luni, 19 iunie 2017

VOCALA TIRANIE A MINORITĂȚII



Experții Comisiei de la Veneția au adoptat o serie de avize la proiectul de lege pentru modificarea sistemului electoral al Republicii Moldova. Comunicatul Comisiei de la Veneția scoate în evidență trei  probleme semnificative care se referă la, 1) „responsabilitatea Comisiei Electorale Centrale de a stabili circumscripţii cu mandat unic pentru componenta majoritară se bazează pe criterii vagi care prezintă un risc de influenţă politică asupra acestui aspect al activităţii CEC”, 2) „lipsa unor criterii detaliate și cuprinzătoare pentru stabilirea circumscripțiilor locuitorilor din Transnistria și pentru cetățeni din străinătate”, 3) „riscul ca viitorii membrii Parlamentului, aleși pe circumscripții Parlamentului ar putea influențați de interesele de afaceri.” De aici.


O serie de comentatori politici moldoveni au interpretat acest aviz ca fiind unul critic. Concluzia lor a avut ca argument principal trimiterea făcută de experții Comisiei de la Veneția potrivit căreia „reforma propusă nu poate fi considerată ca fiind adoptată prin consens larg.” 


Întors la Chișinău, Andrian Candu a spus că aceste recomandări sunt mai mult de ordin tehnico-juridic și că experții moldoveni vor ține cont de ele. Potrivit șefului legislativului moldovean, experții Consiliului Europei nu ar fi condiționat Moldova să renunțe la modificarea sistemului electoral. „Decizia de modificare a sistemului electoral ține de decizia suverană a statului Republicii Moldova. Comisia de la Veneția semnalează polarizarea subiectului și recomandă să amânăm modificarea sistemului electoral. Dar există 850 de mii de semnături ale cetățenilor care își doresc schimbarea sistemului. La fel, există o majoritate covârșitoare în Parlament care își dorește schimbarea sistemului”, a spus Andrian Candu. De aici.


Președintele Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu, a comentat deciziile Comisiei de la Veneția și a a spus că, în cazul în care guvernarea va ignora avizul Comisiei de la Veneția, partenerii externi ar putea bloca asistența financiară pentru Republica Moldova. Politicianul moldovean a spus că va face demersuri la Bruxelles în acest sens. De aici.


La rândul său, liderul liberal democraților moldoveni, Viorel Cibotaru, a scris pe rețelele de socializare că, în cazul în care actuala majoritate parlamentară nu va lua în calcul recomandările Comisiei, va fi un semn  că Moldova se îndreaptă spre dictatură. De aici.


În Republica Moldova nu există dictatură. Desfășurarea unor mitinguri pro sau contra schimbării sistemului electoral existent în prezent reprezintă cea mai bună dovadă că, între Prut și Nistru, democrația este prezentă. Într-o democraţie deciziile care se iau prin vot majoritar. Într-o republică parlamentară, ca Moldova, supremația politică este asigurată prin aritmetica obținută de o majoritate parlamentară. 


Declarația Maiei Sandu potrivit căreia va insista ca Uniunea Europeană să condiționeze ajutorul financiar dedicat Republicii Moldova de respectarea avizelor date de către Comisia Europeană, reprezintă un șantaj politic la adresa majorității parlamentare – o tiranie a unei minorități. Dacă Bruxelles-ul va fi convins să facă așa ceva, acest lucru poate fi interpretat ca fiind un amestec, pe față, în politica internă a Republicii Moldova și o încălcare a principiului suveranității. 


Sunt sigur că recomandările Comisiei de la Veneția, cele de ordin tehnico-juridic, vor fi respectate de coaliția majoritară existentă în legislativul de la Chișinău.


Adevărata durere de cap pentru experții în sisteme electorale de la Chișinău abia acum va începe. Înțeleg că, potrivit noului proiect de lege, diaspora moldoveană ar avea asigurate câteva locuri în viitorul legislativ moldovean. Dar circumscripțiile electorale de peste hotare vor fi stabilite în același mod? Mai mult, în interiorul granițelor statului moldovean cine va avea dreptul de a desena/trasa  circumscripțiile electorale uninominale? În baza cărui principiu vor fi ele stabilite? Logic ar fi ca acest lucru să fie făcut de către cei de la Comisia Electorală Centrală, dar recomandările venite de la Comisia de la Veneția spun că „responsabilitatea Comisiei Electorale Centrale de a stabili circumscripțiile uninominale se bazează pe criterii vagi”. Rezultă că aceste responsabilități vor fi schimbate?  


Cum va fi asigurat dreptul cetățenilor moldoveni, cu reședință în regiunea transnistreană, de a participa la procesul electoral? Vor fi create circumscripții uninominale în regiunea separatistă? Cum? Nu cred că, în acest sens, ar exista o înțelegere cu autoritățile de la Tiraspol.

Sunt câteva întrebări la care experții în sisteme electorale trebuie să dea un răspuns cât mai rapid. Abia atunci putem critica ori lăuda soluțiile găsite. 


Până atunci, Candu are dreptate: schimbarea sistemului electoral este dreptul suveran al statului moldovean prin voința aleșilor cetățenilor. Celelalte cârcoteli sunt elementele unui șantaj politic și tirania mediatică a unor minoritari.