marți, 8 august 2017

CINE ÎL VA ÎNLOCUI PE ROGOZIN



Dimitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președintelui Putin a declarat recent că, „decizia Moldovei privindu-l pe Rogozin este mai gravă decât sancţiunile SUA”. Nu îl cred. Decizia Cabinetului Filip, de a-l declara persona non grata pe vicepremierul Federației Ruse, este una curajoasă și care evident va avea urmări. Acestea nu vor fi excepționale. 


Sancțiunile Statelor Unite la adresa Federației Ruse sunt însă foarte grave. Ele reprezintă începutul unui război economic pe care Washingtonul îl declanșează împotriva Federației Ruse și a aliaților ei europeni, Germania, Franța și Italia. Textul legii promulgate de Trump este susceptibil de a deschide calea unor sancțiuni împotriva grupurilor europene partenere proiectului de gazoduct Nord Stream 2. Propunerea intră în contradicție cu poziția Germaniei, care, prin Nord Stream 2, susține aprovizionarea Europei cu gaz metan de proveniență rusească. De aici.


Dimitrii Peskov nu va recunoaște niciodată că sancțiunile americanilor pun în pericol interesele economice rusești în Uniunea Europeană. Ministrul german de externe, Sigmar Gabriel, a fost cel care a spus-o mai clar că, sancțiunile americane împotriva Rusiei sunt „mai mult decât problematice”. Ministrul german a declarat că legea votată de Congresul american, urmărește strict interesele economice americane și că, din punctul de vedere al Germaniei, (și al Rusiei, adaug eu) acest lucru ar fi „inacceptabil”. Șeful diplomației germane a arătat cu degetul, legea „combină agresiv chestiuni de politică externă cu interese economice americane și spune: vrem să scoatem gazul rusesc de pe piața europeană pentru ca să putem vinde acolo gaz american. Germania nu poate accepta așa ceva”. De aici.


Notam că Federația Rusă va răspunde curajosului gest politic al Cabinetului Filip dar că acest răspuns nu va fi unul excepțional. Viceministrul rus de externe, Grigori Karasin a declarat pentru publicația Kommersant că Federația Rusă nu se grăbește să dea măsuri de răspuns."Noi acționăm măsurat și nu la fel de emoțional ca unii actori internaționali. Nu ne vom grăbi cu aceste măsuri (de răspuns). Dar nu există nici o îndoială că acțiunile respective vor primi un răspuns adecvat", a spus Grigori Karasin, întrebat dacă sunt de așteptat sancțiuni din partea Moscovei împotriva Chișinăului sau Bucureștiului. De aici.


Între timp, ziarul „Moskovski Komsomoleț” a publicat un editorial în care explica faptul că Dimitri Rogozin ar urma să fie îndepărtat de Republica Moldova. Editorialistul rus afirmă că Rogozin făcând declarații belicoase la adresa României ori Republicii Moldova oficialul rus doar îngroașă gluma. Jurnalistul scrie că reprezentantul special la președintelui Federației Ruse în regiunea transnistreană trebuie să fie un politician care nu are restricții de a călători în Republica Moldova. De aici.


Într-o notă de blog am afirmat că Rogozin nu mai face parte din cercul de intimi al președintelui Federației Ruse. Sugeram că fuga lui Eveghenii Șevciuk la Chișinău, a oferit oficialilor moldoveni suficiente date care îl pun pe Rogozin într-o lumină proastă. Acuzele lui Kranoselskii, la adresa lui Șevciuk, referitoare la sifonarea banilor rusești destinați regiunii transnistrene au făcut să apară incertitudini și asupra lui Rogozin. Delapidarea banilor publici trimiși de Moscova în regiunea transnistreană nu putea să aibă loc fără acordul lui. De aici.


Editorialul apărut în „Moskovski Komsomoleț” este semnul că Dimitri Rogozin va pierde funcția de reprezentat special al președintelui Federației Ruse în regiunea transnistreană


Președintele Dodon, s-a întîlnit la Teheran cu vicepremierul rus. Domnul Dodon, prin vizitele făcute – șapte vizite oficiale și neoficiale în Federația Rusă, două la Teheran, una la Budapesta și una la Bruxelles, a reușit să se plaseze ca un asociat al Federației Ruse. Lucru firesc, căci domnia sa a primit, în campania prezidențială, un important ajutor imagologic atât din partea președintelui Putin, cât și a lui Rogozin.


Reacția președintelui Dodon, în chestiunea Rogozin, a demonstrat însă că domnia sa a depășit emoțional o linie roșie de comportament politic. Îl înțeleg, domnia sa și-a dorit să păstreze relații amicale cu cei care i-au oferit șansa de a ajunge șeful statului moldovean. Dar, interesele statului moldovean ar trebui să fie plasate deasupra altor interese.


Nu știu care va fi oficialul rus care îl va înlocui pe Rogozin. Mă aștept ca președintele Putin să pregătească Chișinăului o surpriză. Repet, Federația Rusă este îngrijorată de noile sancțiuni ale Statelor Unite. Ele au crescut importanța strategică a vechilor magistrale rusești de gaz. Una dintre aceste magistrale tranzitează Ucraina, Republica Moldova și România. Noul reprezentant al președintelui Federației Ruse pentru regiunea transnistreană va fi o persoană de prim rang, cu o încărcătură politică puternică care-i să îi poată oferi posibilitatea de a discuta/negocia atât la Chișinău, cât și la Kiev.