vineri, 19 septembrie 2014

BĂSESCU, DRAGOSTEA DIN TEI ȘI FSB-UL



În România a început campania electorală pentru alegerea președintelui. Alegerile prezidențiale sunt programate să aibă loc pe 2 noiembrie 2014, dacă va fi necesar cel de al doilea tur de scrutin va avea loc în data de 16 noiembrie.


La postul de televiziune B1 TV, preşedintele Traian Băsescu, a spus că unii dintre candidaţii la Preşedinţia României au "omis" să-şi treacă în autobiografie dacă au fost sau nu ofiţeri sub acoperire. Potrivit domnului Băsescu, candidaţii la prezidenţiale trebuie să facă publică legătura cu serviciile, eliberându-se în acest mod de dublul control: după ce vor fi recunoscut public că au fost ofiţeri sub acoperire, aceştia vor rămâne supuşi numai celor care i-au ales. Declarația șefului statului român a stârnit o mulţime de întrebări.


Domnul Băsescu a ațâțat spritele securistice cu mult succes. Presiunea mediatică a făcut ca rând pe rând, șefii serviciilor de inteligență românești să apară în public pentru a spune că nici un candidat la prezidențialele din România nu figurează pe statele de plată ale agențiilor pe care le au în subordine și că nici un ochi de al lor nu va fi  prezent la dragostea din tei!

 

Nici directorul serviciului de inteligență moldovenesc nu are prea multă dragoste față de presă, aparițiile sale publice se numără pe degetele de la o mână. În ultima sa apariție domnul Mihai Balan a spus pentru postul de radio Europa Liberă că „Peste 100 de ONG-uri, servicii și organizații, partide, mass-media sunt gata să sfâșie acest pământ, să rupă în bucăți R. Moldova” și că în sudul Moldovei  au fost descoperite grupări care recrutau cetățenii moldoveni cu scopul de a-i pregăti pentru destabilizarea ordinii constituționale. Potrivit domniei sale, în acest proces ar fi fost implicate persoane cu funcții de răspundere din administrația regiunii autonome găgăuze. Domnia sa are desigur dreptate. Dar cele întâmplate în  Găgăuzia puteau fi prevenite dacă șeful Direcției teritoriale a SIS din Găgăuzia, Jelezoglu, ar fi raportat în timp util toate informațiile. Nu a făcut-o! Un comunicat al SIS a transmis că pentru asta, el a fost suspendat din funcție. Nu știm ce s-a întâmplat mai departe. Dar suspendarea temporară acestuia din funcție este o măsură mult prea lejeră.  


În condițiile în care scrutinul legislativ din acest an are loc în zângănitul de arme din confruntarea ruso-ucraineană, riscul apariției unor atentate la securitatea statului moldovean crește în mod exponențial. Folosit în mod corect, mandatul de securitate acordat serviciului secret poate aduce reale beneficii de securitate. Cu aceste pârghii în mână SIS-ul ar deveni cu adevărat un serviciu pro-activ îndreptat spre anticiparea și prevenirea acestor riscuri.

Alegând modernizarea, serviciul moldovenesc de inteligență trebuie să elimine din rândurile sale elementele moștenite din timpurile sovietice. Repetarea unor cazuri de tip Jelezoglu ar fi inadmisibilă. Înainte de a vota pentru atribuirea unor instrumente de control în plus, deputații moldoveni trebuie să fie încrezuți că securitatea internă a serviciului secret moldovenesc lucrează la turații maxime. Încrederea în serviciul secret moldav ar crește dacă domnul Bălan ori adjuncții domniei sale ar avea apariții mai dese în public. Deputații moldoveni, trebuie să aibă garanția că în sistemul inteligent moldovenesc nu există agenți acoperiți ai unor organizații inamice apropierii Moldovei de Uniunea Europeană. Altfel, votul lor ar fi în zadar.