miercuri, 5 noiembrie 2014

DE CE A REFUZAT HADÂRCĂ PARTIPAREA PLR PE LISTA PLDM?



Pentru Moldova, fără oligarhi! Este sloganul de campanie al  Partidului Liberal Reformator. E bun, nu zic nu. Doar că această formațiune politică a militat intens pentru venirea lui Ion Sturza în politica moldovenească. Domnul Sturza este unul dintre oamenii care a devenit bogat în urma vânzării rafinăriei Petromidia-Năvodari către grupul de afaceri din KazMunaiGaz . În discursul său de la ceremonia de lansare, domnul Hadârcă a subliniat că, „Moldova nu e săracă, cât o sărăcesc alții”. Perfect de acord. În anii 1999 - 2000 cetățenii moldoveni considerau că Moldova a fost sărăcită de Ion Sturza.

Domnului Sturza, care până a ajunge prim-ministru a lucrat ca referent al Asociaţiei de Prietenie cu Ţările Străine şi apoi ca vice-director general al Asociaţiei de Comerţ Exterior „Moldex“, de pe lângă Guvernul RSS Moldoveneşti, instituții aflate sub controlul drastic al statului sovietic, i-au plăcut mereu aproximările și ambiguitățile. Accesând presa moldovenească a vremii, am constatat că în calitatea de premier, domnia sa, a fost cel care şi-a anulat datoriile faţă de statul Republica Moldova. Potrivit colecției ziarului „Flux”,  în luna octombrie 1998, primul ministru Sturza a omis să includă în ordinea de zi a şedinţei grupului de experţi creat la nivelul Ministerului Economiei, cazul INCON SA care datora statului moldovean o jumătate de milion de dolari. Motivul? Grupul de firme, deținător în acel moment a monopolul absolut instituit pe industria alimentară, îi aparținea. Că Sturza o scaldă cu alba-neagra, analiștii din Aleea Alexandru au văzut-o de mai demult, încă de pe timpul când statul român  intenționa să privatizeze compania moldovenească Tirex-Petrol. Aproximările oferite Bucureștiului de către Sturza, a făcut ca în cele din urmă, partea română să pierdă dreptul de a mai rămâne la masa negocierilor, iar societatea moldavă a fost adjudecată de nemţi.

Așa că, în calea venirii lui Sturza în politica moldovenească nu stă nimeni! 

Ion Sturza s-a văzut Mesia liberalilor-reformatori, o știm cu toții. La vechile ambiții ale lui Sturza de a pătrunde în viața politică bucureșteană, cercuri apropiate Cotroceniului au sugerat discret ca dividendele obținute din privatizarea Rompetrol ar trebui să contribuie la menținerea Republicii Moldova pe drumul ei european. Doamna Ana Guțu a fost cea care a crezut cel mai mult în implicarea politică a lui Sturza. Credința în reușita negocierilor dintre PLR și Ion Sturza se baza pe informațiile aflate de la Cotroceni și pe certitudinea că reintrarea în grațiile arhitecților politicilor românești în Republica Moldova îl costau pe ex-premierul moldovean o nimic toată - capacitățile organizatorice de campanie electorală. În schimb, în urma rezultatului alegerilor din 30 noiembrie, Chișinăul să rămână pe drumul lui european.
Ca de obicei, Sturza a scăldat-o în ape tulburi. Fostul premier moldovean a evitat să se pronunțe cu subiect și predicat asupra venirii sale în fruntea PLR. Dacă ar fi făcut-o, resursele lui financiare ar fi contribuit la creșterea șansele liberalilor reformatori de a trece pragul electoral. Aproximațiile domnului Sturza v-au dus de nas, domnule Hadârcă!

“Prin prezența slabă în actualele alegeri PLR nu va face altceva decât să deschidă oportunități electorale pentru actorii politici de stânga, anti-europeni și antinaționali”, nota cu amărăciune pe blogul domniei sale doamna Guțu. De ce liberalii reformatori s-au lansat totuși în campania electorală? Răspunsul a fost oferit de doamna Guțu la o emisiunea „Politici în Direct” a postului de radio Național FM. Domnia sa a spus că este vorba ori de o lipsă de viziune politică a președintelui PLR, Ion Hadârcă ori de sfaturi greșite. Ana Guțu a spus că liderul liberal democrat, Vlad Filat ar fi propus conducerii PLR participarea pe lista electorală a PLDM. Atât Hadârcă cât și Oleg Bodrug au refuzat acest lucru.

În schimb, domnul Filat a înțeles că un eventual eșec al liberalilor reformatori la alegerile din 30 noiembrie ar fi un fiasco pentru această formațiune politică și ar duce la dispersarea susținătorilor și a echipelor lor din teritoriu, de asta a propus conducerii acestui partid participarea la alegeri pe o listă comună PLDM-PLR. „Deși a venit la sediul partidului de două ori, Filat s-a ciocnit de obtuzitatea lui Hadârcă care a evitat să dea un răspuns concret pentru ca a doua zi liderul PLR și secretarul general să lipsească de la această întâlnire. Se pare că decizia de participare la alegeri se lua în altă parte”, a declarat la Național FM, co-președintele PLR, Ana Guțu.  

Șansele liberal reformatorilor moldoveni de a trece de bariera de șase procente și de a ajunge în Parlamentul Republicii Moldova sunt minime. Numai o minune ar putea face ca PLR-ul să treacă acest prag.
Sturza v-a dus de nas, domnule Hadârcă ! Trebuia să acceptați participarea pe o listă comună PLDM-PLR.