luni, 13 martie 2017

LIBERALII VOR SUSȚINE MODIFICAREA SISTEMULUI ELECTORAL ACTUAL



Anunțul făcut de președintele Partidului Democrat din Moldova, Vlad Plahotniuc, că va propune legislativului moldovean modificarea sistemului electoral actual, a fost declanșatorul unor schimbări importante în configurația numerică a fracțiunilor din Parlamentul Republicii Moldova.  Pe 10 martie 2017, cei 14 deputaţi care făceau parte din Platforma Social-Democrată au decis să adere la fracţiunea Partidului Democrat din Moldova. În acest mod, fracţiunea Partidului Democrat din Moldova dispune de 34 de deputaţi și a devenit cel mai numeros grup politic din Parlamentul moldovean. De aici.


Comentatorii politici moldoveni au condamnat traseismul politic al celor 14 deputați. Însă, din punctul de vedere al realismului politic, acest gest era predictibil. S-a presupus încă din ianuarie 2016, când acest grup de politicieni au decis să sprijine guvernul PDM, că acești 14 deputați vor adera la PDM. În ianuarie 2016 acțiunea domniilor lor a pus capăt  instabilității politice din Moldova. Fără votul celor 14 deputați, guvernul Filip nu ar fi putut fi instalat. Repet, sprijinul pe care deputații din Platforma Social Democrată l-au acordat în ultimul an Guvernului Filip a făcut ca gestul politic din 10 martie, când au decis să facă parte din fracțiunea PDM, să fie unul așteptat. 


Creșterea numerică a fracțiunii PDM face ca acest grup politic să poată iniția de unul singur proceduri de modificare a Constituției Republicii Moldova dar și cele care ar permite suspendarea președintelui Igor Dodon. Unii comentatori politici consideră că înmulțirea numărului de deputați ai PDM ar duce la o posibilă excludere a Partidului Liberal din coaliția parlamentară formată în jurul Partidului Democrat. Nu cred în profețiile lor. 


Se știe că președintele Partidului Liberal, domnul Ghimpu, nu este un partener de coaliție foarte comod, ultimele declarații politice făcute de domnia sa, că Partidul Liberal nu agreează ideea schimbării sistemului electoral actual, demonstrează acest lucru. Cu siguranță, comportamentul politic al domnului Ghimpu face parte dintr-o strategie de negociere politică pe care liberalii moldoveni au practicat-o în cadrul tuturor coalițiilor politice din care au făcut parte. Uneori această strategie a dat rezultate, alte ori nu. Sunt sigur că, până la urmă, liberalii moldoveni vor fi convinși să susțină schimbarea actualului sistem electoral. Probabil, în aprilie, în funcție de evoluțiile reformei administraţiei publice centrale, domnul Ghimpu își va schimba opinia . 


Vor unii sau nu, devine sigur că viitoarele alegeri parlamentare se vor desfășura în baza circumscripțiilor uninominale. Proiectul de lege pentru schimbarea sistemului electoral va fi înregistrat în Parlamentul moldovean în săptămâna 13 – 18 martie 2017. Acest anunţ a fost făcut de către preşedintele Parlamentului, domnul Candu, în cadrul emisiunii “În PROfunzime” de la postul de televiziune PRO TV Chişinău. "Când am mers în campania electorală şi am scris despre votul uninominal, nu am explicat clar cum va fi acest concept. Proiectul de lege va fi înregistrat la Parlament săptămâna viitoare”, a precizat spicherul moldovean. 


Asta înseamnă că vocile critice la adresa votului uninominal nu au citit proiectul de lege al democraților și că toate opiniile negative  s-au făcut după ureche și cu exces de pasiune. O analiză la rece nu a fost scrisă din simplul motiv că pe site-ul oficial al Parlamentului moldovean acest proiect de lege nu este prezent încă. Abia la apariția publică a acestui proiect de lege, specialiștii autorizați se vor expune asupra acestui proiect.


Nu sunt un specialist în domeniul sistemelor electorale. Știu însă că problema centrală cu care se confruntă elitele politice ține de modul în care ele sunt alese și de modul în care, tot ele, sunt responsabile pentru acțiunile lor. Știm cu toții că, partidele politice moldovene nu funcționează în baza unor convingeri politice ferme ci mai degrabă în baza unor conjuncturi de interese ori de rudenie. Oponenții votului uninominal se tem că schimbarea sistemului politic actual va duce la moartea partidelor. Am ferma convingere că votul uninominal nu înseamnă moartea partidelor, ci reducerea puterilor dictatoriale ale președinților de partide. Asta e bine. 


Unul din motivele pentru care domnul Dodon a câștigat alegerile prezidențiale ține și de pierderea încrederii  cetățenilor moldoveni în clasa politică actuală. Observ că, pericolul existențial pentru viitorul statului moldovean este mai degrabă unul intern și ține de sinceritatea și responsabilitatea elitelor politice față de cetățean. Schimbarea sistemului electoral actual va da naștere unei clase politice noi, una care va avea o relație directă cu electoratul propriu, o elită politică care nu se va teme de sabia șefului de partid și care va fi obligată să facă lucruri concrete pentru circumscripția electorală în care a fost ales. Altfel, zboară din funcție. Finalul ar trebui să fie refacerea legăturilor politicienilor cu cetățeanul și obținerea acelui consens național atât de necesar Republicii Moldova.