sâmbătă, 26 august 2017

LA CHIȘINĂU FLORI PENTRU ELIBERATORIPreședintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a organizat pe 24 august, în Piața Marii Adunări Naționale, un concert dedicat zilei de 24 august 1944, ziua în care Armata Sovietică a intrat în Chişinău – din acel moment data a fost considerată de sovietici ca „ziua eliberării Moldovei de sub cotropitorii fascişti, români și germani.”

Concertul organizat de șeful statului moldovean a adunat în PMAN câteva zeci de mii de oameni. Președintele Dodon, alături de ambasadorul Federației Ruse acreditat la Chișinău, a urmărit concertul și a făcut baie de mulțime. Înconjurat de bodyguarzi, președintele moldovean și-a croit drum prin mulțime către scenă și a facut selfie-uri cu cei prezenți. Majoritatea dintre ei erau persoane trecute de vârsta medie, educați în timpul Uniunii Sovietice – simpatizanți ai Partidului Socialiștilor. 


Amintesc că, pe 15 septembrie 2016, la emisiunea Puterea a Patra a TV N4, președintele socialiștilor moldoveni declara că a adunat peste 350 de mii de semnături pentru susținerea sa în campania prezidențială. Nu a fost crezut. Contracandidatul lui Dodon, Maia Sandu a luat în râs declarațiile liderului socialist și nu a acceptat ajutorul electoral oferit de Partidul Democrat. De aici.Ajuns președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon a anunțat că își dorește mai multe împuterniciri prezidențiale. Pentru obținerea lor, șeful statului moldovean a emis un decret pentru organizarea unui referendum consultativ, însă la 27 iulie 2017, Curtea Constituțională a hotărât că întrebările formulate în decret depășesc competențele constituționale ale președintelui. Refuzul primit l-a făcut pe președintele Dodon să anunțe că își va scoate susținătorii în stradă. De aici.


În ultima lună de vară am asistat la ciocniri ale Președinției cu Parlamentul și Guvernul Republicii Moldova pe tematici de politică externă. Guvernul Republicii Moldova a solicitat Organizației Națiunilor Unite să includă subiectul scoaterii trupelor militare ruse de pe teritoriul Republicii Moldova. Președintele Dodon se pronunţă pentru instituirea unui moratoriu asupra dezbaterilor geopolitice, "spre a linişti societatea" și subliniază că politicienii moldoveni "ar trebui să lucreze pentru Moldova". Șeful statului a amenințat, deja a doua oară, că, pentru realizarea acestui deziderat își va îndemna alegătorii să iasă la proteste. De aici.


Și Maia Sandu vorbeșlte despre manifestări de stradă. Președintele Partidului Acțiune și Solidaritate a anunțat că, la toamnă, va organiza manifestații împotriva noului sistem electoral. Probabil la aceste manifestări ar putea participa și simpatizanții formațiunii politice condusă de Andrei Năstase. De aici.


Dacă protestele vor avea loc concomitent nu putem exclude scenariul unor conflicte între protestatarii de diferite orientări politice. De la neînțelegerile politice, la cele de natură etnică, este doar un pas. Dacă vor fi scăpate de sub control, oficiali ai Federației Ruse ar putea să le  interpreteze ca tulburări interetnice și încălcări a drepturilor la întrunire ale etnicilor ruși, mulți dintre aceștia deținători de cetățenie rusă. O asemenea interpretare ar putea duce la o intervenție a trupelor ruse, din Tiraspol, la Chișinău.


Scenariul sună imposibil. Există suficiente garanții că trupele ruse dislocate la Tiraspol nu vor trece Nistrul. Supoziția este irațională. Este oare, Kremlinul rațional? Poate da, poate nu.


Într-un interviu mai vechi, ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță, afirma că spațiul dintre Prut și Nistru este un playground, un câmp de experimentare pentru tot felul de scenarii de risc, de amenințări clasice ori hibride. De aici.  


Diplomatul român are dreptate. Amintesc că, pe 4 august, unități motorizate din cadrul Grupului Operativ de Trupe Ruse staționate în regiunea transnistreană au participat la un exercițiu militar în cadrul căruia blindate rusești au trecut râul Nistru, în apropiere de localitatea Ternovca, parte a regiunii secesioniste. Aplicațiile au fost urmărite de numeroși spectatori civili, care, la finalul exercițiului militar, i-au întâmpinat pe militarii ruși cu flori, "ca pe niște învingători". De aici.


Nu mi-ar părea ciudat ca locuitorii, de alte etnii, din municipiul Chișinău să-i întâmpine cu flori pe soldați ruși staționați în Tiraspol. Probabil, locuitorii cartierului Botanica, acolo unde se înregistrează un număr ridicat de votanți pentru PSRM ar putea face acest lucru. Nu am îndoială că locuitorii cartierului Râșcani, unde auzi destul de rar limba română, vor face la fel.


Manifestările organizate de către președintele Dodon pentru alegătorii domniei sale vin să întrețină simpatia de care acesta dispune. Domnul Dodon procedează ca în manual, le oferă un discurs cu care au fost obișnuiți în timpul Uniunii Sovietice, discurs care este întreținut de mainstream-ul televiziunilor ruse recepționate în spațiul audiovizual moldovean și pe care acest electorat de vârstă medie, educat în timpul URSS, îl acceptă. Eforturile președintelui Dodon sunt minime, domnia sa culege ceea ce a fost sădit odinioară și crescut de mediile de comunicare ruse.


Restricționarea emisiunilor de propagandă ale televiziunilor ruse recepționate pe teritoriul Republicii Moldova nu ar rezolva problema de identitate civică cu care se confruntă locuitorii dintre Prut și Nistru. Formațiunile politice plasate pe dreapta politică moldoveană au neglijat electoratul vorbitor de limbă rusă și nu s-au obosit să construiască un mesaj pentru el. Acest electorat a fost lăsat să cadă pradă unui discurs care i-a exploatat nostalgiile sovietice. Iată motivul pentru care acești cetățeni se simt în continuare homo sovieticus și îl consideră pe Putin președintele lor. 


Schimbarea sistemului electoral din Republica Moldova reduce din capcanele discursului propagandistic care exploatează nostalgiile sovietice – electoratul de limbă rusă va fi pus în situația de a vota pentru un reprezentat al comunități care va avea un discurs mai apropiat de realitatea cotidiană. Chiar și așa, electoratul alolingv ar trebui scăpat din mrejele Partidului Socialiștilor. Pentru asta și alte partide ar trebui să aibă un mesaj dedicat lor.   

Apropo, Maia Sandu/Andrei Năstase are vreun mesaj pentru electoratul vorbitor de limbă rusă sau e tot ăla vechi - geamandan, vokzal, Rusia?