vineri, 13 ianuarie 2017

ȘI TOTUȘI CE SE ÎNTÂMPLĂ LA JURNAL TV ?



Conducerea Jurnal Trust Media a difuzat un comunicat de presă în care afirmă că proprietarul clădirii în care trustul media a activat timp de șapte ani a hotărât să rezilieze contractul de locațiune. Conducătorii acestui trust media consideră că gestul proprietarilor clădirii Sky Tower este unul politic și o amenințare la adresa libertății presei. Potrivit comunicatului difuzat de luni, 16 ianuarie 2017, postul Jurnal TV va avea o grilă de emisie nouă, fiind păstrate doar câteva produse originale. De aici.


La rândul lor, proprietarii Sky Tower, compania “Capital Estate” S.R.L. a difuzat un comunicat de presă în care vine cu precizări în legătură cu motivele care au stat la baza rezilierii contractului de închiriere a „Jurnal de Chişinău Plus” SRL (Jurnal TV/Jurnal Trust Media). În comunicat se spune că decizia de reziliere a contractului a fost luată din cauza faptului că Trustul Media avea datorii la plata chiriei. „Decizia de a rezilia Contractul de Locaţiune a venit în strictă conformitate cu prevederile contractuale şi legale, după mai multe negocieri şi tentative amiabile de recuperare a datoriilor pentru plata chiriei. Din păcate, obișnuința de neexecutare a obligațiilor contractuale ce țin de achitarea datoriilor durează de mai mulți ani, iar aceasta se răsfrânge negativ asupra activității noastre economice.” De aici.



Divergența existentă între cele două entități juridice este clară: Jurnal Trust Media are datorii către Sky Tower iar proprietarii îi dă afară, urmând ca sumele de bani să fie recuperate printr-o hotărâre a instanței de judecată.



Conducerea trustului mediatic a preferat să acopere posibilele dificultăți financiare cu o perdea de fum: rezilierea contractului de locațiune ar fi un atac la adresa libertății de exprimare. Drept urmare a lansat o campanie de dezinformare în care reducerea emisiunilor proprii și a jurnaliștilor care activează în acest trust mediatic este prezentată ca fiind vina exclusivă a liderului PDM, Vlad Plahotniuc, și că acest lucru înseamnă sfârșitul presei libere din Republica Moldova. Fals. Jurnal TV nu se va închide.



Sunt de acord că a muta dintr-un loc în altul o televiziune este un lucru complicat din punct de vedere financiar. Un spaţiu adecvat pentru un platou de televiziune costă, să-l găseşti nu e un lucru simplu.



Și totuși, ce se întâmplă la Jurnal TV? Dacă acest trust media a fost finanțat de către Victor și Viorel Țopa nu cred că ar fi o problemă ca domniile lor să facă față cheltuielilor necesare pentru găsirea unei noi locațiuni.



Conducerea trustului media se victimizează într-un mod penibil – au avut bani pentru contracte scumpe de procurare a drepturilor de autor pentru filmele difuzate, au avut bani pentru realizarea unor emisiuni de televiziune foarte scumpe și brusc, nu mai au bani pentru a plăti chiria către Sky Tower? Ceva e putred. De ce nu continuă emisia tv dintr-un apartament, ca Dan Diaconescu, pe vremuri? Nu cred că, într-un asemenea scenariu, cineva, fie el și președintele PDM, ar putea să le facă ceva. Amintesc că NIT TV, după ce i-a fost reziliat contractul de locațiune din strada Hâncești, a activat într-un garaj. Abia mai apoi la indicația guvernului Filat i s-a retras licența de activitate. O măsură mult prea drastică pe care nu aș dori să fie aplicată în cazul Jurnal TV.


Perdeaua de fum pe care o aruncă în ochii telespectatorilor fideli ascunde faptul că această campanie de victimizare dă startul campaniei electorale pentru alegerile din 2018. Nu exclud faptul ca, în curând, trustul media să organizeze prin localitățile Republicii Moldova mitinguri de protest la adresa lui Plahotniuc unde să ceară bani de la simpatizanți și, desigur, de la organizațiile internaționale de media. Este dreptul domniilor lor de a vinde simpatizanților această minciună. Este dreptul simpatizanților lor de a o crede. De gustibus, non disputandum.


Dar nu îmi vindeți mie asta. De fapt, este o campanie de manipulare, un mod  prin care Victor și Viorel Țopa încearcă sa ascundă situația în care s-au pomenit după ani de zile de luptă propagandistică împotriva lui Plahotniuc. O situație proastă.



Din înregistrările difuzate de Ana Ursachi s-a văzut că lupta politică în care a fost utilizată arma mediatică cu numele Jurnal TV, nu a fost finanțată doar de Victor și Viorel Țopa. Finațatori au fost, pe rând, și Vlad Filat, Veaceslav Platon și Renato Usatâi. Victor și Viorel Țopa au finanțat doar o treime din cheltuieli, restul banilor au venit o perioadă de la Filat, (perioada protestelor), apoi de la Usatâi, (după proteste) și apoi de la Platon. Dovadă politica editorială a postului. Odată cu încetarea finanțării din partea acestora, pentru domnii Țopa au început problemele financiare.



Repet Trustul Jurnal TV nu se închide. Și nu își mută locația din cauza lui  Plahotniuc. Banii necesari pentru plata jurnaliștilor ori pentru plata chiriei către Sky Tower au fost folosiți în scopuri politice. Care? Le știți deja: finanțarea prostestelor, organizarea Orășelului Libertății din PMAN, procurarea unei formațiuni politice și înregistrarea ei sub o altă denumire la Ministerul Justiției, etc. 

Cel mai grav este însă faptul că jurnaliștii au fost folosiți, i-au compromis și acum se descotorosesc de ei. Alta e surpriza. Deja mulți jurnaliști Jurnal TV migrează/au migrat către grupul media controlat de liderul PDM, iar asta este cea mai mare lecție pe care o va primi conducerea trustului, Val Butnaru & Co – asta înseamnă că nici proprii angajați nu au crezut vreodată în propaganda impusă de foștii lor patroni.

Jurnaliștii au luat exemplul conducătorilor lor - păsările grase nu pot zbura, nu-i așa? 

PS

Păsările grase nu pot zbura a fost motto-ul primelor apariții ale publicației săptămânale Jurnal de Chișinău condusă de Val Butnaru. Publicația a apărut după ce lui Val Butnaru i-a fost reziliat contractul cu GP Flux iar în locul lui a fost numit C.Tănase. Motto-ul respectiv îl avea ca țintă pe C.Tănase. Păstrez primele numere ale acestei publicații și tricoul de la lansare.