miercuri, 23 decembrie 2015

CE JOC FACE ION STURZA?



Domnul Sturza ne joacă. Cum altfel putem interpreta spusele în care susține că nu există niciun fel de tensiuni între el și Partidul Democrat și că deputații democrați îl vor vota? Că doar domnul Lupu afirmă, cu subiect și predicat, că Partidul Democrat nu va vota candidatura lui Sturza la funcția de premier.
 

Nici cei 14 deputați care au părăsit rândurile Partidului Comuniștilor nu au ochi să-l vadă. Deputatul Artur Reșetnicov, aflat în rândurile fruntașilor acestui grup, spune că acest grup va participa la proiectul pe care îl desfășoară Partidul Democrat din Moldova pentru soluționarea crizei din Moldova.
 
Domnul Sturza joacă. Dar care e jocul pe care îl face? În favoarea cui? A noastră ori a lui? În folosul cui își face datoria domnul Sturza? Reduce șansele de evitare a alegerilor anticipate? Că doar e clar, fără votul deputaților democrați, guvernul pe care îl va prezenta nu va trece. 

Zice domnul Sturza: m-a chemat comandantul suprem și am venit la datorie.  Măi să fie, câtă noblețe! Dacă nu aș fi fost martorul numirii și demiterii guvernului în fruntea căruia se afla, aș fi sorbit din sinceritatea cuvintelor lui. L-am văzut atunci. Și am rămas mirat de înverșunarea cu care se opunea privatizării companiei moldovene Tirex-Petrol de către instituțiile statului român. 

Domnul Sturza juca la limită și în februarie 1999, la învestirea domniei sale, când a ajuns prim ministru cu votul scrisorii venite din partea lui Ilie Ilașcu aflat în închisorile transnistrene. 

Președintele Parlamentului, domnul Candu, ne spune că domnul Timofti a recunoscut, că a discutat candidatura lui Sturza cu Valeriu Streleț.  Asta înseamnă că preşedintele a acţionat partinic, a nesocotit opinia majorităţii parlamentare şi a decis să facă aşa cum a vrut un singur partid,” afirmă domnul Candu.
 
Liberal democrații moldoveni neagă acuzațiile și spun că e prima dată când se întâlnesc cu Ion Sturza. „Respingem cu fermitate speculațiile că președintele Nicolae Timofti, împreună cu PLDM, ar avea înțelegeri referitor la candidatura domnului Ion Sturza”, a declarat Streleț. 

Pe cine să crezi? În „noblețea” domnului Sturza? 

Răspunsul pare să îl ofere rezultatele unei cercetări sociologice. Un sondaj de uz intern realizat de NDI spune că PLDM, PDM și PL nu ar trece pragul electoral. Cele trei partide s-ar afla la coada simpatiilor electorale, moldovenii preferând un viitor Parlament alcătuit din formațiunea politică Partidul Nostru, Partidul Socialiștilor, Partidul Platforma DA și Partidul Popular European din Moldova.

Domnul Iulian Chifu afirmă că în situația în care se află, domnul Sturza ar trebui să renunțe la mandatul încredințat de președinte. Nu o va face. Domnul Sturza își joacă revenirea în politica din Republica Moldova. Explic.

O serie de instituții media îi sugerează președintelui moldovean să îl nominalizeze și a doua oară. E un tehnocrat, afirmă unii; e putred de bogat deci n-o să fure, zic alții; e pro-european, încearcă să ne convingă toate aceste medii. Dar o repetare a acestei desemnări ar aduce cu ea alegerile anticipate. Căci, în cazul nevotării unui guvern până la 29 ianuarie, domnul Timofti este obligat să dizolve Parlamentul. 
Cu banii pe care-i are și cu plusul de notorietate câștigat, domnul Sturza ar putea să se plaseze în fruntea unei formațiuni politice noi, una care să aibă suficientă aderență la public și care își dorește alegeri anticipate. Acest partid poate fi Partidul Platforma DA, adică fostul partid Forța Poporului, al cărui fost președinte, domnul Nicolae Chirtoacă, în anul 1999, a fost purtător de cuvânt al guvernului Sturza. Forțarea declanșării alegerilor anticipate prin numirea repetată a candidaturii domnului Sturza ar putea fi agreată și de către o parte din fruntașii liberal democrați care, pe listele de partid ale Platformei DA, ar putea ajunge din nou în legislativ. 
 
Mai mulți comentatori politici se întreabă dacă, pentru numirea domnului Sturza  președintele Timofti ar putea fi demis? Care ar fi motivul? Sunt angajamente asumate de către domnul Timofti la preluarea acestei funcții? Că nu poate face nici un gest fără consultarea deputaților care l-au votat? Dacă așa ceva ar exista abia atunci ar exista o motivație, dar începerea procedurii de demitere a a șefului statului e complicată și de lungă durată. De asta nu va fi declanșată. Nu cred că sirenele mediatice moldovene, ori altcineva, îl vor influența pe domnul Timofti a doua oară. De asta, știindu-l un om cumpătat, nu mă aștept ca domnia sa să repete aceiași nominalizare.

E de presupus că cea de a doua desemnare președintele Timofti va fi agreată de Partidul Democrat. Vrem sau nu, PDM-ul controlează în acest moment cel mai mare număr de deputați în Parlament. Transformarea deputaților comuniști în social democrați a fost făcută de dragul liberalilor domnului Ghimpu – ca să poată vota și ei. 

Domnul Lupu afirma că o viitoare platformă social democrată ar beneficia de voturile a 34 de deputați. De ce nu ar vota deputații liberali pentru recuperarea și salvarea Moldovei? Pentru un guvern de uniune  națională - un guvern al consensului pentru Moldova. Așa că la această platformă ar putea adera și alți deputați, fie ei populari europeni, liberali ori, de ce nu, liberal democrații moderați. Că sunt și dintre aceștia. Avantajul acestei platformei conduse de Partidul Democrat ar fi acela că în ea s-ar putea regăsi toți acei deputați care conștientizează că ar putea să nu mai ajungă vreodată în Parlament și nu își doresc anticipatele. Credeți că sunt puțini? 

Domnul Sturza joacă împotriva lor. Joacă în favoarea celor care stau mai bine în sondaje – populiștii domnului Usatâi, socialiștii lui Dodon, Platforma DA.  Jocul celor care își doresc anticipate. Jocul furtunii într-un pahar cu apă.