miercuri, 20 decembrie 2017

CRIZA DE CADRE ȘI DEPRESIA DIN PAS



Schimbarea garniturii guvernamentale vine să dezarmeze opoziția parlamentară și extraparlamentară. Cei șapte noi miniștri ai Cabinetului Filip sunt specialiști în domeniile lor de activitate și, cu excepția lui Iurie Leancă și Alexandru Tănase, au puține conexiuni cu politica moldavă. 


Surprinzătoarea prezență a lui Iurie Leancă în Guvern vine să consolideze coaliția dintre Partidul Popular European și Partidul Democrat din Moldova: popularii moldoveni vor deține funcția de vicepremier pentru Integrare Europeană și cea de ministru al Apărării. Dacă fostul premier Leancă, a părăsit funcția de  vicepreședinte al Parlamentului pentru a o prelua pe cea de vicepremier, înseamnă că noua funcție este foarte importantă.


La fel de neașteptată, revenirea lui Alexandru Tănase la cârma Ministerului Justiției a provocat comentarii:  democrații au adus la guvernare oameni din vechea garnitură guvernamentală a Partidului Liberal Democrat. Un semn de slăbiciune, spune liderul Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu, convinsă că „remanierea făcută a  arătat că Partidul Democrat nu are cadre”. De aici.


Constat că Maia Sandu nu pune la îndoială pregătirea noilor membrii ai Cabinetului de Miniștri. Nu are de ce. „Majoritatea celor nominalizați pentru a ocupa funcții în Guvern nu sunt percepuți în opinia publicului ca membri ai Partidului Democrat, sunt tehnocrați. Cei nominalizați ar putea să aducă un plus valoare. De exemplu Leancă: chiar dacă este contestat pe interior are relații foarte bune în exterior. Același lucru îl putem spune despre Alexandru Tănase, el fiind și reprezentant la Comisia de la Veneția. Schimbarea garniturii guvernamentale a fost o mișcare gândită de politologii Partidului Democrat pentru a aduce un plus valoare”, declara politologul Anatol Țăranu. De aici.


Politologul moldovean are dreptate. Noile numiri aduc plus valoare Cabinetului Filip: noul Guvern are în componența lui doi ex-premieri, Iurie Leancă și Chiril Gaburici. Nu cred afirmației potrivit căreia Partidul Democrat ar duce lipsă de profesioniști. Mai degrabă este vorba de surpriza avută de actorii politici moldoveni la auzul acestor nume. Maia Sandu a fost luată prin surprindere – nu s-a așteptat ca Vlad Plahotniuc să renunțe la persoane devotate Partidului Democrat (Vasile Bâtcă, Vladimir Cebotari) pentru a aduce în prim-plan persoane neafiliate acestei formațiuni politice.


Maia Sandu susține că, „după alegerile parlamentare din 2018, va aduce în politică oameni cu adevărat integri şi profesionişti”. Dacă are sânge în sistem, și profesioniștii alături, să facă bine și să-i prezinte. Ca să știm din timp, dacă avem pentru ce vota cu PAS, ori nu. Maia Sandu nu va prezenta o listă a posibililor viitori miniștri. Pentru că în afară de ea, nimeni din jurul ei nu poate fi o locomotivă electorală. Asta este adevărata depresie a vieții politice din Republica Moldova – neimplicarea în politică a experților. 

Depresia din PAS e abia la început, o coleziunea dintre instituția prezidențială și corpul de deputați, inevitabilă. Dar despre asta într-o altă notă de blog.