joi, 23 octombrie 2014

UCRAINA – ALEGERI CU BĂTAIE LUNGĂ



Duminică, 26 octombrie, vor avea loc alegeri parlamentare anticipate în Ucraina. Potrivit sistemului electoral ucrainean, ju­mătate dintre deputați vor fi aleși pe liste de partid, cealaltă jumătate în co­legii uninominale Din cau­za imposibilității de a des­fă­șu­ra scrutinul în Crimeea, ocu­pată de Rusia, și în zonele din regiunea Donețk și Lugansk, aflate sub controlul se­pa­ra­tiștilor proruși, în loc de 450 de de­pu­tați, vii­toarea Radă Supremă va avea doar 438.

La aceste alegeri și-au anunțat prezența peste 1600 de observatori internaționali. Potrivit sondajelor de opinie din multitudinea de partide înregistrate în cursa electorală doar opt au șanse să depășească bariera de 5%. Blocul „Petro Poroșenko” se află pe prima poziției în intențiile de vot. Programul acestei formațiuni politice este de orientare creș­tin-liberală, proeuropean și are o listă de candidați co­mună cu formațiunea condusă de primarul  Kievului, Vitali Kliciko.

Sondajele spun că în afara Blocului proprezidențial, în viitorul par­lament de la Kiev se vor regăsi Partidul Radical al lui Oleg Leașko, Batkivșcina (Patria), condusă de fostul premier Iulia Timoșenko, Frontul Po­pu­lar al premierului Arseni Iațeniuk și Partidul Poziția Civică condusă de fostul ministru al Apă­rării, Anatoli Grițenko.

În contextul agresiuni militare ruse asupra Ucrainei, tensiunea este ridicată iar sen­timentele antirusești sunt răspândite, de asta e puțin probabil ca electoratul ucrainean, în mod tradițional di­vi­zat în două tabere relativ egale, să acorde un vot de încredere partidelor pro-ruse.
Dacă tendințele vor fi confirmate, viitoarea Radă va avea o ma­jo­ritate proprezidențială. Pentru menținerea cursului european al Republicii Moldova, acest lucru este unul pozitiv. 

Recentele critici ale ministrului rus de externe, Serghei Lavrov, față de politicile de apropiere ale Chișinăului de Uniunea Europeană împreună cu voalatele amenințări că Moldova ar putea ajunge în situația Ucrainei de est sunt corect calificate de către Ministerul moldovean de Externe ca acțiunii de presiune asupra statului moldovean. Valeriu Chiveri afirmă că „dinamica şi evoluţiile care au loc în regiune sunt într-un fel sau altul legate de evenimentele din Ucraina”. De aici și importanța votului de duminică din Ucraina.

Menținerea statului ucrainean pe un curs de apropiere față de Uniunea Europeană este cea mai bună poliță de asigurare pentru Chișinău. Prezent la Chișinău, George Friedman  a îndemnat ca ochii politicienilor moldoveni trebuie să fie aţintiţi spre  Kiev. „Este crucial să vedem dacă acolo va fi o guvernare puternică ori  va fi haos”, sublinia directorul Stratfor. 

O Ucraină puternică va ține la distanță de Moldova pretențiile imperiale ale domnului Putin. Un Kiev prietenos față de drumul european al Chișinăului poate face mai posibilă victoria partidelor pro-europene la alegerile din 30 noiembrie. Și aduce un surâs de satisfacție pe fața doamnei Merkel.

Așa că ecuația politică a zilei de duminică e simplă – viitorul Ucrainei va determina viitorul Federației Ruse, iar viitorul Rusiei va avea un impact substanțial asupra viitorului întregii Europe.