miercuri, 16 martie 2016

POPOV, CONGRESUL ȘI CURSA PENTRU PREȘEDINTE



Marţi, 15 martie 2016, a avut loc o nouă şedinţă de judecată în dosarul fostului prim-ministru Filat. Ședinţa de judecată a fost întreruptă în urma depunerii unei cereri de către Vlad Filat, care a motivat că s-ar simţi rău și a solicitat să fie investigat de către medici. După întreruperea ședinței de judecată pe contul de facebook al liderului PLDM a apărut un mesaj care a fost îndelung difuzat de media moldovenească – sunt nevinovat, totul este o înscenare, Moldova este capturată!
 

Apelul domnului Filat a fost tratat de o parte a presei ca fiind ‘’o senzațională dezvăluire’’: „totul este o înscenare,(…) scopul adevărat reținerii este preluarea totală a puterii în Moldova. Moldova a ajuns să fie capturată în totalitate!”. „Faptul că acest proces de judecată nu este public, demonstrează clar că este vorba despre un dosar politic. Un dosar care urmăreşte un singur scop: distrugerea mea şi a PLDM”, scrie pe contul din rețelele de socializare al domnului Filat. Ceva nou? Exact același lucru a fost spus și în anul 2013 atunci când împreună cu PCRM-ul domnului Voronin l-a demis pe prim-vicepreședintele PDM, domnul Plahotniuc, din prezidiul legislativului moldovean. După care a preferat să guverneze alături de Partidul Democrat. 


După apariția mesajelor domnului Filat în spațiul public,  chiar în aceiași zi, domnul Andrei Popov a anunțat că părăsește Partidul Democrat din Moldova și că pleacă din postul de ambasador al Republicii Moldova în Austria. Motivul invocat de domnia sa ar ține de faptul că în interiorul Partidului Democrat nu ar fi suficientă democrație în luarea deciziilor și că formațiunea nu i-a îndreptățit așteptările. „Partidul Democrat înseamnă Vlad Plahotniuc”, a declarat domnul Popov presei moldovenești. 


Nu este prima critică publică pe care domnul ambasador o face la adresa Partidului Democrat. La sfârșitul lunii ianuarie, într-o emisiune la postul TV 7, canal de televiziune care aparține deputatului PLDM, Chiril Lucinschi, ambasadorul Popov a declarat că nu este de acord cu acțiunile PDM: ”Îmi este ruşine pentru modul în care s-a format majoritatea parlamentară şi cum a fost învestit guvernul Filip. Nu sunt de acord cu demiterea guvernului Streleţ, cu arestul lui Filat, cu arestul grupului Petrenco”, a spus domnia sa la emisiunea „Politica”. 


Criticile domnului Popov sunt cunoscute. Doar că, domnul Popov a ales să își facă public anunțul de plecare din Partidul Democrat din Moldova în aceiași zi în care domnul Filat a publicat „dezvăluirile” sale pe rețelele de socializare. Liderul PLDM nu a spus nimic nou – noutatea vine din partea domnului Popov, iar ea dă credibilitate afirmațiilor făcute de domnul Filat!  


În conferința de presă, domnul ambasador ne-a dezvăluit că i-ar fi fost propusă funcția de ministru de externe al Republicii Moldova. Funcția a fost ocupată finalmente de către domnul Galbur. Supărarea domnului Popov pe foștii lui colegii de partid, ține, probabil, de faptul că nu a avut acces la această funcție. Să nu uităm: domnia sa face parte dintr-o familie de diplomați, domnul Mihai Popov, în perioada 1994 – 1997 a deținut funcția de ministru de externe al Republicii Moldova. Era firesc ca domnul ambasador Popov să fi avut ambiția de a ajunge în funcția deținută pe vremuri de tatăl domniei sale. Dar mă întreb dacă domnul Popov la fel de ușor ar fi renunțat la funcție dacă era ministru de externe? Probabil că nu.


Cele două evenimente ale zilei de 15 martie au loc în preajma congresului PLDM care a fost anunțat că va avea loc duminică, 20 martie 2016. Un congres așteptat atât de membrii rămași fideli domnului Valeriu Streleț, cât și de simpatizanții grupului de liberal democrați care au votat pentru guvernul Filip. Grupuri care își dau, departe de ochii lumii, cu capul în gură. Că e așa a spus-o vicepreședintele PLDM, Petru Bodarev, care a anunțat că pleacă din această formațiune politică. „Anunț cu regret și dezamăgire retragerea mea din Partidul Liberal Democrat din Moldova. Plecarea are la bază conjunctura și imaginea proastă în care se află PLDM dar și a diferențelor ireconciliabile de idei și valori dintre mine și actuala conducere”, afirmă Bodarev.
 

