marți, 12 aprilie 2016

CRIZANTEMELE LUI NĂSTASE ȘI REVOLUȚIA DE CAUCIUC



De la Moscova, unde a plecat la începutul lunii aprilie, liderul partidului politic „Partidul Nostru”, domnul Renato Usatîi, își îndeamnă simpatizanții să participe la mitingul de protest anunțat de liderii unui alte formațiuni politice, Partidul Platforma Demnitate și Adevăr, pe data de 24 aprilie -  Duminica Floriilor. Într-o postare video de pe rețelele sociale, domnul Usatîi le cere simpatizanților săi să vină la Chișinău cu cauciucuri uzate  iar pentru fiecare bucată îi va remunera cu 150-200 de lei. „Dacă aveți pe acasă anvelope vechi, atunci să le aduceți la Chișinău la protestul de pe 24 aprilie. Pentru fiecare cauciuc oamenii vor primi 150-200 de lei. Sper că vom aduna 4 000-5 000 de bucăți și va fi frumos, vom avea cu ce ne încălzi”, a spus Usatîi în cadrul unei convorbiri cu fanii săi de pe Facebook. „Care e problema că cineva a decis să procure anvelope utilizate? Le adunăm noi în centrul Chișinăului iar oamenii vor primi câte 150-200 de lei”, s-a justificat în mod ecologic domnul Usatîi. 


Ironica îndreptățire ecologică a liderului de partid este făcută cu mult cinism. În aceiași adresare către simpatizanți, domnul Usatâi a cerut ca aceștia să își ia și haine de schimb, pentru că s-ar putea ca să rămână pentru mai multe zile în Piața Marii Adunări Naționale: „Nu vom pleca din piață până nu vor fi organizate alegeri parlamentare anticipate, până nu terminăm cu această guvernare”. 


Cauciucurile nu sunt adunate în scop ecologic. Usatîi vrea să pună în aplicare scenariul aplicat în 2014 în centrul Kievului, acolo unde protestatarii au construit din cuciucuri uzate un zid între ei și forțele de menținere a ordinii publice. În acest mod protestatarii ucraineni au rămas în centrul Kievului mai multe luni.  


Încă nu se știe cum va reacționa domnul Năstase, organizatorul protestelor din 24 aprilie, la anunțul făcut de domnul Usatîi. Anterior, domnul Nastase a declarat că va aduce în centrul Chișinăului un număr record de cetățeni și a adăugat că va merge prin toate comisariatele de Poliție pentru a le transmite angajaților că și protestatarii sunt în slujba poporului.


Vicepreședintele PLDM, domnul Vadim Pistrinciuc, a anunțat că membrii acestei formațiuni politice ar fi gata să participe la protestul din 24 aprilie, anunțat de către Platforma DA. Totuși, o decizie în acest sens se va lua de către conducerea partidului. "Vom lua o decizie colegială la partid. Atmosfera în rândul membrilor partidului este spre proteste, ca rezultat al presiunilor excesive care se fac în teritorii. Oamenii nu văd altă soluție decât să iasă să protesteze". Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii Alb &Negru de la Unimedia.


Domnul Dodon, liderul Partidul Socialiștilor, a anunțat că se disociază de aceste proteste și nu va participa la acțiunile de protest din 24 aprilie anunțate de Platforma DA și susținute de Partidul Nostru. În schimb, formațiunea va organiza în data de 16 aprilie manifestații în patru centre raionale din zona de centru, nord și sud, unde vor cere alegeri parlamentare anticipate și vor protesta împotriva unioniștilor. De mai bine de două luni, domnul Dodon este în plină campanie electorală în provincie, unde organizează întâlniri cu simpatizanții domniei sale din raioanele mai îndepărtate de capitala Republicii Moldova. 


Separarea socialiștilor moldoveni de celelalte forțe protestatare vine să ne spună că ideea unei opoziții politice unite nu a prins. Lucru firesc, PLDM-ul, Platforma DA ori mișcarea condusă de doamna Maia Sandu l-au avut ca unic numitor comun pe domnul Vald Filat. În iunie 2015, liderul PLDM, Vlad Filat, s-a întâlnit în Germania cu liderul informal al Platformei DA, domnul Țopa, unde au coordonat acțiunile acestei mișcări protestatare. Domnul Dodon este conștient că șansele domniei sale în cursa prezidențială cresc de asta își concentrează atenția spre asta. Domnul Năstase și domnul Usatîi știu că circumstanțele prezidențiale le sunt nefavorabile din acest motiv își doresc să pună presiune pe guvernare pentru ca aceasta, în fața unor proteste furioase și devastatoare, să declare alegerile parlamentare anticipate. Sondajele de opinie arată că rezultatul parlamentarelor i-ar avantaja pe acești doi lideri politici.


În Duminica Floriilor domnul Usatîi vrea să dea foc la cauciucuri. După ce guvernul Filip a luat o serie de măsuri prin care a reușit să stabilizeze Moldova. Amintesc că în plan social – s-au diminuat tarifele la energie şi gaze naturale, în vînzare din nou a fost pusă pîinea socială, s-au diminuat preţurile la medicamente; în plan economic – s-au sistat pentru o perioadă anume toate controalele de stat ce vizau mediul de afaceri; în plan politic – s-a revenit la formula alegerii directe a Preşedintelui de către cetăţeni și se vorbește despre ridicarea imunității deputaților. De la Moscova domnul Usatîi vrea să  arunce în aer tot acest echilibru social.


Îngrijorarea pentru starea ecologică a Republicii Moldova și îndemnul de a aduce cauciucuri uzate în PMAN reprezintă un prim semn pentru pregătirea unor dezordini în masă în Piaţa Marii Adunări Naţionale. Reprezentanții Inspectoratului General de Poliție sunt direct răspunzători de menținerea ordinii publice în centrul municipiului Chișinău. Domniile lor au declarat că vor da o clarificare juridică chemărilor făcute de domnul Usatîi. „Poliţia va da o calificare juridică la aceste chemări şi va întreprinde toate măsurile necesare pentru asigurarea ordinii publice în ziua mitingului anunţat pentru 24 aprilie” a declarat şeful adjunct al Inspectoratului General de Poliţie, domnul Gheorghe Cavcaliuc.


Vor reuși domnul Usatîi și domnul Năstase să provoace alegeri anticipate în Republica Moldova? Cine își dorește declanșarea unei dezordini de amploare în Moldova, stat aflat la frontiera Uniunii Europene? Se urmărește prin asta dezechilibrarea balanței geopolitice în regiune ori doar destabilizarea statului ucrainean rămas în aceste zile fără guvern? 


Sunt trei întrebări la care ar trebui să răspundă analiștii MAI și nu numai. Am încredere că domnul ministru Jizdan va ști să administreze corect provocarea la care va fi supus ministerul pe care îl conduce. Sper că experiența domniei sale își va spune cuvântul.