marți, 10 mai 2016

ÎNGERII NU SUNT ALBI. NICI LUCINSCHI NU E ÎNGER



La sfârșitul anului 2014, imediat după aflarea rezultatelor alegerilor parlamentare, domnul Iurie Leancă, care deținea funcția de prim ministru în exercițiu, declara că tărăgănarea negocierilor pentru formarea unei noi coaliții de guvernare este periculoasă. Tot atunci, domnia sa afirma că, în calitate de prim ministru va insista pentru efectuarea unei investigații internaţionale asupra fraudelor comise în sistemul bancar. "Dacă ar trebui să aleg între o investigaţie efectuată de o companie internaţională şi funcţia de premier, aş alege investigaţia. (…) Trebuie să investigăm, să recuperăm banii care au fost delapidaţi şi cei care au furat acești bani să fie pedepsiţi", sublinia domnul Leancă. După doi ani, privind evenimentele în desfășurarea lor, constatăm că e foarte probabil ca aceste declarații să îl fi costat pe domnul Leancă fotoliul de premier. Explic.

Imediat după alegerile parlamentare din 2014, comentatorii politici au constatat că anul 2015 a fost unul în care agenda ascunsă a partidelor a luat-o înaintea celei publice. Dincolo de interesul declarat, de apropierea statului moldovean de standardele europene, în 2015, PLDM (aripa Lucinschi) și PCRM au încercat să își atingă obiective care, se pare, au ținut mai mult de menținerea controlului asupra sistemului financiar bancar din Republica Moldova decât de implementarea Acordului de Asociere la UE. Declarația făcută de domnul Leancă la finalul anului 2014 putea fi una dintre cheile necesare pentru înțelegerea procesului de negocieri care se desfășura în acel moment. Dar domnia sa nu a vrut/putut să aducă mai multă lumină în acest subiect, iar din acest motiv nu a fost înțeles. De asta, dincolo de lucrurile bune realizate în timpul aflării la conducerea guvernului moldovean vor exista voci care vor pune la îndoială capacitatea de management economic a domniei sale. 

O investigație a jurnaliștilor portalului economic Mold-Street demonstra că printre acționarii băncilor din Republica Moldova, inclusiv cele care între timp s-au dovedit a sta la baza fraudei care a dus la dispariția unui miliard de dolari, se numărau persoane care au fost/sunt conectate la partidele politice din Republica Moldova. Ex-preşedintele Petru Lucinschi, ex-președintele Vladimir Voronin, ex-vicepremierul Valeriu Bulgari, fostul şef al Serviciului Vamal, Viorel Melnic ori milionari ca Nicolae Ciornâi, Vladimir Jardan, Natalia Vrabie sau Veaceslav Platon se numără printre cei care sunt adevărații stăpâni ai băncilor moldovenești. Insistența cu care domnul Leancă a spus că își dorește efectuarea unei investigații internaționale asupra fraudelor din sistemul bancar a însemnat o amenințare la adresa acestora. Acesta este adevăratul motiv pentru care domnul Voronin a refuzat să își acorde votul pentru menținerea domnului Leancă în fruntea guvernului.

Publicația Adevărul scrie că ex-președintele Petru Lucinschi, acționar la Unibank, a fost implicat în fraude bancare. Jurnaliștii își bazează afirmațiile pe dezvăluirile conținute în Raportul Kroll. Potrivit datelor din acest raport, cel de al doilea președinte al Republicii Moldova a achiziţionat cele aproape 5% din acţiunile Unibank cu bani obţinuţi din mai multe împrumuturi – suma totală se ridică la 1,5 milioane de euro. Probabil, domnul Lucinschi a făcut acest uriaș împrumut vazânu-se pe faptul că ar fi putut să întoarcă aceste datorii din credite pe care le-ar fi luat de la banca la care era acționar. Ar fi putut conducerea acestei bănci să refuze acordarea unui credit bancar către propriul acționar? Probabil că nu. Nu știu dacă domnul Lucinschi a contract sau nu un credit de la Unibank cu care să își plătească datoria de 1,5 milioane de euro. Probabil, din Raportul Kroll, vom afla că așa s-a întâmplat.

Știu însă că domnul Lucinschi și-a dorit/dorește alegeri anticipate. În 2015, cel de al doilea președinte al Moldovei afirma că alegerile anticipate sunt unica soluție pentru menținerea cursului european și că ele nu ar trebui să fie o sperietoare pentru societatea moldavă. Desigur, nici un proces electoral nu trebuie să devină o sperietoare. Dar cei care pot stabili data unor eventuale alegeri sunt doar deputații. Iar stabilirea acestei date ar fi putut fi doar rezultatul unei crize politice de proporții. De ce să își fi dorit domnul Petru Lucinschi, cel de al doilea președinte al Republicii Moldova, o criză de proporții în Moldova? Pentru acoperirea unor fraude bancare de proporții?
Repet, nu știu dacă Unibank i-a acordat credit domnului Petru Lucinschi, este datoria raportorilor financiari internaționali și a celor care anchetează frauda bancară să ne spună asta. Pănă atunci, sceptic, aplic prezumția de nevinovăție. Dar acest lucru nu mă împiedică să îmi pun întrebări. Logica îmi spune că doar alegerile anticipate ar fi putut amâna o anchetă internațională asupra fraudelor din sistemul bancar moldovenesc, o anchetă care ar dovedi dacă prezumțiile potrivit cărora ex-președintele moldovean Petru Lucinschi, ori alți stăpâni ai băncilor moldovene, a fost sau nu implicat în aceste fraude. Sprijinul mediatic acordat de familia Lucinschi mișcărilor protestatare inițiate de Platforma DA și a formațiunii politice condusă de domnul Renato Usatîi, dar și prezența discretă a PLDM-ului la aceste manifestări sunt  o demonstrație a faptului că  familia Lucinschi și-a dorit alegeri anticipate.

Alegeri anticipate nu vor fi. Ancheta asupra fraudelor din sistemul financiar bancar va continua. Și probabil, la finalul acestei anchete vom afla că nici îngerii nu sunt atât de albi. Totul e posibil!