joi, 21 mai 2015

GROPILE LUI DORIN ȘI BIBLIOTECILE LUI SERAFIM



Asociația Sociologilor și Demografilor din Republica Moldova a difuzat rezultatele unui studiu sociologic cu titlul „Opțiunile sociopolitice ale cetățenilor municipiului Chișinău în preajma alegerilor locale din 2015”. Potrivit acestei cercetări, Dorin Chirtoacă s-ar afla în fruntea preferințelor electorale ale locuitorilor capitalei moldovene. În topul încrederii cetățenilor, candidatul liberal ar fi urmat de candidatul socialiștilor moldoveni, Zinaida Greceanâi și candidatul liberal-democrat Serafim Urechean. Din totalul celor o mie de participanți la sondaj, doar 35,8% din respondenţi au declarat că vor participa în mod sigur la alegeri, în timp ce alte 36,4 la sută au spus că există probabilitatea să participe. Potrivit datelor acumulate numărul absenteiștilor s-ar ridica la 22,3%, un număr de 14,6% din respondenți au declarat că probabil nu vor participa la alegerile locale,  iar alte 7,7% sunt siguri că nu se vor prezenta la urnele de vot.

Această primă cercetare sociologică a fost realizată la începutul campaniei electorale pentru alegerea primarului de Chișinău. E firesc ca aura funcției ocupate de către vicepreședintele Partidului Liberal din Moldova, Dorin Chirtoacă, la primăria capitalei moldovene să persiste. De aici și aflarea domniei sale în fruntea preferințelor electorale. Aflată pe poziție secundă, candidatul socialiștilor moldoveni, doamna Greceanâi este gata să-i pună piedică candidatului liberal – atât situația financiară bună, cât și simpatia populației rusofone, i-ar permite acest lucru. Locul trei este ocupat de un greu al acestor alegeri, domnul Urechean, fostul primar al Chișinăului. Domnia sa a început campania electorală destul de molcom și mizează pe nostalgia celor care își aduc aminte de bunele lucruri făcute în timpul mandatului său.    
  
Plasat comod în fruntea plutonului de alergători către fotoliul de primar, domnul Chirtoacă își construiește o strategie electorală care se bazează pe confruntarea geopolitică dintre Est și Vest, Uniunea Europeană și Uniunea Vamală, România și Rusia. Aplicarea acestei tehnici electorale are drept scop aducerea liberalului moldovean în turul doi al alegerilor locale.

Liderul Partidului Socialiștilor din Republica Moldova, domnul Dodon a intuit metoda aplicată de Chirtoacă. Într-o postare pe Facebook, domnul Dodon afirmă că liberalii doresc ca Moldova să fie divizată ideologic, identitar și geopolitic. „Scopul este ca țara să fie divizată ideologic, identitar și geopolitic, inclusiv să fie vărsări de sânge, numai să nu se discute despre miliardele furate, despre  hoțiile din Chișinău ori despre alte grave probleme economice”, notează liderul socialist. Domnul Dodon intuiește corect – dacă va ajunge în turul doi împreună cu doamna Zinaida Greceanâi, domnului Chirtoacă îi cresc simțitor șansele de a fi ales pentru a treia oară primar. De aici și nefireștile eforturi ale liberalilor de a-și împinge cu orice preț candidatul în turul doi.

Într-un text anterior, notam că fără sprijinul Partidului Liberal Democrat din Moldova și cel al Partidului Democrat, șansele domnului Chirtoacă de a câștiga cel de al treilea mandat la primăria Chișinăul sunt reduse. Argumentul invocat făcea referire la erodarea simpatiei deținute de primar și de gravele erori făcute în administrarea municipalității. La alegerile trecute domnul Filat a retras candidatura liberal-democraților și a îndemnat membrii partidelor din Alianța pentru Integrare Europeană să-l voteze pe liberalul Chirtoacă.  Acum acest lucru nu se mai întâmplă. Domnul Chirtoacă este pus acum în situația de a face față criticilor  venite și din partea fostului primar Urechean, iar liberal democratul a pus punctul pe i – Chirtoacă a perceput primăria Chișinău mai mult ca o trambulină politică pentru propria promovare şi pentru promovarea formaţiunii din care face parte. Dacă nu s-ar fi pierdut toți acești ani, capitala moldavă ar fi putut cunoaște o dezvoltare mult mai amplă.

Nimeni nu poate afirma că afirmația făcută de domnul Urechean este exagerată. Toată lumea cunoaște că lucrurile stau exact așa cum le spune fostul primar. Domnul Chirtoacă a folosit primăria municipiului Chișinău doar în scopuri politico-demagogice. Se cunoaște deja că unirea, despre care tot vorbește, a fost pânza tricoloră cu care primarul liberal a acoperit găurile din bugetul municipal. 
Primarul Urechean nu a vorbit prea mult despre unire – el a făcut-o. Construirea bibliotecilor moldo-române în municipiu Chișinău au fost primele poduri de cultură română între România și Republica Moldova. Vizitatorii acestor biblioteci l-au făcut primar pe domnul Chirtoacă în anul 2005. După zece ani, tinerii vizitatori de odinioară, deveniți între timp părinți și oameni în toată firea, au înțeles că au nevoie de altcineva și îl vor da jos din fotoliu. Ei au înțeles că municipiul Cjișinău are nevoie de seriozitate. Lucrurile construite în timpul administrației primarului Urechean, între 1995 și 2005 au dovedit că doar el are așa ceva.

Zarurile nu au fost aruncate. Chiar dacă își ia mai greu avânt, Urechean este cel care poate strica ecuația politică a zilei. Sătui de bătălii politice, locuitorii municipiului îl preferă pe cel care tace și face. Nu exclud ca în turul doi să îl vedem pe Urechean în locul lui Dorin. Iar atunci știm care va fi rezultatul. Propunerea domnului Filat de construire a unei noi majorități parlamentare după alegerile locale este o mână întinsă Partidului Liberal. După pierderea primăriei de Chișinău, Partidul Liberal va avea mare nevoie de susținere. Atunci domnul Ghimpu nu va putea refuza această ofertă. Va sta cu ochii în pământ.