miercuri, 6 aprilie 2016

AMBASADORUL UE CONFIRMĂ:MOLDOVA E UN SAT! AȘTEPT SĂ NE SPUNĂ CINE SUNT MAFIOȚII ȘI BĂDĂRANII



Șeful delegației UE în Republica Moldova, ambasadorul Pirkka Tapiola, confirmă că a folosit o expresie neordinară la adresa Republicii Moldova. Confirmarea a avut loc pe rețelele de socializare, domnia sa comentând o postare a reporterului portalului de știri Deschide.MD, în care a explicat că expresia "RM - un sat strategic pentru UE", nu a fost spusă cu o tentă jignitoare. 

Reporterul Svetlana Maftei, şi-a exprimat nedumerirea faţă de refuzul Delegaţiei UE de a comenta posibilitatea Republicii Moldova privind depunerea cererii de aderare la UE până în anul 2019. În partea a două a comentariului, jurnalista s-a întreabat retoric dacă a numi Moldova - un sat strategic, ţine de competențele domnului Tapiola. 

Domnul Ambasador Tapiola a răspuns în următorul mod: [...] Cât ţine de ultima remarcă ( expresia: Moldova - un sat strategic), am abservat de multe ori importanţa strategică a Republicii Moldova. Este o ţară mică, în condiţiile în care aproape toată lumea se cunoaşte între ea, dar este o ţară ale cărei evoluţii chiar contează pentru Uniunea Europeană. Tocmai deaceea eu sunt mândru să îndeplinesc funcţia de ambasador în ţara dvs frumoasă! 

Domnul Ambasador Tapiola a răspuns doar la jumătate din întrebările conținute în scrisoarea deschisă pe care i-am adresat-o. Potrivit informaţiilor pe care le dețin, domnia sa a folosit cuvinte jignitoare la adresa politicienilor din Republica Moldova numindu-i pe liderii opoziţiei "bădărani", iar pe cei ai puterii "mafioţi"‎.

Confirmarea publică a Excelenței Sale, Ambasadorul Pirkka Tapiola că a folosit sintagma „sat strategic” la adresa Republicii Moldova vine să întărească convingerea că domnia sa a spus doar jumătate de adevăr și că în discuții private sau semi-private folosește cuvinte jignitoare la adresa tuturor liderilor politici moldoveni.

Moldovenii, domnule Ambasador Tapiola, au ca moștenire un proverb al autodistrugerii: „Pasărea pe limba ei piere”. Este zicala care ne atenționează  despre faptul că nu putem ascunde adevărul la nesfârșit și că în încercarea noastră de a îl oculta, vom sfârși în a fi acoperiți de o avalanșă de vorbe, atitudini și purtări care ne vor face mai mult rău, decât bine. Această înțelepciune bătrânească i-a ferit pe moldoveni de autodistrugere.  

Bunica mea, mai avea un proverb: Dacă ai spus „A” spune și „B”. E zicala asumării responsabilității. Nu poți spune doar jumătăți de adevăr, trebuie să îți asumi întreaga responsabilitate a cuvintelor /faptelor. Această zicală i-a ferit pe moldoveni de erorile istorice.  

De asta vă solicit, în mod public, a îmi răspunde la cea de a doua parte a întrebării mele: Ați spus vreodată despre unii lideri ai opoziției că sunt "bădărani", iar despre unii lideri ai puterii că sunt "mafioți"? Dacă răspu‎nsul este afirmativ, vă rog să precizați cum se potrivește un astfel de limbaj cu statutul de diplomat și să prezentați probele care să vă confirme spusele, să dați numele liderilor "bădărani" și "mafioți", astfel încât să nu se simtă încadrați în aceste etichetări lideri politici pe care nu i-ați vizat.