duminică, 11 octombrie 2015

JUNCKER CERE EUROPEI SĂ ÎNVEȚE RUSA - O VOR LĂSA AMERICANII ?



Prima ședință în plen din sesiunea de toamnă-iarnă va avea loc joi 15 octombrie. Deputații moldoveni vor dezbate o ordine de zi grea și consistentă. Premierul Streleț va raporta despre situația social-economică a Moldovei și se vor audia rapoarte privind situația din sistemul financiar-bancar din R. Moldova. Un alt subiect dezbătut de legislatori va fi cel privind sistemul energetic al R. Moldova și despre prezența unor firme căpușă, intermediare între furnizorul de energie și gaze și consumatorul final. Se va vorbi și despre afirmațiile vice-președintelui Comisiei Electorale Centrale, Ștefan Urâtu care în PMAN a declarat că procesul electoral din noiembrie 2014 și din iunie 2015 a fost fraudat. După ședința Biroului Permanent al Legislativului, acolo unde s-a stabilit ordinea de zi a dezbaterilor, președintele Parlamentului moldovean, dl.Candu a spus că deputații își doresc să afle adevărul și răspunsurile la mai multe întrebări. Cam târzior, dar, mai bine mai târziu decât niciodată.

După revenirea din Statele Unite, premierul Valeriu Streleț a  lansat  în spațiul public o invitație către protestatari prin care le-a solicitat să se întâlnească pentru a stabili în comun un „plan de acțiuni” care să conțină angajamente cu termene concrete de îndeplinire a revendicărilor înaintate de ei și, în cazul în care guvernarea nu se va ține de cuvânt sau va eșua în efectuarea reformelor asumate, să se ajungă la dizolvarea Parlamentului și la alegeri anticipate. În baza platformei de dialog create, reprezentanții instituțiilor statului ar urma să semneze alături de protestatari, Pactul Social „Pentru Moldova”.

Vor participa protestatarii de stânga, cei care îl susțin pe domnul Dodon la semnarea Pactului pentru Moldova? Încă nu se știe.  Se pare că liderul socialiștilor moldoveni, nu se gândește la reconciliere. Domnia sa a anunțat că pe data de 15 octombrie, atunci când are loc ședința în plen a Parlamentului,  va da lovitura. „În ziua desfăşurării şedinţei Parlamentului, mii de protestatari vor încercui sediul Legislativului și vor bloca toate intrările şi ieşirile. La această ședință vor fi și miniștrii, prim-ministrul, președintele țării. Intră toți, nu mai iese nimeni până nu vor soluționa cerințele noastre”, a anunțat liderul socialiștilor moldoveni. E clar, domnul Dodon și domnul Usatâi își doresc alegeri anticipate cât mai rapid. Motivația este dată de rezultatele unui sondaj de opinie dat publicității recent care arată că, dacă ar avea loc alegeri parlamentare anticipate, pro-rușii ar putea câștiga jumătate din voturi.
Modul de acțiune al socialiștilor amintește de felul în care au procedat în august 1989 simpatizanții adoptării alfabetului latin în defavoarea celui chirilic – s-a protestat intens în fața sediul Sovietului Suprem (clădirea de astăzi a Președinției) locul în care se desfășura memorabila ședință.

Nu știu dacă simpatizanții domnului Dodon și ai domnului Usatâi vor avea parte de succes. Știu însă că toate formațiunile politice moldovene iau în considerare și scenariul alegerilor anticipate.
Domnul Iulian Fota, fost consilier al președintelui Băsescu, afirma într-un interviu că, politicienii moldoveni au instincte foarte bune. „Politicienii moldoveni au instincte foarte bune, ei au supraviețuit aproape de Federația Rusă zeci de ani. Cred că politicienii moldoveni au înțeles repede  ce se întâmplă în regiune și își iau masuri de supraviețuire, respectiv (prin numirea guvernului Gaburici n.a.) vor o estompare a procesului de europenizare, în paralel cu oferirea unui plus de încredere către Moscova”, a spus domnul Fota. 

Era o constatare bună – dar Moscova nu crede în lacrimi. Moscova crede în victorii. Din acest motiv nu cred că opțiunea alegerilor anticipate ar fi cea mai bună ieșire din criza în care a intrat Moldova. Venirea la putere a unui guvern care estompa apropierea de Uniunea Europeană, ar putea determina Bruxelles-ul să retragă dreptul cetățenilor moldoveni de a călători fără vize în spațiul european. Afirmația aparține doamnei Monica Macovei. 

Suntem în aceste momente martorii unei reorientări politice internaționale de mari proporții. O dovedește discursul recent șefului Comisiei Europene, Jean Claude Juncker – un discurs în care se cere recalibrarea urgentă a relațiilor Uniunii Europene cu Federația Rusă. „Europa ar trebui să trateze Moscova cu mai mult respect şi să lucreze pentru ameliorarea relaţiilor cu Rusia, asta în loc să cedeze dictatelor venite de la Washington...Trebuie să înceteze influenţa SUA asupra relaţiilor dintre UE şi alte ţări. Trebuie să-i tratăm pe ruşi în mod corect, de la egal la egal şi nu trebuie să-i subestimăm deoarece, aşa cum am văzut, vor face foarte repede să se vorbească despre ei”, a spus șeful executivului european.  

Ce înseamnă discursul domnului Juncker? Este o cerere de schimbare a relațiilor Uniunii Europene cu Rusia, este un vânt de revoltă împotriva amestecului SUA în politicile europenilor referitoare la Moscova. Este declarația de nesupunere pe care Europa cea veche, condusă de Franța și Germania, o declară Statelor Unite.

Chiar dacă cercetătorii politicii externe ale Statelor Unite afirmă că atenția Washingtonului este în aceste momente îndreptată către China, declarația șefului executivului european și acțiunile Federației Ruse în Siria  vor impune o reconsiderare rapidă a atenției Departamentului de Stat către Europa. Reevaluarea politicii externe americane dedicate continentului european va aduce în prim plan importanța a două state ale Uniunii Europene – Polonia și România – pe care Statele Unite se pot baza. Cele două state, furnizoare de expertiză pe relația Ucraina și Republica Moldova, vor putea focaliza mai bine atenția Washingtonului pe această direcție. 

De aici și concluzia că, alegerile anticipate în Republica Moldova vor avea loc doar în cazul în care acest lucru va fi necesar politicilor americane pe întreaga regiune. Realizarea unei stabilități economice în Moldova prin acordarea unei finanțări din partea FMI ar însemna menținerea guvernului condus de domnul Streleț la putere. Altfel, domnul Juncker ne va pofti să învățăm cât se poate de bine limba rusă. Dacă va fi, ori nu așa, urmează să vedem.