Că în PLDM există divergențe ne spune și faptul că domnul Lucinschi și domnul Streleț nu au mai apărut împreună în public. Ultima dată când domnul Lucinschi a fost văzut în public alături de președintele în exercițiu al PLDM s-a întâmplat la 20 februarie, atunci când  vicepreședinții PLDM, Valeriu Streleț și Liliana Palihovici precum și deputatul liberal democrat Chiril Lucinschi s-au întâlnit cu șeful delegației UE în Republica Moldova. 


Domnul Streleț ne anunța relativ recent că, toţi membri PLDM care au probleme cu justiţia, inclusiv domnul Filat, ar trebui să renunțe la calitatea de membru al PLDM. Domnul Streleț dădea semne că aşteaptă vacanța acestei funcții pentru a putea candida la ea. Domnul Filat nu a anunțat public că renunță la funcția pe care o deține. În schimb deputații PLDM - domnul Streleț nu este deputat PLDM - au semnat un demers în care au solicitat schimbarea măsurii de reprimare, din arest preventiv într-o formă care să nu îl priveze de libertate și chiar au propus ca domnului Filat să-i fie oferit dreptul de a participa la ședințele Parlamentului. Acțiuni suficiente pentru a demonstra fidelitatea domniilor lor față de președintele reținut în penitenciar. Surse din interiorul PLDM afirmă că Lucinschi jr. și-a asumat deja cheltuielile de imagine ale PLDM, un lucru pe care domnul Filat îl aștepta din partea domnului Streleț și pe care acesta se pare că nu l-a făcut. De aici și dispariția domnului Streleț din spațiul public. 


Nu știu dacă a existat sau nu o coordonare între lansarea mesajelor domnului Filat pe rețelele de socializare și anunțul domnului Popov de plecare din PDM. Anunțul domnului Popov, că nu are încredere în actuala guvernare condusă de democrați, vine să întărească punctul de vedere al domnului Filat, care ne repetă în mod obsesiv că Moldova este capturată de Partidul Democrat. De fapt, domnul Filat, din penitenciar, le indică colegilor lui spiritul în care aceștia ar trebui să își construiască discursurile la congresul care se presupune că va avea loc dumincă, 20 martie.  


Jurnaliștii de la Sputnik Moldova notează, pe surse, că, pentru șefia PLDM vor concura patru candidați: Streleț, Lucinschi, Palihovici și Ion Sturza. Jurnaliștii acestei instituții nu răspund la întrebarea cine va avea curajul de a cere delegaților la congres revocare domnului Filat din funcție? 


Nu cred că domnul Sturza are suficient curaj să își asume responsabilitatea de a prelua un partid cu un rating atât de scăzut ca al PLDM-ului, la pretențiile de salvator al moldovenilor, domnia sa s-ar vedea mai degrabă în fruntea unei coaliții largi a partidelor de dreapta. Candidatura domnului Sturza la președinția PLDM este exclusă.

Chiar dacă doamna Palihovici se bucură de multă simpatie în rândurile PLDM, domnia sa nu dispune de suficiența financiară necesară reabilitării curentului liberal democrat în societate moldavă. Nu cred într-o candidatură a doamnei Palihovici la această funcție. 

La fel cum nu cred că domnul Filat va declara vacanța funcției pe care o deține. Chiar dacă există suficient de multe voci care, pe coridoarele partidului, cer demiterea, așa ceva nu se va întâmpla. De asta, întrebarea fundamentală este simplă: Liberal democrații au nevoie de un președinte funcțional - cine va îndrăzni să ceară delegaților demiterea din funcție a fondatorului PLDM?


Să o facă domnul Lucinschi? Semnând demersul pentru schimbarea măsurii de reprimare, domnul Lucinschi și-a dovedit loialitatea față de domnul Filat. Are tupeu domnul Streleț să ceară asta? Mira-m-aș. Nu dă bine la imagine. Probabil, cu puțin timp înaintea începerii congresului, (care nu e bătut în cuie că va avea loc pe 20 martie) vom afla că domnul Filat își retrage încrederea oferită în urmă cu cinci luni domnului Streleț și o transferă domnului Lucinschi. Că acesta înțelege mai bine decât domnul Popov jocurile de imagine. 

Dar crede oare cineva că, având funcția de președinte al PLDM în buzunar, domnul Chiril Lucinschi ar putea câștiga cursa prezidențială? Tocmai de asta, domnul ambasador Popov mai putea aștepta.