luni, 9 ianuarie 2017

MESAJUL LUI PLAHOTNIUC PENTRU TRUMP – LĂSAȚI-NE SĂ FIM NEUTRI



Președintele Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, a apărut la FoxNews cu un mesaj pentru președintele ales al SUA în care subliniază că Moldova vrea să fie o punte de legătură între Est şi Vest şi nu un câmp de luptă. „Moldova nu doreşte să fie trasă înapoi pe orbita Moscovei, iar noi suntem conştienţi de faptul că nu putem prospera fiind un pion în lupta de putere între Est şi Vest", este mesajul lui central.  

Plahotniuc speră că promisiunea administrației Donald Trump de a îmbunătăți relațiile americane cu Rusia nu va fi în detrimentul intereselor Republicii Moldova și consideră, optimist,  că „viziunile preşedintelui  Donald Trump, pot transforma pozitiv mediul de securitate din regiune”. 

Viziunile de politică externă ale președintelui american nu sunt privite cu optimism de către liderii partidelor liberale din România și Polonia. De ce? Pentru că Trump se opune continuării și finanțării sistemul de alianțe postbelic creat de Statele Unite, este împotriva  acordurilor de liber schimb și preferă diplomația economică mercantilistă. Admirația lui Trump pentru liderul de la Kremlin este cunoscută. Recent președintele Trump a notat pe Twitter că o relație bună a Statelor Unite cu Rusia nu este un lucru rău."Numai persoanele stupide sau nebune ar putea crede că aşa ceva este rău. Avem destule probleme în întreaga lume. Când voi fi președinte, Rusia ne va respecta mult mai mult decât o face acum și ambele țări vor lucra, probabil, împreună, pentru a rezolva unele dintre marile şi presantele probleme ale lumii!" 

Politologul român George Vișan nota recent că alegerea lui Trump în calitate de președinte al SUA reprezintă o provocare najoră pentru sistemul de alianțe al României dar și pentru întreaga ordine globală postbelică.”În mod normal o alternanță la putere la Washington ar trebui să aducă schimbări minime în politica externă a unui stat, mai ales în cazul unei mari puteri. Dar cazul lui Trump e cu totul special. El și-manifestat opoziția față de sistemul de alianțe și a ordiniii liberale.” De aici.

Președintele Partidului Democrat din Moldova, a preferat să se adreseze public președintelui american solicitând acestuia să nu transforme Republica Moldova într-un pion pe harta geostrategică a lumii. 

De ce președintele Partidului Democrat din Moldova a preferat să folosească stilul public de comunicare cu președintele Trump și nu a preferat să folosească comunicarea diplomatică? Probabil pentru faptul că președintele democraților moldoveni a aflat că Trump a cerut tuturor ambasadorilor SUA să îşi dea demisiile înainte de 20 ianuarie, data la care va fi el învestit. De aici.
 
Declarația de la sfârșitul lunii august a ambasadorului american la Chișinău, domnul James Pettit, că Republica Moldova nu e România, și că Moldova trebuie să rămână un stat suveran și independent, în interiorul unei granițe sigure, este principala declarație politică a anului 2016. O declarație care a sugerat că, la granița de est a României, Statele Unite își doresc păstrarea actualului status quo geopolitic. Probabil, declarația domnului Pettit îl poate califica pentru râmânerea domniei sale în post. 

Doar că, domnul Plahotniuc nu a mizat nici pe domnul Pettit, nici pe România. Bucureștiul oficial are problemele lui – trebuie să își demonstreze funcționalitatea/ credibilitatea în fața noii administrații de la Washington. Domnul Plahotniuc a preferat cel mai simplu, și eficace, canal de comunicare – FoxNews. 

În condițiile în care președintele statului moldovean, domnul Dodon, are doar un rol de ceremonial, iar coordonator al majorității parlamentare de la Chișinău este domnul Plahotniuc, modalitatea în care domnia sa încearcă să atragă atenția asupra Republicii Moldova este surprinzătoare și inedită. Tocmai din acest motiv ea va fi observată/remarcată de președintele Donald Trump.   

Analistul politic român, Cristian Hrițuc, consideră că, semnalul transmis de Plahotniuc în plan extern arată cine, între Prut și Nistru, este decidentul politic. „Șeful PDM vrea să arate că el este cel cu care se poate negocia. El este partenerul de dialog și nu președintele pro-rus, iar el vrea relații bune cu vestul dar în parametrii descriși. Moldova poate continua drumul spre UE poate fi un partener pentru SUA, este deschisă la dialog, dar nu vrea să se lasă purtată în jocul anti-Rusia”.De aici.

Republica Moldova nu este buricul pământului. Cota ei de importanță este dată de faptul că pe teritoriul ei trece linia de confruntare geopolitică între Est și Vest. Desigur gestul domnului Plahotniuc este unul politic major. Nu cred însă, că acest gest a plecat de la interesul îngust al liderului PDM de a își consolida rolul de conducător al statului moldovean. E mai degrabă vorba despre liniile directoare pe care le-a prezentat în discursul de  preluare a funcției de președinte al PDM – patriotismul pro-european moldovenist. 
Așa se traduce declarația făcută că „Moldova vrea să fie o punte de legătură între Est şi Vest şi nu un câmp de luptă. În cazul în care Moldova se apropie de Uniunea Europeană şi Statele Unite ale Americii, suntem percepuţi greşit ca antiruşi, iar gesturile de prietenie faţă de Rusia sunt interpretate greşit, ca o renunţare la integrarea europeană”. O astfel de declarație, care explică corect realitățile dintre Prut și Nistru, putea fi făcută doar de către liderul unui partid al moldovenilor. Plahotniuc are dreptate: moldovenii nu sunt nici anti-ruși, nici anti-europeni ori românofobi, într-o lume în schimbare, moldovenii vor să continue să facă ce știu mai bine - să trăiască. Doar că, pentru asta,  vor trebui să fie cât mai neutri.