sâmbătă, 6 decembrie 2014

BATE ȘAUA SĂ PRICEAPĂ IAPA



E posibil ca pe președintele Comisiei Naționale de Integritate din Republica Moldova să-l fi apucat durerile de burtă? Să fie constipat? Ori să fi primit domnul Donciu vreun telefon mai secret, via Viber? Întreb. Că numai așa îmi pot explica decizia Comisiei de Integritate de a iniţia o procedură de control asupra veniturilor domnului Vlad Ţurcanu, purtătorul de cuvânt al preşedintelui Nicolae Timofti. Potrivit domnului Donciu, în urma unor verificări prealabile s-a stabilit că Vlad Ţurcanu nu ar fi declarat un venit al soţiei. Purtătorul de cuvânt al CNI a spus că  verificările prealabile au stabilit că Vlad Ţurcanu nu a declarat un venit al soţiei în valoare de 1.600 de lei. Acesta este unicul temei pentru iniţierea procedurilor de control.” Contactat de presa moldavă, purtătorul de cuvânt al preşedintelui moldovean a declarat că va oferi comentarii după ce va primi documentele de la CNI, care vor confirma constatările.

La o zi după declarația CNI referitoare la domnul Țurcanu, portalul de știri Unimedia notează că experții celor trei formațiuni politice s-au întâlnit și au stabilit deja agenda, prioritățile și programul de activitate. Să fi terminat oare domnul Donciu de verificat marile averi și a găsit de cuviință să afle proveniența celor 1 600 de lei nedeclarate de soția domnului Țurcanu? Ori e vorba de altceva? Apropo, surse apropiate familiei purtătorului de cuvânt declară că soția domnului Țurcanu nu putea avea venituri provenite din activități comerciale – din anul 2013 doamna Țurcanu se află în concediu de maternitate. 

Atenție - 1600 de lei reprezintă unicul temei pentru inițierea procedurilor de control! O să îmi spuneți că și o sută de lei ar reprezenta un temei legal pentru începerea acestor acțiuni, de acord, doar că această coincidență miroase de la o poștă a comandă politică!

Cu siguranță începerea procedurilor de verificare asupra veniturilor purtătorului de cuvânt al președintelui Nicolae Timofti are legătură directă cu startul negocierilor pentru formarea noii coaliții parlamentare din Republica Moldova. Vlad Țurcanu este în afara oricărei bănuieli că ar beneficia de venituri ilicite. Domnia sa este doar un mijloc prin care o anumită formațiune politică încearcă să pună presiune asupra șefului statului moldovean.

Care ar fi formațiunea politică ce ar fi interesată de încercarea unor atare  tactici de negociere? 

În luna noiembrie a anului 2012 liderul Partidului Liberal, domnul Mihai Ghimpu a recunoscut că domnul Donciu a fost candidatura liberalilor la această funcție. Domnul Ghimpu sugera atunci că grupul de ONG-uri care contestau numirea lui Donciu în funcția de președinte al CNI ar acționa ca urmare a unor indicații politice.
 
Amintesc că la sfârșitul lunii octombrie 2012, directorul executiv CREDO, Sergiu Ostaf, a cerut demisia lui Donciu din funcție. Potrivit domnului Ostaf, Donciu ar fi incompatibil cu postul la care a fost desemnat de către Parlament pentru că ar fi deținut anterior funcții de înaltă răspundere. Potrivit directorului CREDO, Anatolie Donciu a fost anterior procuror, prim-viceprocuror al municipiului Chişinău, dar şi vicedirector al Centrului Anticorupţie și îi recomanda să renunţe la funcţia de preşedinte al CNI, iar Parlamentului sa iniţieze o nouă procedură. Ostaf propunea ca funcția să fie ocupată de Cristina Cojocaru, propusă anterior de societatea civilă.

Pe Donciu l-au apucat cu adevărat limbricii pe 1 noiembrie 2012, atunci când jurnaliștii de la “Ziarul de Gardă” au scos în evidență faptul că domnia sa locuieşte într-o casă evaluată de experţii imobiliari la aproximativ 5 milioane de lei. Potrivit lor, Donciu şi-ar fi înălţat casa încă pe timpul când activa în cadrul Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei.

Încă de la numirea domnului Donciu în funcție, politicienii moldoveni au știut că interesul public a fost viciat. Domnia sa a fost desemnat prin încălcarea a mai multor prevederi ale legii care țin de transparența decizională și de neconformarea cerințelor de imagine cu cele de ocupare a funcției de răspundere. Politicienii au închis ochii și la iregularitățile dintre venitul declarat și averile deținute de domnul Donciu. În ciuda investigației de presă efectuate de jurnaliștii de la „Ziarul de Gardă”, politicienii liberali au susținut atunci candidatura domniei sale.

Așadar, s-ar părea că decizia de începere a procedurilor de verificare a veniturilor purtătorului de cuvânt al Președinției Republicii Moldova, face parte din tactica aplicată de liberali pentru ocuparea unor poziții mai avantajoase la negocieri. Domniile lor procedează în conformitate cu interesul de grup acestei formațiuni politice și nu în funcție de interesul general al statului moldovean. Doar că, singurele date care dau cu adevărat un avantaj la negocieri sunt cel care reies din rezultatele alegerilor, altele nu au greutate. Și pentru că tot e vorba de constipație, se zice că DD nu are șanse să ajungă consilierul lui KWI.

Foto - Ziarul de Gardă