joi, 8 septembrie 2016

MAIA VS. NĂSTASE. 1 - 0



Într-o postare pe rețelele de socializare, Ion Sturza a îndemnat-o pe Maia Sandu să renunțe la orgolii și să participe la Forumul Civic pentru identificarea unui candidat comun al opoziției de dreapta la alegerile prezidențiale din toamna curentă. Dezbaterile ar fi trebuit să aibă loc joi, 8 septembrie, la hotelul Manhattan din Chișinău. Pentru că liderul PAS a delegat un alt reprezentant să participe, acest forum de discuții nu a avut loc.

Potrivit lui Ion Sturza, Maia Sandu, ar avea nevoie de umbrela politică creată de Andrei Nastase și de formațiunea politică pe care o conduce. “Ai nevoie de umbrelă și această umbrelă poate să ți-o ofere Andrei Năstase și alți bărbați curajoși", scrie Ion Sturza pe Facebook. “Înțeleg că poporul nu-i as, banul e ochiul dracului, iar inocența e o marcă de vândut. Dar politica este o ocupație nasoală, des lipsită de scrupule și deloc romantică. Așa e de la Roma, două profesii sunt veșnice: politica și prostituția. Dacă vrei să schimbi cursul istoriei, succese!”, sublinia, malițios, omul de afaceri. Sturza adaugă că fără echipă, resurse și idei noi „nu poți face politică “, și a sugerat că, fără fenomenul protestatar din jurul Partidului Platforma Demnitate și Adevăr, Maia Sandu nu ar avea succes în cursa prezidențială.
Replica doamnei Sandu nu a întârziat să apară. Tot pe Facebook, liderul PAS nota că nu va renunța la înaintarea unui candidat comun din partea PAS, PDA și PLDM,  dar că vrea să vadă care sunt șansele reale ale ei și ale lui Năstase prin măsurări sociologice. “Vrem să știm pe cine o să sprijine oamenii. Aceasta înseamnă democrația”, a scris Maia Sandu. La fel de caustică, i-a reproșat lui Sturza că, a prezentat prostituția politică drept o normalitate:”Apropo, problema nu constă în faptul că există cele două profesii veșnice – politica și prostituția, problema e că voi, clasa politică le-ați îmbinat cu succes și ne spuneți că asta e normal și moral. Nu, nu este normal și nici moral”

Repet, nu sunt fanul doamnei Sandu, dar nu pot trece cu vederea adevărul spuselor ei. Stridenta intervenție a lui Sturza a avut drept scop să intimideze predispoziția spre concurență și fair-play  politic a liderului PAS, atitudine care se bazează pe rezultatele unor cercetari sociologice care vin din partea unor case de sondaje diferite. Cu siguranță, doamna Sandu știe că, în eventualitatea în care ar deveni unic candidat al dreptei la prezidențiale, potențialul votanților protestari care gravitează în acest moment, mai mult sau mai puțin, în jurul lui Andrei Nastase, vor migra instantaneu către ea. Șansele ca votanții intelectuali ai doamnei Sandu să se deplaseze către Andrei Nastase sunt reduse – în mentalul colectiv moldav liderul PDA este asociat și combinat cu multe situații întunecate. Dacă va trece în turul doi, alături de Igor Dodon, doamna Sandu are mai multe șanse de câștig. Prezența lui Andrei Nastase în turul doi, lângă Dodon, ar fi un cadou nesperat pentru partida pro-rusă.

În postarea plasată pe Facebook, Maia Sandu s-a întrebat despre rolul prezenței lui Ciubașenco, reprezentant al formațiunii politice conduse de Renato Usatâi, la discuțiile pentru identificarea unui candidat comun al PAS, PPDA și PLDM. O întrebare decentă și firească.

Dezbaterile publice ale Forumului Civic ar fi trebuit să aibă loc în incinta hotelului Manhattan, la a cărui construcție a contribuit și fostul ministru al Securității Naționale a Republicii Moldova, Anatol Plugaru. Pertinente voci îl acuza pe acesta că, la începutul anilor 90, ar fi contribuit la evacuarea arhivelor KGB al RSSM la Tiraspol. În prezent, Plugaru gravitează în jurul lui Iurie Roșca și al partidei pro-ruse. Hotelul se află în imediata apropiere a sediului publicației Glasul, aflată în proprietatea lui Vasile Nastase, (fratele lui Andrei Nastase), un apropiat al fostului președinte al PPCD, actualmente un înfocat susținător al PPDA.

Să fi fost aleasă locația destinată desfășurării celei de a treia ediții a Forumului Civic într-un mod intâmplător? Nu cred. Jurnaliștii cu stagiu în presa din Republica Moldova afirmă că apariția publicației Glasul, primul ziar cu grafie latină apărut în RSSM, nu ar fi fost posibilă fără ajutorul Mișcării Democratice pentru Susținerea Restructurării, organizație care, în iunie 1988, a fost creată la comnada PCUS pentru susținerea reformelor inițiate de Mihail Gorbaciov. Din comitetul organi­zaţio­nal al Miscarii au facut parte Iurie Roş­ca şi Vasile Năstase, pe atunci reporter la cotidianul Comsomolului din RSSM, Tinerimea Moldovei. Constat că, deghizați sub masca societății civile, unii din vechea gardă a celor care, în 1988, îl susțineau pe Gorbaciov își doresc acum eliminarea doamnei Sandu din cursa prezidențială și înaintarea lui Andrei Nastase în calitate de unic candidat al dreptei. Dar, pentru Dodon, dezvoltarea unui asemenea scenariu ar fi un cadou nesperat.

Neparticiparea doamnei Sandu la aceste dezbateri a dus la amânarea lor. Probabil, licuricii consilieri au avut grijă să o atenționeze pe doamna Sandu de pericolele care o așteptau la dezbateri. De data asta, a reușit să-se ferească de rele și să își fenteze dușmanii. Făra ea, aceștia nu au cum să-i devoreze electoratul. Civilizația Maia Sandu încă trăiește. Va rezista până la data alegerilor prezidențiale?