marți, 25 aprilie 2017

VREMEA REA – REACȚII BUNE. FELICITĂRI ȘI LUI DORIN



Președintele Igor Dodon a procedat corect atunci când, la solicitarea primului ministru Pavel Filip, a dispus mobilizarea efectivului Armatei Naționale a Republicii Moldova pentru înlăturarea consecințelor  urmate căderilor abundente de zăpadă. Modul calm și corect în care au reacționat autoritățile statului a demonstrat existența unei bune comunicări instituționale între Președinție și Cabinetul de miniștri. Cei mai critici, greșesc – statul moldovean poate face față oricărui tip de provocări, inclusiv celor meteorologice. 

Într-un text apărut pe site-ul publicației Adevărul, rubrica Bloguri, lectorul Universității București, domnul Răzvan Voncu, a pus  la îndoială modul în care statul moldovean a făcut față calamităților naturale din 20 -21 aprilie și afirmă că Republica Moldova nu este un stat. „O simplă ninsoare de primăvară a demonstrat, în numai câteva ore, că Republica Moldova nu e un stat”, scrie domnul Voncu. De aici.

Cârcotașii, fie ei autohtoni sau nu, uită faptul că ninsorile abundente care au căzut în Republica Moldova au durat două zile, ele au început pe 20 aprilie 2017, continuând și în ziua următoare. Greutatea zăpezii depusă pe frunzele arborilor a provocat prăbușirea a peste 10.000 de arbori și aproximativ 20 de accidente. În municipiul Chișinău copacii doborâți la pământ au blocat circulația pe drumurile din cartiere. 

Drept urmare, la 21 aprilie, Președintele Dodon a decretat stare de urgență în Republica Moldova și a dispus mobilizarea Armatei Naționale pentru lichidarea consecințelor calamității. În municipiul Chișinău, în seara zilei de 20 aprilie a fost anunțată stare excepțională, iar a doua zi stare de urgență. 

Un calcul realizat de către specialiștii Primăriei Municipiului Chișinău arată că în urma căderilor de zăpadă au fost distruși aproximativ zece mii de arbori,  au fost avariate 250 de automobile și 150 de apartamente, acoperișurile a nouă instituții de învățământ au cedat. Vremea rea a pus la pământ 130 stâlpi de electricitate, iar peste 1000 de fire de electricitate au fost rupte. O SIMPLĂ zăpadă de primăvară, așa cum crede domnul Voncu că a fost la Chișinău, nu provoacă așa ceva!

Potrivit primarului municipiului Chișinău, Dorin Chirtoacă, un calcul preventiv arată că pagubele înregistrate de către administrația municipală se ridică la 50-70 de milioane de lei.  Totodată, acoperișurile a nouă instituții de învățământ au fost deteriorate, iar 40 de instituții au rămas fără energie electrică și telefonie.  De aici.

Criticul de pe malul Dâmboviței afirmă că și în România, au fost probleme – din cauza poleiului pe autostrăzi s-au înregistrat accidente iar pe alocuri s-a întrerupt furnizarea energiei electrice. La fel şi-n Ucraina. „Reacţia autorităţilor a fost lentă, dar,  în câteva ore sistemul de urgenţă s-a pus în mişcare şi, după 24 de ore, totul era din nou funcţional, chiar şi în cele mai grele locuri.(…) În Republica Moldova, în aceleaşi condiţii de climă, a fost prăpăd.” De aici.

Aflat la București, domnul Voncu consideră că la Chișinău sunt aceleași condiții de climă ca și pe malul Dâmboviției. Domnia sa nu are de unde cunoaște că zăpada căzută timp de 48 de ore în capitala Republicii Moldova și în raioanele din jur, a depășit cu mult cantitatea de zăpadă așternută în România. Probabil, atunci când scrie că Moldova s-a confruntat cu o simplă zăpadă de primăvară, NU cunoaște realitățile de pe teren. 

Cât despre aprecierile făcute la modul în care autoritățile moldovene au făcut față acestei provocări meteorologice consider că ele sunt făcute în pripă. 

Municipalitatea Chișinăului, prin vocea domnului Chirtoacă a anunțat că orașul a fost deblocat de copacii căzuți și că toate instituțiile de învățământ își pot începe activitatea școlară în timp util – amintesc că data de 25 aprilie este prima zi de școală după vacanța de Paște. De aici.

Am constatat că, între Președinția moldoveană și Cabinetul de Miniștrii a existat o comunicare bună iar activitățile au fost coordonate. Pentru cetățeanul obișnuit, acest lucru a fost unul pozitiv. Că s-a lucrat bine o dovedește și gestul făcut de premierul moldovean, Pavel Filip, care, după ședința Comisiei pentru Situații Excepționale din 22 aprilie, a dorit să le mulțumească personal salvatorilor care au intervenit pentru lichidarea consecințelor caderilor abundente de zăpadă. Echipele de intervenție au activat în zonele de sud și centru ale Moldovei, unde au acționat cu unitățile de tehnică grea, salvând sute de vieți, inclusiv minori, femei însărcinate și persoane bolnave. Au tractat automobile, au transportat cetățeni către spitale și au defrișat copaci de pe trasee și străzi. Motiv suficient pentru ca primul ministru să le spună mulțumesc. De aici.

E posibil ca domnul Voncu să fi fost cu trebi prin Moldova dintre Prut și Nistru. Nu vreau să cred că domnul Voncu este un cârcotaș de serviciu. Observ că domnia sa crede în similaritatea condițiilor meteorologice dintre București și Chișinău. Nu e chiar așa - Chișinăul, așezat pe șapte coline, are propriul suflu, mai domol. Bucureștiul, orașul-platou, respiră, grăbit, cu totul altfel. Armonii câmpenești. De aici neconcordanțele, superioritatea dâmbovițenilor și confuziile.