miercuri, 10 februarie 2016

PRINȚUL UMILIT ȘI BĂTĂLIA PENTRU ANTICIPATE




Expert Forum a dezbătut pe 9 februarie 2016 problemele existente în Republica Moldova. Expert Forum este un think tank din Bucureşti înfiinţat de cunoscuţi experți români în politici publice şi reforma administraţiei. Publicația Cotidianul nota în 2012 că domnul Sorin Ioniță, liderul acestui ONG ar fi favoritul lui Băsescu. Presa română are gura rea. Important este faptul că societatea civilă românească acordă în prezent atenție mai mare Moldovei.

La dezbatere au participat Maia Sandu, lider al PAS, Igor Boţan de la Asociaţia pentru Democraţie Participativă și Platforma DA, Ion Sturza, candidatul președintelui Nicolae Timofti la funcția prim-ministru al Republicii Moldova, Nadejda Hriptievschi de la Centrul de Resurce Juridice din Moldova, Sorin Ioniţă  de la Expert Forum, etc. Spre final a luat cuvântul domnul Cristian Ghinea, consilier al primului ministru român, Dacian Cioloș.

Domnul Sorin Ioniță și-a motivat apetența pentru dezbaterea crizei moldave prin faptul că, “la Chișinău există o combinație toxică între buna credință și politicienii care se urcă pe val.” Desigur, domnia sa are dreptate. O înțelegere a situației politice/economice de la Chișinău e necesară atât societății civile românești, cât și factorului decizional din România. Atât domnul Iulian Chifu, cât și domnul Dan Dungaciu au scos în evidență faptul că statul român, în acest moment, nu are instituționalizat un birou/agenție/institut care să se dedice studierii/analizei relațiilor bilaterale moldo-române. 

În cadrul discuțiilor organizate de Expert Forum, doamna Maia Sandu, inițiatorul proiectului politic PAS  (Partidul Acțiune și Solidaritate) a afirmat că „Republica Moldova se confruntă cu o criză generală, în anul 2014 am asistat la acţiuni de fraudare pentru că instituțiile statului au fost lipsite de independență”. Domnul Ion Sturza a declarat că „dezbaterile despre Republica Moldova au prezentat toate caracteristicile unui stat eşuat, statul moldav. Cei care susţin oligarhia au privatizat funcţiile statului”. Domnul Igor Boțan, reprezentant al ADEPT și al Platformei DA, a spus că, „actualul sistem politic din Republica Moldova a ajuns în mâna unui singur centru de putere, PDM, readucerea spiritului democratic în Moldova înseamnă de fapt micșorarea puterii deținute de această formațiune politică”. Nu contest slăbiciunea instituțiilor statale moldovenești. Despre altceva e vorba. Explic.

Domnul Sturza și domnul Boțan au subliniat că, protestele comune ale Platformei DA cu Partidul Socialiștilor din Republica Moldova și partidul condus de omul de afaceri Renato Usatâi sunt o metodă de presiune pentru declanșarea alegerilor anticipate, alegeri care sunt văzute ca o metodă de reducere a puterii deținute de către Partidul Democrat din Moldova. Potrivit domniilor lor, acordul de reducere a discursului geopolitic al participanților la protestele comune, (Platforma DA, PSRM și partidul domnului Usatâi), ar deschide perspectiva consolidării noilor partide de dreapta care apar în Republica Moldova, pentru ca mai târziu, în toamna anului 2016, să fie declanșate alegerile anticipate. „Rușii sunt mai puțin periculoși – corupția este dușmanul principal” – pare a fi mesajul comun lansat la București de doamna Maia Sandu, domnul Boțan și domnul Sturza.

