sâmbătă, 15 noiembrie 2014

ELECTORATUL MOLDOVEAN ÎȘI MENȚINE SIMPATIA PENTRU PARTIDELE PRO-EUROPENE



Până la alegerile parlamentare din Republica Moldova au mai rămas doar două săptămâni. Campania electorală din anul 2014 se deosebește de celelalte bătălii electorale petrecute în Republica Moldova - formațiunile politice mari din arcul guvernamental preferă să mențină un fair-play care le va da posibilitatea de a forma o alianță parlamentară post-electorală.

"Avem o campanie mai deosebită", a spus directorul casei de sondaje IMAS, Doru Petruți, la prezentarea rezultatele sondajului "Perspectiva votanţilor activi din Republica Moldova în pragul alegerilor parlamentare", realizat de IMAS în perioada 1 – 10 noiembrie 2014. Perfect adevărat! Partidul Comuniștilor din Republica Moldova pare a fi inactiv în spațiul public. Prin politicoasa lor tăcere, Partidul Liberal Democrat și Partidul Democrat din Moldova încearcă să își păstreze scorul pe care îl au. Plus valoarea acestei campanii electorale este dată de rezultatele sondajelor de opinie. Politicoasa tăcere a partidelor pro-europene manifestată în  campania electorală ne spune că, după 30 noiembrie, vom avea parte de negocieri strânse.

Potrivit rezultatele sondajului IMAS, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, în Parlamentul Republicii Moldova ar accede cinci partide - este vorba despre Partidul Comuniștilor din Republica Moldova, Partidul Liberal Democrat din Moldova, Partidul Democrat din Moldova, Partidul Patria și Partidul Liberal. Astfel, pentru PCRM ar vota 21,2%, pentru PLDM - 17,8%, pentru PD - 12,9%, pentru Partidul Patria - 9,6% și pentru PL - 7,3%. Sondajul mai arată că PSRM nu ar trece pragul electoral, acumulând doar 3,9%.

În schimb, sondajul IRI – Gallup vine cu alte  rezultate. Efectuat de compania de sondaje de opinie și cercetări de piață Baltic Surveys/The Gallup la comanda Institutului Republican International (IRI), cercetarea sociologică vine să prezinte un alt tablou. Potrivit acestor date, partidele politice din Coaliția Pro-europeană acumulează împreună 37 la sută din intenția de vot,  PLDM - 22 %, Partidul Democrat - 14 %,  Partidul Liberal Reformator – 1%. Partidul Liberal acumulează 8 la sută din intențiile de vot. PCRM – 23 la sută și PSRM – 6 la sută. Sondajul a fost efectuat pe un eșantion de 1200 respondenți cu vârsta de peste 18 ani, reprezentativ la nivel național. Marja de eroare constituie 2.8%. Datele au fost colectate în perioada 20 septembrie - 20 octombrie 2014.

Potrivit rezultatelor cumulate din ambele sondaje, împreună, formațiunile politice care au făcut parte din Alianța pentru Integrare Europeană, PLDM, PD și PL au un procent de 44 la sută din intențiile de vot ale cetățenilor moldoveni. În intențiile de vot comuniștii moldoveni continuă să scadă. 
Socialiștii moldoveni reprezintă una din marile necunoscute ale sondajelor de opinie. Dacă sondajul IMAS le oferă doar 3,9%, cercetarea realizată de sondajul IRI - Gallup le oferă 6%. Chiar și în cel mai optimist rezultat pentru domniile lor, socialiștii nu pot schimba balanța de putere existentă în prezent - împreună cu echipa condusă de domnul Voronin, domnul Dodon ar stânge doar 29 la sută din intenția de vot. Chiar și dacă la această cifră am aduna și procentele acumulate de Partidul Patria – nouă la sută, rezultatul obținut ( 38 %) este inferior celui pe care îl vor obține partidele pro-europene - 44 la sută.

Ambele sondaje de opinie vin să confirme menținerea și pe viitor a formațiunilor pro-europene la putere. Eforturile Federației Ruse de a stopa Republica Moldova din drumul ei european prin sprijinirea unor formațiuni politice care să schimbe cursul de dezvoltare al statului moldovean nu are un sprijin larg în societate.  Nu putem să nu remarcăm creșterea numărului de simpatizanți ai PLDM care se află doar la un singur procent diferență de punctajul acumulat de PCRM – este semnul unei maturități a electoratului moldovean dar și rezultatul bunei activități pe care o desfășoară în teritoriu echipa condusă de Filat-Leancă.