duminică, 7 septembrie 2014

ECHIPA LIBERAL DEMOCRATĂ, FERMĂ ȘI HOTĂRÂTĂ – ADICĂ EUROPEANĂ





Pe 7 septembrie, Sfântul Ilie a ținut cu liberal democrații moldoveni. Vremea bună a adunat la mitingul organizat de Partidul Liberal Democrat din Moldova în Piața Marii Adunări din Moldova un număr impunător de simpatizanți. Soarele generos a stricat și socoteala organizatorilor care, potrivit portalului Unimedia, au declarat că vor conta pe o cifră de peste 80 de mii de participanți. Posibil ca în primele ore ale manifestației să fi fost, dar este sigur că după un timp mulți dintre participanții veniți din provincie au profitat de ocazie pentru a face cumpărături în capitala moldavă.  

Manifestația, despre care observatorii fenomenului politic moldovenesc afirmau că va fi o dare de seamă a partidului în fața membrilor de partid și a simpatizanților săi a purtat denumirea „PLDM pentru Europa”. Președintele Comisiei parlamentare europene pentru politică externă, membrul PPE, Elmar Brok, a fost cel care a deschis această masivă demonstrație pro-europeană. A fost o modalitate de a sublinia că liberal democrații beneficiază în continuare de sprijinul Partidului Popular European și că vor rămâne a fi motorul principal al proceselor de integrare europeană a Republicii Moldova. Au și de ce: PLDM face parte din familia popularilor europeni iar aceștia dețin puterea în structurile de conducere ale Uniunii Europene. 

Această schimbare de accente făcută de către organizatori pune inamicii politici ai liberal democraților în dificultate. Există suficiente semnale că neprietenii echipei conduse de Filat și Leancă se așteptau la cu totul un alt scenariu. Modelate inteligent, discursurile celor doi s-au axat pe aspecte care țin de procesele de integrare europeană ale Moldovei și nu au conținut nici cea mai mică doză de critică la adresa partenerilor de coaliție. Firesc, până la data alegerilor, 30 noiembrie, formațiunile politice aflate în coaliția de guvernare sunt puse în situația de a păstra, chiar și în timpul campaniei electorale, decența care ar putea face posibilă o viitoare alianță parlamentară.   

Liderul liberal democrat a subliniat de mai multe ori că este mândru de echipa pe care o conduce și că îi mulțumește lui Iurie Leancă pentru prietenia sa. Echipa miniștrilor liberal democrați sunt forța partidului nostru”, a spus Filat. Sublinierile făcute erau pentru acei neprieteni care au lansat supoziția că între Filat și Leancă ar fi apărut disensiuni.
Domnul Filat a declarat că atât domnia sa cât și partidul pe care îl conduce sunt gata pentru viitoarea campanie electorală și că în urma acestei campanii electorale contează doar destinul viitor al Republicii Moldova. „Nu sunt omul care să mă țin de funcții, cel mai mult contează destinul viitor al Moldovei”, a spus domnul Filat. Sugestiile făcute în această frază au ca destinatari pe liderii principalilor concurenți electorali. Dar și pe cei care au lansat în circuitul mediatic săgețile otrăvite ce prezic o eventuală neparticipare a domnului Filat la procesul politic moldav.
 
Domnul Filat a spus că nu își va mai ascunde sentimentele, ca altă dată, și că este pregătit pentru ceea ce va urma. Într-o formulă elegantă liderul PLDM a mulțumit colegilor de alianță și a sugerat că vor participa de unii singuri în această luptă electorală. Un discurs calm și hotărât, dar și cu multe subînțelesuri.

Așadar, liberal democrații moldoveni s-au lansat în campania electorală. Singuri. Principala lor temă de dezbatere va ține de implementarea politicilor de integrare europeană și de implementare a Planului 2020, proiectul lor de țară. Cu siguranță, pentru a da posibilitate premierului Leancă să conducă echipa comună de guvernare a Moldovei, liberal democrații vor încerca să păstreze în campania electorală un minimum de decență. Cât timp? Vom vedea asta în funcție de atacurile de presă la care cu siguranță vor fi supuși. Dacă vor fi atacați vor avea desigur cu ce răspunde.

A fost dat startul campaniei electorale? S-ar părea că da. Catalizator a fost anunțul de neimplicare în politică al domnului Sturza, a urmat apoi decizia de organizare a alegerilor interne pentru un loc pe lista electorală a Partidului Democrat pentru a ajunge apoi la mitingul pro-european din duminica lui 7 septembrie.

Cu siguranță, acolo sus cineva ține cu liberal democrații. Altfel, Sfântul Ilie, nu și-ar fi ținut norii acasă!

A fost dat startul campaniei electorale? S-ar părea că da. Catalizator a fost anunțul de neimplicare în politică al domnului Sturza, a urmat apoi decizia de organizare a alegerilor interne pentru un loc pe lista electorală a Partidului Democrat pentru a ajunge la mitingul pro-european de astăzi. - See more at: http://vox.publika.md/politica/a-fost-dat-startul-campaniei-electorale-516017.html#sthash.lHKMwIme.dpuf
A fost dat startul campaniei electorale? S-ar părea că da. Catalizator a fost anunțul de neimplicare în politică al domnului Sturza, a urmat apoi decizia de organizare a alegerilor interne pentru un loc pe lista electorală a Partidului Democrat pentru a ajunge la mitingul pro-european de astăzi. - See more at: http://vox.publika.md/politica/a-fost-dat-startul-campaniei-electorale-516017.html#sthash.lHKMwIme.dpufCu siguranță, acolo sus cineva ține cu ei. Altfel, Sfântul Ilie, nu și-ar fi ținut norii acasă! 

Mulțumesc Valentina Ursu (Europa Liberă) pentru fotografie.