miercuri, 4 octombrie 2017

MAIA ÎN PPE : SCOPUL SCUZĂ MIJLOACELE



Rezultatele unui ultim sondaj sociologic realizat în Republica Moldova de „CBS-AXA”, dezvăluie că, în cazul unor alegeri parlamentare doar două formațiuni politice vor trece pragul electoral: Partidul Socialiștilor ar acumula 25,9% din voturi și Partidul Acțiune și Solidaritate cu 12,2%. Partidul Democrat ar acumula 3,2% din voturi, Partidul Platforma DA - 2,9%, Partidul Comuniștilor 2,3%. Președintele Dodon rămâne a fi politicianul moldovean care se bucură de cea mai mare încredere din partea populației - 32,4%, el fiind urmat de Maia Sandu cu 16,8%. Cei doi sunt urmați de premierul moldovean Pavel Filip. De aici.

Datele acestei cercetări sociologice mai arată că formațiunea politică condusă de Andrei Năstase, Partidul Platforma DA, nu trece pragul electoral, iar el a fost cotat cu un procent la capitolul încredere. De aici.

Președintele Partidului Democrat din Moldova, Vlad Plahotniuc, a anunțat că, după alegerile parlamentare din 2018, viitorii deputați ai PDM vor face alianță postelectorală doar cu partide de dreapta. Liderul democraților moldoveni a subliniat că o decizie în acest sens va fi luată la Consiliul Politic al PDM. Plahotniuc a lansat un îndemn către liderii partidelor pro-europene de a nu face declarații pripite și categorice în privința unei alianțe postelectorale cu PDM. „PDM nu va lupta împotriva partidelor de dreapta nici în campania electorală, nici înainte. Cei de pe dreapta nu sunt adversarii noștri”, a declarat Vlad Plahotniuc. De aici.

De asemenea, Partidul Democrat a anunțat că va boicota referendumul pentru demiterea primarului suspendat Dorin Chirtoacă, care va avea loc pe 19 noiembrie 2017. „Inițiativa socialiștilor nu are nimic comun cu doleanțele chișinăuienilor. Nu are nimic cu problemele reale ale orașului Chișinău. Este o inițiativă strict politică, strict electorală, iar în acest context, Partidul Democrat declară că nu participă la acest referendum sub nicio formă”, a declarat purtătorul de cuvânt al democraților moldoveni, Vitalie Gamurari. De aici.

Președintele Dodon a comentat pe facebook anunțul: consideră că președintele PDM construiește, de pe acum, o nouă Alianță pentru Integrarea Europeană. PAS și DA nu va avea încotro și vor adera la noua Alianță. Așa li se va dicta din Occident, cum a mai fost de mai multe ori în ultimii opt ani,” notează președintele moldovean. El adugă că socialiștii din Republica Moldova ar trebui să obțină suficiente voturi pentru a avea o majoritate parlamentară care să voteze schimbarea constituțională pentru republică prezidențială. De aici.

Igor Dodon spune adevărul, nimeni nu se îndoiește de asta. Sondajele de opinie demonstrează, cu cifre, că  socialiștii au șanse ridicate pentru a realiza ceea ce și-au propus. Dar există o nuanță. Fotografia sociologilor moldoveni nu a fost luată cu exactitate; conform noului Cod Electoral, jumătate din numărul de deputați vor fi aleși pe liste de partid, cealaltă jumătate în circumscripții uninominale. Aceste circumscripții nu au fost încă create iar partidele nu și-au desemnat candidații. Deci, sociologii nu au avut toate datele pentru a face o analiză temeinică a ce se va întâmpla în circumscripțiile uninominale. Rezultatul acestui sondaj arată ce s-ar întâmpla în urma unor alegeri desfășurate conform vechiului Cod Electoral, pe liste de partid. În urma implementării sistemului mixt de vot, procentajul electoral al socialiștilor se va micșora. Dar, va fi suficient de mare pentru a pune sub semnul întrebării alcătuirea unei alianțe post-electorale care să poată instaura un guvern pro-european.  

