiare ar trebui să existe negocieri între reprezentanţii protestatarilor şi Guvern, care să finalizeze cu un document semnat prin care Guvernul să se angajeze să îndeplinească revendicările oamenilor. Nu pledez pentru demiterea Guvernului, ci pentru semnarea unui document prin care să se angajeze să îndeplinească revendicările. În eventualitatea demiterii Guvernului, la putere ar putea ajunge socialiştii şi s-ar putea ca un asemenea scenariu să fie pe placul unor lideri ai Partidului Democrat”, a spus Monica Macovei. 

Doamna Macovei sugerează că doar implementarea reformelor ar face posibilă întărirea monedei naționale moldovenești. Desigur, implementarea reformelor va duce la semnarea memorandumului de cooperare cu FMI și deblocarea tranșelor financiare din partea Uniunii Europene. 

Dacă în PMAN protestatarii de dreapta cer o ședință extraordinară a Parlamentului în care instituțiile de justiție să fie eliberate de sub influența politică, protestatarii de stânga conduși de domnul Dodon și domnul Usatâi  vor o ședință extraordinară a Parlamentului în care să inițieze moțiunea de cenzură a guvernului și declanșarea alegerilor anticipate. Să fie posibil așa ceva?

După plecarea din grupul parlamentar al PLDM a deputatului Știrbate, care a avut loc înaintea unor evenimente majore pentru Cabinetul de Miniștrii condus de domnul Streleț (vizita negociatorilor FMI la Chișinău,  ședință comună a guvernelor din România și Republica Moldova și de începerea procedurii de modificare articolelor din  Constituția Republicii Moldova referitoare la procedura de alegere a șefului statului), domnul Usatâi a spus că liberal democrații vor rămâne în scurt timp fără încă un deputat. Dacă cele afirmate vor deveni realitate, coaliția parlamentară de guvernământ în Republica Moldova nu va mai deține majoritatea în Parlamentul moldovean. 
 
Cu siguranță scopul domnul Usatâi și al domnului Dodon este acela de a submina alianța de guvernământ din Moldova și orice încercare de apropiere a statului moldovean  de Uniunea Europeană. În condițiile în care corupția circulă liberă prin Parlament  iar traseismul politic se transformă într-o afacere, riscul unui derapaj al Moldovei de pe drumul european se poate transforma într-o realitate.

Chiar dacă formațiunile politice din alianța parlamentară și-au reconfirmat susținerea pentru guvernul condus de domnul Streleț încă nu se cunoaște dacă a avut ori nu loc o ședință a Consiliului Alianței în care să se discute despre toate aceste riscuri. 

Nu știm dacă  demisia guvernatorului Băncii Naționale, domnul Drăguțanu a fost ori nu discutată la  întâlnirea de taină pe care a avut-o cu președintele Parlamentului moldovean, domnul Candu. O demisie care a făcut imposibile declanșarea negocierii pentru semnarea memorandumului cu FMI. Una dintre condițiile semnării memorandumului de colaborare a Chișinăului cu această organizație financiară era stabilitatea în funcție a guvernatorului băncii.  Nu știm dacă anunțatele intenții de fuziune ale comuniștilor moldoveni cu Partidul Democrat vor fi sau nu discutate de către partenerii de alianță ori dacă se ia în calcul participarea grupului condus de domnul Leancă la guvernare.  Tot așa cum nu știm dacă declarațiile domnului Tofilat care afirmă că moldovenii plătesc cu 50 la sută mai mult pentru energia electrică fiind furați de către o firmă căpușă vor fi sau nu analizate.

Există o singură certitudine – cea referitoare la devalorizarea leului. Să facem economii deci și să strângem cureaua. Toamna politică abia începe și se arată a fi fierbinte.