sâmbătă, 9 decembrie 2017

UNIREA MALURILOR DE NISTRU SUB UMBRELA AMERICANĂ



Autoritățile ruse l-au dat în urmărire internațională pe liderul Partidului Democrat din Moldova, Vladimir Plahotniuc, pentru o presupusă tentativă de crimă, informează agenția rusă Interfax. Decizia instanței ruse a fost atacată la Curtea de Apel Moscova. De aici.


Dosarul despre care vorbește presa rusă, a fost pornit în urma unei plângeri făcute de Renato Usatîi care are, potrivit portalului Zeppelin, statut de parte vătămată. De aici.
 

La apriția acestei noutăți de presă, liderul Partidului Democrat se afla în Statele Unite. Oficialul moldovean este într-o a doua vizită oficială pe care o face anul acesta în Statele Unite. Observ, că există un interes moderat al oficialilor americani faţă de evenimentele care se petrec în Republica Moldova. Probabil, după votarea proiectului anti-propagandă de către majoritatea parlamentară de la Chișinău și apariția unor eventuale represiuni din partea Moscovei la adresa Moldovei, acest interes va spori.


Nu este deloc întâmplător că, vizita coordonatorului coaliției pro-europene de la Chișinău în America are loc după participarea premierului Pavel Filip la summit-ul Parteneriatului Estic unde a dat asigurări oficialilor europeni că Republica Moldova își va păstra cursul pro-vest și va implementa condiționalitățile cerute de majoritatea PPE din Parlamentul European. 


Amintesc că anume la summit-ul Parteneriatului Estic, președintele României a făcut declarația potrivit căreia integrarea europeană a Republicii Moldova nu poate fi făcută printr-o „scurtătură”, prin „calea indirectă” a Unirii cu Romania. Afirmația lui Klaus Iohannis poate fi interpretată ca un răspuns oficial pe care statul român îl face la vociferările unor apropiați ai Kremlinului care anunță o iminență a unirii Basarabiei cu România. 


Declarația lui Iohannis îmi aduce aminte de afirmația făcută, anul trecut, cu ocazia Zilei Independenţei Republicii Moldova, de ambasadorul SUA de la Chişinău, James Pettit: Republica Moldova nu este România, ci trebuie să rămână un stat suveran şi independent, în interiorul unor graniţe sigure. Alăturarea de România, ca o cale de a intra în UE sau pentru orice alt motiv, nu este o alegere practică şi nu este o alegere care va face lucrurile mai bune pentru Moldova”, a spus atunci diplomatul american. De aici.


Declarația politică făcută de șeful statului român este o asigurare publică că România nu are pretenții unioniste și că Republica Moldova nu se va uni cu România. 


Desigur, mișcările unioniste au dreptul la viață. Dar, cu siguranță tema unionismului era/este o componentă a războiului hibrid declanșat de Moscova la adresa Chișinăului: orice apropiere a Moldovei față de România,  vine să distanțeze Tiraspolul de Chișinău. S-a spus că existența României Mari, prin unirea cu Republica Moldova, ar putea avea loc doar în urma unor negocieri cu Federatia Rusă. Tratativele cu Moscova la tema Unirii vor avea ca plecare Planul Belkovski: alipirea Republicii Moldova la România s-ar face făcă regiunea transnistreană, Bucureștiul fiind condiționat să recunoască independența Tiraspolului. Ori, și mai rău, recunoașterea de către statul român a alipirii Crimeei. 


Asigurările date de președintele Iohannis pentru decidenții politici din regiunea transnistreană, dar și pentru cei din Moscova, vin să strice planurile Kremlinului de a avea încă o frontieră comună cu Uniunea Europeană.


Hărțuirea judiciară de care are parte în ultima vreme Vlad Plahotniuc este rezultanta a mai multor acțiuni pozitive ale Cabinetului Filip. Printre ele se numără și pași concreți de apropiere ai Chișinăului de Tiraspol. Moscova sancționează în acest fel voința politică a Chișinăului pentru reintegrarea cu Tiraspolul. Pașii pentru consolidarea statalității sunt pedepsiți, cu atât mai mult pașii pentru realizarea unei Moldove integre.

Nu m-aș mira ca, în urma vizitelor pe care Plahotniuc le face în Statele Unite, să asistăm la deschiderea dialogului de parteneriat și o viitoare reintegrare a Moldovei sub umbrela americană.  
O Moldova integră, care ar avea în componența sa și regiunea transnistreană, ar lipsi Federația Rusă de un factor de presiune la adresa României și a Ucrainei. Ar îndepărta și mai mult Rusia de hotarele Europei.