vineri, 22 aprilie 2016

MAIA VERSUS DODON ?



Rezultatele unui sondaj de uz intern realizat de Institutul Internațional Republican (IRI) au fost date zile acestea publicității. Potrivit acestor rezultate, dacă ar avea loc alegeri parlamentare doar șase formațiuni politice ar accede în viitorul Parlament moldovean. Nimic nou, rezultatele altor cercetări sociologice au arătat același lucru. Ineditul datelor prezentate de sondajul IRI apare în diferențele apărute între intențiile de vot la nivel național și cele existente în capitala Republicii Moldova. 


Potrivit acestor date cercetarea arată că, pe cuprinsul întregii Moldove, alegerile ar fi câștigate de formațiunea politică a domnului Usatâi, Partidul Nostru cu 21%, urmat de PSRM cu 20, Platforma DA și PAS cu câte 12 procente. În viitorul legislativ ar mai accede, PDM cu 7% și PCRM cu 6. Datele prelevate în municipiul Chișinău spun că  formațiunea politică pe care o construiește doamna Maia Sandu ar acumula la un eventual scrutin parlamentar 21%, Platforma DA și PSRM 19%, iar în Parlament ar mai ajunge doar formațiunea politică a domnului Usatâi, Partidul Nostru cu 12%. Datele arătate de către sondajul IRI arată că, atât la nivel național cât și în capitala statului moldovean, Partidul Liberal se află pe ultimul loc în intențiile de vot.

Trei elemente mă fac să pun la îndoială faptul că rezultatele acestei cercetări sociologice ar arăta cu precizie intențiile de vot ale cetățenilor moldoveni. Iată care sunt acestea.


De obicei, rezultatele cercetărilor sociologice făcute la comanda NDI (National Democratic Institute) ori IRI (International Republican Institute) erau prezentate doar către formațiunile politice care au reprezentare parlamentară. De la o vreme aceste date sunt prezentate către public. De ce? Este foarte ciudat că, exact înaintea mitingului de protest organizat de către Partidul Platforma DA, aceste date au apărut în spațiul public. 


Rezultatul acestor cercetări sociologice este absolut defavorabil Partidului Liberal. Potrivit sondajului Partidul Liberal ar acumula același punctaj electoral (2% la nivel național, 3% pe Chișinău) ca și al PLDM, partid care a fost părăsit de șapte deputați și a cărui lider planează suspiciunea de corupție pasivă. La capitolul încredere, liderul Partidului Liberal, domnul Ghimpu, ar acumula un procent de doar 1% pe țară și 2% pe Chișinău, aflându-se la coada acestui clasament de încredere. Potrivit datelor culese de către sociologii Asociației Sociologilor și Demografilor moldoveni, între 1 – 10 aprilie, Partidul Liberal ar acumula 4,9 %.  Nu cred că nucleul dur de simpatizanți ai liberalilor moldoveni s-a redus la 2-3 la sută atât de rapid. Este o scădere mult prea dramatică pentru a fi adevărată. 


Potrivit datelor IRI trei politicieni - Renato Usatîi, Igor Dodon și Maia Sandu – beneficiază de cea mai mare încredere din partea moldovenilor. Domnul Usatîi se bucură de cea mai mare cifră – 27%, urmat de Igor Dodon – 24%, Maia Sandu – 16%. Potrivit acestor date, în eventualitatea că ar fi putut participa la alegerile prezidențiale, domnul Usatîi și domnul Dodon s-ar ar ajunge în turul doi al prezidențialelor. Tot potrivit datelor IRI, grupul de inițiativă pentru constituirea PAS ar acumula, la nivel național, 12 la sută din simpatiile de vot.  În sondajul realizat de Asociația Sociologilor și Demografilor, neînregistrata formațiune politică a doamnei Sandu ar fi votată de 7,5 la sută din cetățenii cu drept de vot. Constatăm, la doar zece zile distanță o creștere de 4,5 puncte procentuale. Nu e prea mult?


Cele trei elemente pe care le-am prezentat vin să îmi întărească concluzia că scopul prezentării publice a rezulatelor sondajului efectuat la comanda IRI este unul de modelare a opiniei liderilor de partid și ai opiniei publice moldovene. Concluzia pe care o trag este simplă: rezultatele prezentate vor să întărească percepția potrivit căreia doamna Sandu, care se află pe locul trei în clasamentul de încredere al populației, ar trebui să fie candidatul dreptei la alegerile prezidențiale. În condițiile în care domnul Usatîi nu poate participa la cursa prezidențială – nu are 40 de ani – doamna Sandu ar trebui să fie cea care să se bată în turul doi cu domnul Dodon. De ce? Pentru că, potrivit acestor rezultate sociologice, alți potențiali candidați au încredere scăzută: Marian Lupu – 6%, Iurie Leancă – 6%, Ion Sturza, Zinaida Grecianîi, Oazu Nantoi - câte 3 la sută, Vlad Filat – 2%, iar Dorin Chirtoacă, Pavel Filip și Mihai Ghimpu se bucură de încrederea a câte unui procent din populație.

Maia Sandu unic candidat al dreptei politice moldovenești? Se pare că undeva, cineva. scrie asemenea scenarii. Scenarii bazate pe percepții.  


Că e vorba despre percepții electorale, o spune și gestul politic al liberal-democraților moldoveni (aripa Filat) care au anunțat că vor participa la protestul organizat de Partidul Platforma DA. Anunțul a fost făcut pe pagina oficială a PLDM. Unii observatori politici notează faptul că, în aceste condiții, cei care au făcut posibilă dispriția miliardului vor protesta alături de cei care spun că aceștia trebuie băgați la pușcărie. Probabil este o exagerare. Gestul făcut de către liberal democrați este unul care dă veridicitate supoziției unor comentatori politici moldoveni care afirmau că în spatele protestelor organizate de Platforma Civică DA ar fi domnul Filat și domnii Țopa și reprezintă, probabil, începutul unei acțiuni politice care va duce la migrarea unor deputați liberal democrați către formațiunea politică condusă în prezent de domnul Năstase. Alianța dintre liberal democrați (aripa Filat) și Partidul Platforma DA nu ar fi fost posibilă dacă domnul Usatîi și simpatizanții săi ar fi fost prezenți la acest protest. 


Repet: rezultatele acestui sondaj de opinie au apărut cu doar câteva zile înaintea mitingului de protest organizat de către domnul Năstase și echipa. Apariția acestor rezultate vine să-i demonstreze domnului Năstase, care anterior a vorbit despre un candidat unic al dreptei politice moldovenești la președinție, că decizia luată de simpatizanții săi, de a nu accepta un alt candidat în afară de el, este proastă.

Datele prezentate de IRI sunt în primul rând o provocare la adresa domnului Năstase, erodează încrederea într-un potențial candidat al liberalilor la prezidențiale și pun în mintea moldovenilor mitul - Maia, salvatoarea Moldovei.



Maia contra Dodon? Să o văd și pe asta. Nu știu de ce sunt sceptic, nu cred că rezulatul ar fi același ca al biblicei bătălii dintre David și Goliat. Dar mai știi?