luni, 3 octombrie 2016

DODON ARE SAU NU ARE DE CE FI ÎNGRIJORAT?



Moldova dintre Prut și Nistru, are 16 candidați înregistrați la funcția președinte. Un pic prea mulți? Poate. Numărul mare de candidați vorbește despre vârsta democrației moldovenești – fragedă. La această vârstă, romanticii cred în șansa lor  constituțională – au voie, nu-i așa? 

O ultimă cercetare sociologică realizată înaintea campaniei prezidențiale separă romanticii de cei care, pragmatic, au cu adevărat șanse. Datele sondajului arată astfel: Igor Dodon 19,3%, Andrei Năstase 7,4%, Maia Sandu 6,7% Marian Lupu 6,7.  Din 16 doar 4 au un nivel de simpatie populară care a depășit pragul electoral de 6 la sută. Sondajul constată o creștere a simpatiilor de vot pentru, Marian Lupu, și îl plasează printre cei patru actori electorali ai momentului. Probabil motivul revirimentului liderului PDM se datorează faptului că echipa pe care o conduce se află la butoanele puterii și a reușit (relativa) stabilizare politică și financiară a statului moldovean.   

Probabil, numele liderului democrat este asociat și cu cel al coordonatorului coaliției majoritare, Vlad Plahotniuc, cel care a declanșat adevărata luptă împotriva corupției și curățenie generală în structurile de stat și în instituțiile de control dar și cu cel al guvernului Filip, ale cărui acțiuni, vin – încet, dar sigur – să îi aducă puncte electorale lui Marian Lupu. E un transfer de imagine care se datorează unor fapte concrete: reținerea lui Veaceslav Platon, arestarea unui număr impresionant de judecători  implicați în „spălătoria rusească” ori ”curățenia” efectuată la vămile Palanca și Tudora. Probabil este vorba și de conștientizarea faptului că oficialii europeni, români și americani au oferit suport finanicar și imagologic Republicii Moldova deci implicit și coaliției majoritare din Parlamentul de la Chișinău. Mesajele venite i-au făcut pe cetățeni să înțeleagă că Bruxelles-ul nu își dorește alegeri parlamentare anticipate și nici schimbarea contextului politic actual. La întîlnirea cu președintele legislativului moldovean, Andrian Candu, oficialii americani au fost cât se poate de clari: Statele Unite susțin buna cooperare și sincronizare dintre Parlamentul și Guvernul de la Chișinău și vor susține Moldova în obținerea programului de țară cu Fondul Monetar Internațional. Felicit parlamentarii și Guvernul de la Chișinău pentru rezultatele obținute. Ați dat dovadă că se poate. Mergeți înainte și aveți deplinul nostru suport în realizarea reformelor”, a spus Victoria Nuland.

Pentru opoziția moldoveană vestea pică prost. La fel de prost cade și anunțul făcut de Andrei Năstase și Maia Sandu că în ziua dezbaterii moțiunii de cenzură inițiate de socialiștii moldoveni, vor organiza manifestații întru susținerea demisiei guvernului Filip. Înștiințarea făcută de cei doi politicieni de dreapta, demonstrează o coordonare a acțiunilor politice a formațiunii politice conduse de către Andrei Năstase cu cea a lui Igor Dodon și arată o predispoziție a liderului PAS, Maia Sandu, de a renunța la competiția prezidențială în favoarea liderului Partidului Demnitate și Adevăr. La o emisiune televizată, Maia Sandu, a declarat că parteneriatul cu Andrei Năstase va continua pentru că "urmează alegerile parlamentare". Probabil doamna Sandu a crezut în spusele lui Vladimir Socor referitoare la faptul că  este un bun manager și că ar putea fi viitorul premier al Republicii Moldova. Dacă e așa înseamnă că liderul PAS a cumpărat pielea ursului care încă mai aleargă prin pădure!

E posibil ca preconizatele manifestații întru susținerea demisiei guvernului Filip să fie sancționate de către electoratul moldovean și vor duce la scăderea punctelor electorale a celor doi. 

De asta, simpatia pentru liderul democraților moldoveni, Marian Lupu, va continua să crească. Repet: încet, dar sigur. Gestul făcut de către Pavel Filip, de asumare a responsabilității pentru șapte legi necesare semnării acordului cu FMI, a fost unul riscant. Premierul moldovean a recunoscut că asumarea responsabilității pentru returnarea datoriilor către Banca Naţională poate diminua din cota de popularitate a Guvernului, (deci și a lui Marian Lupu), dar cabinetul de miniștrii „nu lucrează pentru popularitate, ci pentru binele statului moldovean. „Uneori suntem puşi în situaţia de a alege răul cel mai mic. Aşa am procedat şi de această dată", a spus premierul Filip. Gestul făcut de premierul Filip a arătat tuturor că Partidul Democrat are curaj. Decidenții acestei formațiuni politice sunt conștienți de faptul că semnarea unui acord de finanțare cu FMI înseamnă ancorarea definitivă a măsurilor de stabilizare a statului. Modul în care această realizare va fi prezentată sau nu în favoarea lui Marian Lupu depinde de stafful său de campanie electorală.  

Dacă disputa pe marginea candidatului unic al dreptei a făcut posibilă scăderea unor puncte electorale pentru Maia Sandu și Andrei Năstase, liderul socialiștilor moldoven, Igor Dodon, rămâne a fi cotat cu cele mai mari șanse în a câștiga președinția moldovenească. Am spus-o mai mereu: Chișinăul nu e toată Moldova. Liderul socialist știe acest lucru și de asta, week end-ul și-l petrece în teritoriu unde are întâlniri cu alegătorii. 

Cei de la RISE publică un material în care afirmă că PSRM și Dodon sunt finanțați de ruși printr-o firmă off-shore. Dacă datele prezentate de jurnaliștii de investigație au intrat în vizorul instituțiilor de specialitate iar judecătorii moldoveni vor constata că Igor Dodon folosește mijloace financiare din străinătate s-ar putea ca înregistrarea lui în cursa electorală să fie anulată. Dar adevăratul cutremur, se va întâmpla doar dacă preietenul de odinioară al lui Vlad Filat, omul de afaceri Veaceslav Platon, se apucă să spună tot ceea ce cunoaște. Așa că, liderul PSRM are pentru ce fi îngrijorat, nu-i așa?