marți, 6 ianuarie 2015

GHIMPU - DUPĂ MINE POTOPUL



Partajarea celor mai importante funcții în statul moldovean, rămâne a fi factorul discordiei care împiedică formarea majorității pro-europene în legislativul de la Chișinău. Liberalii moldoveni condiționează participarea la formarea coaliției pro-europene de obținerea funcției de președinte al statului moldovean.

Confirmarea acestui lucru e oferită de interviul acordat luni, 5 ianuarie 2014, postului de radio Europa Liberă, de președintele Partidului Liberal, Mihai Ghimpu. Domnia sa a declarat că liberalii moldoveni insistă să primească funcția de șef al statului moldovean dar și una din funcțiile de conducere în organele de drept. De ce Partidul Democrat din Moldova să aibă şi funcția de speaker al Parlamentului şi cea de preşedinte? Am cedat aceste funcții data trecută”, a spus liderul liberal.
Domnul Ghimpu a declarat că nu își dorește ca formațiunea pe care o conduce să rămână în opoziție dar nici să fie „o simplă mașină de vot”. „Nu vreau în opoziţie. Eu vreau să construim, vreau să facem lucruri bune, dar una din cele trei funcții să aparțină Partidului Liberal. Asta înseamnă guvernare. Cum adică liberalii la guvernare, dar fără pârghii?”, s-a întrebat retoric domnia sa.  

Condiționările pe care le impune președintele liberal foștilor colegi de coaliție pleacă atât din orgoliul domniei sale, cât și din dorința de a obține mai multe decât ar trebui. Liderul liberal consideră că în spatele sciziunii de anul trecut a liberalilor, care a dus la apariția Partidului Liberal Reformator au stat democrații și liberal democrații. Au vrut să distrugă Partidul Liberal, au făcut tot posibilul, ca să omoare partidul pe care îl conduc”, a declarat domnia sa cu adâncă supărare. 

Iritarea domnului Ghimpu e falsă și neavenită. Nimeni nu a dorit să-i slăbească pe liberali. Grupul liberalilor care au părăsit echipa condusă de domnul Ghimpu a dorit consolidarea și reformarea acestei formațiuni politice prin aducerea în frunte a domnului Chirtoacă. A da vina pentru cele întâmplate în sânul liberalilor pe foștii colegi înseamnă a nu îți recunoaște propriile greșeli.

A cere funcția de președinte al statului moldovean seamănă a vinde pielea ursului care umblă prin pădure. Președintele Nicolae Timoftii mai are încă doi ani de mandat. Ori poate domnul Ghimpu dorește demiterea anticipată a actualului președinte?  
   
Desigur Mihai Ghimpu are dreptate -  guvernarea înseamnă responsabilitate. Dar responsabilitățile sunt împărțite, împărțite în funcție de rezultatul obținut în urma alegerilor. A cere mai mult decât asta presupune multă îndrăzneală. Curajul cu care liderul liberal joacă pe nervii colegilor săi face parte din tehnicile moldovenești de negociere – de a juca la cacialma știind că e mai convenabil să fugi de responsabilitatea unei guvernării dificile și de a rămâne în opoziție.  

Acestea fiind zise, din două – una. Jocul pe nervii colegilor face parte din metodele de negociere. Doar că, răbdarea poate crăpa iar  liberalii să se trezească în opoziție. Desigur că un guvern minoritar ar putea fi instalat. De aici și până la provocarea alegerilor anticipate drumul ar fi drept. Domnul  Ghimpu va fi direct responsabil. Își vrea domnia sa acest lucru?  Se pare că nu-i pasă. După el potopul.