duminică, 15 ianuarie 2017

JURNAL TV NU SE ÎNCHIDE, DOMNULE PREDOIU


Prim-vicepreședintele Partidului Național Liberal din România, Cătălin Predoiu, declară că „la Chişinău, sub pretextul unui conflict administrativ, se forţează evacuarea Jurnal TV, unul dintre foarte puţinele posturi care oferă şi opoziţiei pro-europene, în frunte cu Maia Sandu şi Andrei Năstase, şansa de a fi auzită”. „Absorbiţi de subiectele grave de pe agenda noastră publică, pierdem din vedere evoluţiile dramatice de pe peste Prut, din Republica Moldova. În acest fel, Jurnal TV îşi va reduce dramatic producţia originală. Invocând un pretins conflict administrativ, de fapt puterea de la Chişinău limitează libertatea presei”, afirmă Cătălin Predoiu. Mai mult, domnia sa sugerează politicienilor români că, pentru asta, „puterea de la Chişinău, nu ar mai trebui să fie sprijinită cu credite guvernamentale ”. De aici.

Declarația face dovada necunoașterii realităților existente la Chișinău. Domnul Predoiu sugerează politicienilor români că divergențele dintre existente între conducerea Trustului Mediatic Jurnal și administrația clădirii Sky Tower ar fi neîntemeiate. Absolut fals. Există documente care demonstrează faptul că trustul Jurnal are datorii în valoare de 2 milioane 600 de mii de lei față de proprietarii clădirii Sky Tower. De aici.

Domnul Predoiu nu știe că au existat o mulțime de argumente legale pentru ca postul de televiziune Jurnal TV să fie sancționat pentru comportamentul ilegal pe care l-a avut, comportament observat de ong-urile de media, remarcat în urma monitorizării privind echidistanța media, și unde s-a remarcat permanenta lipsă de obiectivitate a postului. Cu toate acestea instituțiile statului moldovean, Consiliul Coordonator al Audiovizualului, au făcut dovada unei largi permisivități în fața acestui comportament lipsit de deontologie a Jurnal TV. Acuzația Jurnal TV că PDM controlează instituțiile și vrea să închidă Jurnal TV, nu stă în picioare. Dacă au existat argumente legale pentru sancționarea drastică a acestui post de televiziune, prin care acest lucru se putea face, de ce oare, domnule Predoiu, așa ceva nu s-a făcut?

Jurnal TV poate emite liber în continuare. Este problema proprietarilor postului și nu a cetățenilor sau a politicienilor, moldoveni ori români, de rezolvare a chestiunilor organizatorice și financiare. Dacă ar vrea să emită mai departe și sa nu dea atâția jurnaliști afara, ar putea să o facă, fie și prin mutarea într-un alt sediu, așa cum au procedat și alte instituții media atunci când s-au confruntat cu situații asemanatoare. Un post de televiziune care pretinde că luptă pentru adevăr și dreptate, va emite în orice condiții pentru a-și îndeplini crezul, nu ar aștepta în tăcere să vină ultima zi a somației pentru a da publicității situația.

Dacă nu știți, domnule Predoiu, postul Jurnal TV a fost finanțat în acești ani de Filat, Platon și Usatâi. Dovezi în legătură cu acest lucru au apărut în presa de la Chișinău. Există chiar o recentă înregistrare a discuției dintre politicianul Renato Usatâi și avocata proprietarilor Jurnal TV, (înregistrare făcută de această avocată) unde Usatâi afirma câți bani plătește pentru știri favorabile la mai multe instituții media, inclusiv Jurnal TV. Înregistrarea este publică. Odată ce acești politicieni nu au mai finanțat postul, se pare ca a apărut criza financiară și proprietarii încearcă sa mascheze campania de concedieri și de reducere a programelor sub forma unei victimizări și a unor acuzații nefondate.

La închiderea postului comuniștilor, NIT TV, dar și la problemele asemănătoare cu spațiul în care activa acest post, Jurnal TV a reacționat atunci foarte critic și batjocoritor la adresa NIT TV. Ca urmarea, este de remarcat caracterul total duplicitar al celor de la Jurnal TV, ceea ce era valabil în cazul NIT TV nu mai este acum valabil în cazul lor.

În campania de victimizare se foloseste masiv numele Maiei Sandu, pentru a sensibiliza politicienii europeni, în ideea ca Jurnal TV este atacat pentru că a promovat-o pe Maia Sandu. Este o minciună, în mai multe rânduri Jurnal TV a atacat-o pe Maia Sandu, în special până la momentul colaborării politice cu domnul Năstase, liderul Partidului Demnitate și Adevăr. Jurnal TV niciodată nu a promovat-o masiv pe doamna Sandu, așa cum se spune. Au fost alte posturi care au promovat-o mult mai activ, constat că acestea nu au nici un fel de probleme de funcționare.

Concluzia e simplă domnule Predoiu: În realitate avem de a face cu o problemă financiara a Jurnal TV, pe care proprietarii postului încearcă sa o transfere în zona politică, unde să se poată victimiza, să atragă atenția instituțiilor UE și să obțină fonduri. În plus, folosesc acest prilej pentru a genera un nou episod al luptei lor cu PDM, în speranța că vor putea scoate oamenii la proteste, conduși de Platforma DA, condusă de aceiași proprietari ai Jurnal TV.