luni, 16 octombrie 2017

BĂSESCU UN RĂU NECESAR



Recunosc, nu îmi place brutalitatea pragmatismului politic al lui Băsescu. Motivul ține probabil și de faptul că, în 2010, atunci când era președintele României, a tăiat în carne vie și a redus cu 25% salariile bugetarilor și cu 15% pensiile și ajutoarele de șomaj. De aici.

Între timp s-a constat că măsura a fost necesară și salvatoare. S-a evitat contractarea unui împrumut de la FMI care ar fi dus la destabilizarea financiară a statului român. Băsescu declara pe atunci că românii nu îl vor ierta. De aici.

Nu l-au iertat. Partidul pe care îl conduce în România, Mișcarea Populară, la parlamentarele românești a trecut la limită pragul electoral, cu ajutorul voturilor venite din partea cetățenilor români cu domiciliul în Republica Moldova.
Se vede, din avion, că între Prut și Nistru, numele lui încă  emoționează și mobilizează. De asta s-a lansat în politica moldovenească. Băsescu crede că, “unionismul trebuie să devină o forţă politică în Parlamentul de la Chişinău”, motiv suficient pentru ca toate forţele unioniste să se unească pentru a susţine, la următoarele alegeri parlamentare moldovenești, Partidul Unităţii Naţionale. Fostul şef de stat nu a ezitat să critice partidele conduse de Maia Sandu și Andrei Năstase, pe motiv că nu ar avea curajul să-şi „asume unionismul”.De aici.

Nu cred că acesta este principalul motiv pentru care Băsescu a fost ținta ironiilor din emisiunea „Ora de ras” de la Jurnal TV din 15 octombrie. Amintesc că în Republica Moldova, acest post de televiziune se află în siajul formațiunii politice conduse de Andrei Năstase, Partidul Platforma Demnitate și Adevăr. De aici.

Motivul cârcotelilor jurnalistice este cu totul altul. El ține de viitoarele construcții electorale pe care Băsescu vrea să le facă în Republica Moldova. Andrei Năstase intuiește că din viitorul bloc electoral unionist  nu va face parte. De ce? Pentru că, potrivit ultimelor sondaje electorale, Partidul Platforma DA nu ar trece pragul electoral, iar președintele acestei formațiuni, Andrei Năstase, are doar un procent de încredere din partea moldovenilor. De aici.

Suficient pentru ca politicianul Băsescu să-l ignore cu desăvârșire.

Năstase face ce poate. Desigur, cu ajutorul instrumentelor mediatice de care dispune: Băsescu e criticat la  „Ora de ras”, iar moldovenilor le este amintit faptul că, pe 15 octombrie 2016, Andrei Năstase, își anunţa retragerea din cursa prezidenţială în favoarea Maiei Sandu. Gest pe care îl consideră de o „mare maturitate politică”. De aici.

Maturitate, pe naiba! Cifrele l-au forțat să procedeze așa. Amintesc că PPDA a adresat un ultimatum Maiei Sandu și apoi s-a predat. În comunicatul de presă prin care PPDA anunța retragerea liderului său este scris, negru pe alb, „dacă până joi la ora 14:00 Partidul Acțiune și Solidaritate nu va consimți această formulăatunci PPDA va susține candidatul PAS în alegerile prezidențiale”.  Sondajele, ca și acum, o avantajau pe Maia Sandu. Așa că Andrei Năstase nu putea proceda altfel. De aici.

Andrei Năstase face tot ce poate pentru a nimeri într-o configurație politică care să îl poată ajuta să treacă pragul electoral. De asta îl critică, prin intermediul instrumentelor media pe care le are, pe Băsescu. Că nu îl ia în considerare. De asta, pune presiune pe Maia Sandu, ca ea, la rândul ei, să se exprime referitor la o posibilă alianță PAS-PPDA. Care l-ar salva.

Dar cifrele nu mint: PPDA stă prost în sondaje. Pentru ce ar trebui Maia Sandu ori Traian Băsescu să împartă cu Năstase simpatia electorală de care dispun?

Nu îmi place pragmatismul electoral al lui Băsescu, dar asta e! Ultimul sondaj publicat de IDIS „Viitorul” și „CBS Axa” spune că cetățenii moldoveni încep să aprecieze ajutorul pe care România îl acordă Republicii Moldova. România figurează pe locul trei, cu 25,8%, în simpatia pentru țările care ajută Republica Moldova. După Uniunea Europeană, 34,6% și Federația Rusă, 29,2%. 

Jumătate din respondenții acestei cercetări sociologice, 49,2%, au spus că nu vor participa la vot, ori nu au știut ce să răspundă. Lor li se adresează Băsescu. Fostul șef al statului român îi poate face să participe la vot. Tot el este cel care poate convinge electoratul Maiei Sandu că Republica Moldova are nevoie de o alianță a tuturor partidelor pro-europene după 2018. Deci, Băsescu e un rău necesar. 

Ajung la concluzia că, prin critica indirectă adusă la adresa fostului președinte al României, Andrei Năstase se alătură socialiștilor moldoveni care solicită ca ex-președintele României să fie declarat persona non-grata. Iar acest lucru va duce la o scădere și mai drastică în sondaje.