Fals. Domnul Sorin Ioniță cunoaște acest lucru. Partidul Socialiștilor, Platforma DA și partidul domnului Usatâi vor doar să preia puterea. Dacă le-ar reuși acest lucru, ar urma denunţarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, federalizarea  Republicii Moldova, iar în cele din urmă alipirea ei la Uniunea Vamală. Într-un interviu recent, liderul socialiștilor moldoveni, a spus că protestele vor avea ca finalitate organizarea alegerilor anticipate pe care, le va câștiga alături de Renato Usatâi iar atunci va renunța la Acordul Republicii Moldova de Asociere la UE.  
A crede că noile partide de dreapta vor avea suficient timp pentru consolidarea lor în vederea câștigării unui număr suficient de mandate pentru a opune rezistență acestei acțiuni este impardonabil. Susținuți de voci politice de la București, noii liderii ai partidelor de dreapta din Republica Moldova, domnul Năstase, domnul Boțan, doamna Sandu consideră că ar câștiga timp pentru organizare și fundraising. De aici refuzul lor de a negocia cu reprezentanții noului guvern de la Chișinău. 

Pe fundalul acestei încăpățânări, la Chișinău se desfășoară un război informațional total. Presa de limbă rusă scrie că Republica Moldova ar fi cedată României. Potrivit ziarului moldovean Panorama, (de expresie rusă) „Administraţia Prezidenţială a SUA aprobă proiectul «Unirea- 2018» - unirea Republicii Moldova cu România cu prilejul aniversării împlinirii a 100 de ani de la «Marea Unire»“. Domnul Igor Dodon a preluat ideea și defilează cu ea prin studiourile televiziunilor moldovene. Deși nimeni nu atentează la statalitatea Republicii Moldova, domnia sa o apără deja. 

În dezbaterea organizată de Expert Forum, domnul Ion Sturza afirmă că statul român ar fi responsabil pentru ceea ce se întâmplă în Republica Moldova. De când? Agenda oficialilor de la București este plină, partidele politice românești se pregătesc de alegerile locale, de asta, Moldova nu beneficiază de prea mare atenție. Chiar dacă oficialii moldoveni așteaptă împrumutul românesc să ajungă la Chișinău, soluția pentru rezolvarea problemelor statului moldovean nu este la București. Nici responsabilitatea de a le rezolva nu se află acolo. Aceste obligații se află la Chișinău, ele aparțin executivului condus de premierul Pavel Filip și sunt conținute în scrisoarea publică pe care premierul român a trimis-o omologului său moldovean.

Prezent la dezbaterile dedicate Moldovei, consilierul primului ministru al României, domnul Cristian Ghinea, a spus că, a ascultat cu interes vocea societății civile românești și că în scrisoarea trimisă de domnul Cioloș omologului său moldovean i-a recomandat să facă același lucru. „Guvernul Filip a reacționat bine la cerințele înaintate de către premierul Cioloș, vrem să vedem și comportamentul actualei majorități parlamentare”, a spus consilierul premierului român. O abordare plină de tact și corectă. Semn că domnul Ghinea nu s-a lăsat influențat de vocea Noii Drepte moldovenești. 

Sugestia lansată la București, „rușii nu sunt primejdioși – corupția e mai periculoasă”, este toxică. Cât adevăr e în această sugestie, cât e minciună? Cât de inofensivi pot fi rușii în raport cu Republica Moldova? își permită societatea civilă românească ori decidenții bucureșteni să creadă în așa ceva?  
Un lucru este clar, că hârtia de turnesol a acestui joc de lumini și umbre la care este supusă Moldova, este în fața noastră. E vorba de evenimentele care au avut loc la început de an - protestele din fața Parlamentului moldovean, investirea guvernului Filip, atacurile la adresa Partidului Liberal, coalizarea domnului Năstase cu domnul Dodon și domnul Usatâi, dezvăluirile domnului Sturza, europenizarea a 14 deputați comuniști, dezmembrarea PLDM-ului – toate acestea sunt semne clare ale unei bătălii pentru alegeri anticipate.

PS

Într-o întâlnire privată avută cu domnul Marin Ciobanu - directorul Zonei Economice Libere Bălți și mai noul președinte al Partidului Legii și Dreptății - am aflat că această formațiune politică a fost preluată de domnia sa și că nu a fost vorba de nici un fel de deconservare. Fac pe această cale rectificarea de rigoare. Domnul Ciobanu crede în șansa politică a domniei sale - are dreptul.