sâmbătă, 10 ianuarie 2015

NULAND LA BUCUREȘTI – S-AU SUPĂRAT AMERICANII PE MOLDOVENI?



Președintele Klaus Iohannis a declarat recent, că are semnale puternice că cele trei formațiuni pro-europene de la Chișinău vor ajunge la un acord de formare a coaliției de guvernământ în mai puțin de două săptămâni, înainte de vizita sa oficiala în Moldova. „Sunt semnale că până atunci se va apropia de finalizare negocierea politică. Sunt două semnale puternice pe care vreau sa le dau prin aceasta vizita. Unu, că îmi pasa de Moldova și de relațiile romano-moldovene, că între Romania si Moldova există relații foarte speciale, relații pe care le apreciez, pe care vreau să le cultiv și să le cresc. Al doilea semnal este de încurajare a forțelor proeuropene, fiindcă moldovenii au votat, in majoritate, pentru partidele de orientare proeuropeana.

Despre necesitatea finalizării rapide a negocierilor și investirea unui nou guvern pro-european, domnul Filat, domnul Lupu și domnul Ghimpu au fost atenționați de mai demult. Ministrul de Externe al României, domnul Aurescu,  reamintea clasei politice de la Chișinău că are datoria de a forma cât mai rapid viitorul Guvern, în consens cu așteptările cetățenilor moldoveni așa cum au fost exprimate prin votul din 30 noiembrie.
 
Mai mulți comentatori politici moldoveni au afirmat că la ședința de constituire a noului legislativ moldovean, din 29 decembrie, trebuia fie aleasă conducerea acestei instituții. Lipsa unui atare final, a dovedit că cele trei componente nu au reușit atunci să obțină un numitor comun. În interviul din 5 ianuarie de la Europa Liberă, domnul Ghimpu a lăsat să se înțeleagă că motivul discordiei ține de partajarea celor mai importante funcții în statul moldovean. Domnia sa a declarat că liberalii moldoveni insistă să primească funcția de șef al statului moldovean dar și una din funcțiile de conducere în organele de drept.
 
Îndrăzneala domnului Ghimpu, de a cere mai mult de cât i s-ar cuveni, a fost alimentată de mediile de analiză românești. Cu două zile înaintea ședinței de constituire a Parlamentului de la Chișinău, pe 27 decembrie, profesorul Valentin Naumescu, de la Universitatea din Cluj, publica un text în care afirma că liberalilor moldoveni ar trebui să li se ofere funcția de speaker al Parlamentului. „Având în vedere că funcţia de premier va reveni, probabil, unuia din primele două partide pro-europene iar cea de preşedinte al Moldovei este încă „pielea ursului din pădure”, acordarea funcţiei de speaker al Parlamentului către Partidului Liberal ar fi un gest corect şi onorabil ”, nota domnul Naumescu. 

În același text, analistul politic îi îndemna pe liberali să nu se teamă de faptul că ar putea rămâne în opoziției pentru că, „ar avea cu şansa istorică de a creşte ideea politică românească pe o fundaţie curată, necompromisă de un straniu parteneriat pro-european cu Partidul Comunist”. „Excluderea Partidului Liberal de la negocieri  ori o ofertă necorespunzătoare, ar fi incorectă din punct de vedere politic şi nedreaptă din punct de vedere moral, nu ar fi nicidecum sfârşitul acestui partid. Ar fi însă sfârşitul ideii că alegerile din Republica Moldova au fost câştigate de pro-europeni”, concluziona domnul Naumescu.  Argumentarea făcută de domnia sa la condiționările domnului Ghimpu a făcut ca pentru o săptămână negocierile să intre în impas. 

Dificultatea negociatorilor de a ajunge la un numitor comun pentru formarea viitorului guvern a neliniștit și capitalele occidentale. Domnul Aurescu a declarat într-un interviu că există un interes semnificativ pentru ceea ce se întâmplă la Chișinău.  „Am putut constata acest lucru în cadrul întrevederilor bilaterale pe care le-am avut în marja reuniunilor ministeriale NATO şi OSCE la care am participat. I-am încurajat pe partenerii occidentali, inclusiv pe secretarul de stat Kerry, să aibă încredere în responsabilitatea şi maturitatea elitei politice de la Chişinău, în ajungerea, într-un interval de timp rezonabil, la o formulă care să se bucure de sprijin solid”, afirma ministrul român de externe. 

La Chișinău, se uită însă de maturitate politică și se ține cont doar de avantajele obținute în negocieri pentru partide. Aceste interese intră de cele mai multe ori în conflict cu cele ale statului moldovean. Analiștii politici ai publicației Quartz afirmă că în anul 2015 Republica Moldova va fi în centrul riscurilor geopolitice. Potrivit experților, în Moldova se vor intersecta trei mari tendințe: instabilitatea politică europeană, intransigența Rusiei și așa-zisa "înarmare a finanțelor", concept ce trebuie înțeles în sensul în care SUA folosesc diplomația coercitivă. Președintele grupului de lucru Eurasia, diplomatul american Cliff Kupchan spune că dacă își va continua discursul despre NATO și UE, Moldova va rămâne pe radarul de interese al Federației Ruse. "Moldova ar face bine să aibă grijă ce-și dorește. Destabilizarea nu este dificilă. Tipii din Transnistria își dau jos uniformele și se transformă în omuleți verzi cu măști iar orașele din Moldova încep să dispară. Am văzut rețeta Rusiei", spune diplomatul american. 

Consensul pentru Republica Moldova, despre care vorbea președintele Iohannis în discursul inaugural de la Cotroceni, trebuie să fie asumat și de către clasa politică de la Chișinău. Este bine ca liderii care se află în negocieri să aibă grijă la ceea ce își doresc. În condițiile în care există suficiente semnale care vorbesc despre amplificarea riscurilor de securitate la adresa Republicii Moldova și continuarea proiectului Noii Rusii în proxima apropiere a frontierelor, alimentarea discordiei și continuarea la infinit a tratativelor nu este în beneficiul statului moldovean. 

Vizita la București a subsecretarului de stat american pentru afaceri euroasiatice, Victoria Nuland, care se va întâlni la începutul săptămânii viitoare cu președintele Klaus Iohannis va cuprinde și tematici dedicate Republicii Moldova. Vizita oficialului american vine la exact un an de la precedenta, care a avut loc pe 10-11 ianuarie 2014, când doamna Nuland s-a întâlnit cu domnul Băsescu dar nu și cu premierul Ponta. Vizita la București a oficialului american, ne spune că interesul Statelor Unite pentru regiune este permanent. Asta înseamnă că factorii de decizie americani cunosc faptul că o criză în Republica Moldova ar fi mai dificil de rezolvat decât cea de anul trecut din Ucraina. De asta riscurile soft securities trebuie eliminate rapid iar eventualele pretenții ale rușilor stopate. Tratativele îndelungate ale politicienilor moldoveni sunt un risc de securitate.  

Pentru ca în Moldova, președintele Iohannis să aibă un discurs cât mai nuanțat, domnia sa va învăța de la doamna Nuland toate subtilitățile politicii moldovenești. E sigur că în discursul său către moldoveni vor fi și câteva mesaje preluate de la americani. Cu siguranță la Washington, se vede că politicienii moldoveni ar vrea să împartă pielea ursului din pădure, dar încă nu și-au cumpărat pușca. Iar asta, deranjează.