miercuri, 2 noiembrie 2016

SINGURĂTATEA CELOR DOI ALERGĂTORI ELECTORALI – MAIA VS IGOR



Misiunea de observatori a OSCE și cele ale altor organizații care au monitorizat desfășurarea primului tur al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova au declarat, luni, 31 octombrie, că scrutinul a respectat criteriile unor alegeri libere și corecte. (De aici.) Alegerile prezidențiale au fost monitorizate de peste 240 de observatori ai OSCE și de misiunea de monitorizare a Comunității Statelor Independente. Aceleași organizații vor fi prezente și în turul doi de scrutin, pe 13 noiembrie. 

Suspiciunile referitoare la calitatea alegerilor prezidențiale au apărut în spațiul public moldovenesc pe data de 5 septembrie 2016, în cadrul unei dezbateri publice organizată de către societatea civilă. Atunci reprezentanții ONG-urilor au spus că fraudarea alegerilor prezidențiale este un pericol real. (De aici.)

Tema a fost preluată de politicienii moldoveni. La întâlnirile avute  la Washington în perioada 19-21 septembrie, președintele Partidului Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase  a vorbit despre posibila fraudare a alegerilor prezidenţiale. (De aici.) Întors la Chișinău, el a reluat tema și a declarat că, „fraudarea masivă a alegerilor, este evidentă, drept exemplu în acest sens este faptul că listele electorale depăşește numărul real de alegători”, Năstase a lăsat să se înțeleagă că hoția electorală s-ar face în favoarea candidatului Partidului Democrat din Moldova. (De aici.)

Observatorii internaționali au spus că nimeni nu a încercat să fraudeze alegerile prezidențiale din Republica Moldova. Vor unii sau nu, guvernul moldovean trebuie felicitat pentru buna desfășurare al acestui prim tur electoral. Și Comisia Electorală Centrală merită laude. Semnalul pe care îl transmit instituțiile guvernamentale este simplu – guvernul își face treaba, iar instituțiile funcționează. Asta înseamnă că, indiferent de rezulatul celui de al doilea tur, ele vor lucra mai departe. Exact despre asta vorbește curățenia care are loc în vămile moldovenești, unde, într-o lună, au fost reținuți 58 de vameși corupți.(De aici.) Oricare ar fi rezultatul acestor alegeri prezidențiale, majoritatea parlamentară va continua să existe. Probabil se va consolida și mai mult.

După publicarea rezultatelor primului tur al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova, Sabina Fati, publicist al ziarului România Liberă, titra într-un editorial dedicat alegerilor moldovenești că, statul român nu o sprijină pe Maia Sandu. (De aici.) “România nu o sprijină pe Maia Sandu. Câștigă Rusia la Chișinău? (…) Dinspre România nu pare să existe niciun fel de interes în acest scrutin. Președintele Klaus Iohannis a declarat de altfel mai demult că România nu se va amesteca în campania electorală de dincolo de Prut, ceea ce reprezintă o premieră a ultimilor zece ani.”  

Sabina Fati atinge un subiect delicat. Și ce ar fi vrut doamna Fati să facă statul român? Să-i someze pe cetățenii moldoveni domiciliați în România să se prezinte la alegeri? Să-i impună, Doamne ferește, să voteze pentru Maia Sandu? Să înțeleg că  editorialistul de la România Liberă îndeamnă oficialitățile români să calce în picioare orice cutumă diplomatică și să se implice fățiș în campania electorală din Republica Moldova? Să fim serioși, exact asta aștepta Kremlinul!

Comentatorul politic al ziarului Adevărul, Cristian Unteanu, a observat, foarte corect, că, bătălia electorală de la Chișinău „nu este numai între Igor Dodon şi Maia Sandu. În spatele lor, de acum vizibil, se conturează tabla globală de şah geostrategic unde urmează să apară un nou actor. Acum, doar acum, de-abia acum, încep să fie mutate piesele reale pe întreg arealul unde suntem (…)”. Domnul Unteanu are dreptate, în urma rezultatului celui de al doilea tur de la Chișinău, care are loc după alegerea președintelui Statelor Unite și la startul campaniei electorale pentru parlamentarele românești, „semnalul care va veni de la Washington va fi evident către Chişinău, dar direcţionat înspre Moscova. Şi nu numai. Căci şi la Bruxelles, la mijloc de decembrie, trebuie să se vorbească despre sancţiunile împortiva Rusiei”.(De aici.)

Candidatul pro-rus, Igor Dodon, este mai avantajat. Scorul obținut a fost și rezultatul unor politici aplicate de Federația Rusă în Republica Moldova. Dispariția miliardului poate fi un rezultat al acestora. Liderul socialist a obţinut un rezultat foarte bun, peste rezultatele înregistrate de PSRM la alegerile parlamentare din 2014, și a dat cifre în ascensiune pe tot parcursul campaniei electorale.

Doamna Sandu are parte în turul doi de un exerciţiu electoral dificil, nu imposibil, trebuie să convingă aproape 100 de mii de votanţi de dreapta să voteze pentru ea. Cred că așa ceva poate face. Mult, mult mai greu îi va fi să convingă, de una singură, alți 150.000 de oameni care nu o plac, să voteze pentru ea. Probabil de asta, a declarat că va colabora cu forțele aflate la guvernare atunci când va ajunge președinte. (De aici.)

Nu cred în teoria care vorbea despre o posibilă fraudare a alegerilor prezidențiale din Republica Moldova. Nu cred nici în scenariul unor implicări externe în desfășurarea turului doi al acestor alegeri. Mesajul transmis de către șeful statului român, care alături de Federica Mogherini, a spus că, nici Uniunea Europeană, nici România, nu se vor implica în campania prezidențială din Moldova, a fost dedicat autorităților de la Moscova. Cu siguranță, serviciile de intelligence de la Moscova, Bruxelles și București monitorizează ca această discretă învoială să fie respectată. 

Maia Sandu și Igor Dodon joacă cu forțele pe care le au. Dacă au acumulat ceva resurse, au făcut-o înaintea acestei campanii. Acum ați înțeles de ce Iulian Chifu a tot vorbit despre indentificarea din timp a candidatului unic? Ori nu?