Fotografia sociologică a CBS-AXA arată că, în acest moment, Partidul Acțiune și Solidaritate este cea de a doua formațiune politică preferată de electoratul moldovean. Rezultatul acestei fotografii spune că Andrei Năstase nu beneficiază de încredere suficientă din partea electoratului. Rezultă că Maia Sandu rămâne a fi singurul lider adevărat al opoziției pro-europene. Acesta este motivul pentru care Maia Sandu a fost primită, singură, în Aleea Modrogan, sediul PNL. Constat, că liderul PAS este al doilea politician moldovean în care politicenii români investesc încredere. Primul fiind Vlad Plahotniuc care are o relație privilegiată cu PSD-ul, aflat la guvernare în România. 

Președintele Dodon afirma că decidenții politici occidentali vor impune o alianță post-electorală anti-socialistă. E firesc ca, în cazul în care partidele afiliate Partidului Popular European vor trece pargul electoral, Joseph Daul (președintele PPE) să facă presiuni la adresa lor pentru alcătuirea unei alianțe post electorale. Într-un text recent, Iulian Chifu nota că decidenții politici de la Bruxelles și București și-ar dori menținerea unui guvern pro-european la Chișinău după alegerile parlamentare. „O variantă cu PAS la 24% și PPDA la 6%, cu PDM care intră în Parlament și, în viziunea unor lideri de la Chișinău, oricum nu facem alianță cu el, dar cu un PSRM de 60-70% nu e acceptabilă nici în Europa, nici la București. Arta compromisului și capacitatea de a proiecta viziunea despre viitor este una obligatorie pentru a avea sprijin politic”, scrie fostul consilier al lui Traian Băsescu. De aici.

Rezultă că responsabilitatea Maiei Sandu este triplă: în fața cetățenilor moldoveni, care au votat-o la prezidențiale, în fața politicienilor români, care investesc în ea și în fața PPE.  Este conștientă Maia Sandu de aceste responsabilități? Probabil, da. De aici ezitările și erorile ei. Deloc dispusă spre concesii, Maia Sandu încă nu este un lider politic care să se adapteze situațiilor din jocul politic moldovenesc, de asta, gafează repetat. Acest lucru se întâmplă în ciuda simpatiilor de care beneficiază la București ori la PPE. În condițiile în care Bruxelles-ul își dorește menținerea Republicii Moldova în siajul european este imatur să declari că nu faci alianță cu PDM, formațiunea care asigură în prezent implementarea politicilor de apropierea Republicii Moldova de Uniunea Europeană.

Liderul democraților moldoveni, Vlad Plahotniuc, știe care sunt  așteptările Bucureștiului oficial față de el. Aflați la guvernare în România, social democrații români au oferit suficient sprijin financiar, Cabinetului Filip, dar și politic, către Partidul Democrat. Era firesc ca democrații moldoveni să se poziționeze, în mod corect, împotriva referendumului de demitere a primarului Chirtoacă, alături de Partidul Liberal, Partidul Unității Naționale şi Partidul Acțiune și Solidaritate.

Maia Sandu face în politica moldavă atât cât poate. Îi amintesc doar de vorba din bătrâni care zice că, odată intrat în horă, trebuie să joci. Dacă va intra în hora popularilor europeni, așa cum își dorește, liderul PAS va trebui să joace așa cum i se va spune. Politica înseamnă concesii. Nu cred că Maia Sandu îi va spune “nu” lui Joseph Daul, liderul PPE, atunci când acesta îi va solicita ca PAS să fie alături de PDM, în viitoarea alianță pro-europeană. Dacă își dorește să conducă jocul politic de la Chișinău Maia Sandu trebuie să învețe arta compromisului politic în care scopul, scuză mijloacele: Moldova trebuie să rămână europeană.