luni, 25 iulie 2016

MINCIUNA LUI USATÎI VERSUS PARTENERIATUL PENTRU EUROPA



În cadrul unei emisiuni de televiziune, liderul partidului politic, Partidul Nostru, Renato Usatîi,  a declarat că s-a întâlnit recent cu vicepreședintele PDM, Vladimir Plahotniuc, care i-ar fi propus bani pentru a părăsi scena politică moldovenească. „Am avut două întâlniri cu Plahotniuc, pe 6 și 16 iunie. (…)El o încercat să îmi facă două propuneri. N-o să mai fiu atacat, dar trebuie să părăsesc Republica Moldova pentru septembrie, octombrie și noiembrie pentru că el pregătește o tentativă. Mi-a propus 1.500.000 de dolari”, a declarat Usatâi.  În cadrul emisiunii, politicianul i s-a adresat lui Vlad Plahotniuc cerându-i să plece și să lase în pace Republica Moldova. 

Renato Usatîi minte – nu s-a întâlnit cu vicepreședintele PDM. Sunt cel puțin TREI motive care mă fac să nu cred în spusele primarului de Bălți: nu există nici o dovadă audio/video care să confirme aceste declarații - dacă întâlnirea ar fi avut loc, Usatîi ar fi făcut această înregistrare, ori cel puțin o fotografie; Usatîi, îl consideră pe Plahotniuc ca fiind principalul său dușman politic – nu cred că vicepreședintele PDM ar fi acceptat o întîlnire cu cel care face asemenea declarații publice; suma pronunțată bate la ochi – de ce nu două milioane, de ce nu patru?

Deputatul Sergiu Sârbu are dreptate: „Renato Usatîi a intrat în campania electorală. Sunt declarații populiste”, a declarat deputatul moldovean. Că este vorba de campania electorală o demonstrează afirmația lui Usatîi referitoare la faptul că formațiunea politică pe care o conduce, îl va susține pe Igor Dodon dacă acesta va ajunge în turul doi al alegerilor prezidențiale. „Am vorbit deja cu Dodon despre turul doi de la alegerile prezidențiale. I-am spus că dacă în turul doi ies Maia Sandu și Igor Dodon, (...) noi, desigur, că îl vom susține pe Dodon. Vă asigur că nu doar eu îl voi susține, ci toți, fiindcă doar Dodon îl va împiedica pe Plahotniuc să captureze statul”, a spus Usatîi. 

E clar! Primarul de Bălți le-a reamintit telespectatorilor moldoveni că Dodon este politicianul cel bun, iar vicepreședintele PDM este  întruchiparea răului. De ce a fost nevoie de acest spectacol mediatic? Pentru că miercuri, 27 iulie, Parlamentul Republicii Moldova va dezbate moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Filip. Acuzațiile aduse la adresa lui Plahotniuc înseamnă de fapt un atac la adresa Partidului Democrat din Moldova, înseamnă a arunca o umbră de îndoială asupra guvernului condus de Pavel Filip.

De fapt, bătăliile politice care se desfășoară între Prut și Nistru au un singur destinatar – cucerirea încrederii. Atât a cetățenilor moldoveni, dar și a decidenților externi. Coaliția majoritară și Guvernul Filip își dorește să convingă decidenții externi că Moldova s-a pornit pe calea schimbărilor în bine, opoziția, la rândul ei,  dorește să convingă aceiași decidenți că, în Moldova nimic nu s-a schimbat și că actualul guvern bate pasul pe loc – aduc exemplu scrisoarea liderului PAS, Maia Sandu, către FMI.

Concluzia? Opoziția, fie ea parlamentară ori extraparlamentară, își dorește ca în societate să apară cât mai multă senzație de neîncredere în capacitatea guvernanților de a crea stabilitate în Moldova. Această suspiciune va măcina încrederea tuturor – de la ambasadorii din Republica Moldova, la reprezentanții organizațiilor internaționale, de la jurnaliștii acreditați la Chișinău, la simplul cetățean - cu toții vor sta sub semnul îndoielilor. Simpla bănuială că în Moldova lucrurile nu se schimbă îi vor face pe decidenții externi să nu acorde credit de încredere guvernului Filip, în lipsa acestuia, șansa opoziției, de a declanșa tulburările necesare pentru cucerirea puterii, va crește. 

Usatîi a mințit pentru a semăna neîncredere!

Liberal democrații moldoveni au refuzat să participe la construirea apropierii Moldovei de Europa. Au preferat să se înroleze, orbiți, probabil, de dorința răzbunării, alături de socialiști și echipa lui Usatîi, cel care a turnat o vidanjă de fecale în fața sediului PLDM. În schimb, acceptul Partidului Popular European din Moldova de a fi alături de Coaliția majoritară în acest Parteneriat pentru Europa vine să ofere speranță în ireversibilitatea drumului Moldovei către UE.