luni, 4 iulie 2016

DOUĂ CEASURI ȘI UN SINGUR TRATAMENT. EUROPEAN



Pe 1 iulie șeful cabinetului de miniștri și conducerea Legislativului moldovean au desfășurat o ședință comună. Nu prima, nici ultima. Doar că de această dată, evenimentul a beneficiat de o bună acoperire mediatică datorită răspunsului pe care primul ministru și președintele Parlamentului l-au dat unei întrebări mai puțin obișnuite. Fotoreporterul Constantin Grigoriță i-a întrebat pe cei doi care este motivația faptului că poartă aceiași marcă de ceas. Răspunsul a circulat prin toată media moldavă – ca să ne putem sincroniza mai bine activitățile!

Nu știu dacă jurnalistul Constantin Grigoriță s-a așteptat la un asemnea argument. Probabil că nu. Nu știu dacă cei doi politicieni și-au sincronizat pe loc, ori din timp, răspunsurile. Ceea ce știu, e faptul că, da - rezultatele obținute arată că ceasurile domniilor lor merg într-un singur pas. Cu siguranță, incertitudinea politică a sfârșitului lunii ianuarie, când aproape nimeni nu acorda credit de încredere guvernului Filip, a fost depășită. La șase luni de la investire, constatăm că, în ciuda tuturor cîrcotelilor posibile, statul moldovean nu a intrat în insuficiență de plată, că salariile sunt plătite la timp, că pensiile au crescut și că, pentru unele produse energetice, prețul a scăzut. Deși a încercat să împiedice procesul de instalare al noului guvern și a cerut insistent alegeri anticipate, dreapta politică extraparlamentară a rămas cu buza umflată – bătălia pentru stabilizarea Moldovei a fost câștigată de către tandemul Filip - Candu.

Ședința comună Guvern-Parlament  a avut loc în ziua în care a intrat în vigoare Acordul de Asociere al Republicii Moldova la UE. Probabil, de asta presa moldoveană a vorbit despre buna sincronizare a ceasurilor celor două instituții politice. Și poate, un bun motiv pentru șeful guvernului moldovean de a menționa că, în ciuda euroscepticilor, Moldova își va continua către UE. „Vreau să vin cu un mesaj către partidele de opoziție, care cred că după votul din Marea Britanie, Republica Moldova va înceta să meargă spre UE. Nu este așa, noi știm unde vrem să ajungem, nu avem mai multe planuri, ci avem un singur plan A – calea spre UE”, a punctat domnul Filip.

Domnia sa are dreptate – politicienii moldoveni, fie ei de stânga, ori de dreapta, dacă vor să modernizeze Moldova, trebuie să urmeze planul de impelmentare a reformelor conținute în Acordul de Asociere al Moldovei la UE. Reforme de care, statul moldovean are cel mai mult nevoie. Schimbări care ar micșora numărul de veceuri din fundul grădinii, ar reduce numărul caselor de copii și ar aduce cu ele un alt management pentru produsele agricole moldovenești.
Desigur, viteza acestor schimbări contează. Unele lucruri se schimbă mai ușor, altele mai greu. De aici și faptul că, doar 2/3 din angajamentele asumate în urmă cu șase luni au fost realizate. Mult? Puțin? După criza politică a anului 2015, probabil că este un ritm destul de bun. A nu se uita, această agendă schimbărilor, pe care trebuie să le realizeze Moldova pentru a se apropia de comunitatea europeană este una voluminoasă – Acordul de Asociere are șapte rubrici, șase anexe și patru protocoale: o cărămidă de 972 de pagini!

Să credem că schimbările care vor avea loc prin implementarea acestui Acord  vor fi un medicament pentru toate bolile de care suferă Moldova? Probabil că nu. Dar cu siguranță, e un început. Cineva spunea că pentru un tratament reușit Moldova are nevoie stabilitate internă, de o majoritate politică care să dea dovadă de o voință politică fermă, de suficient timp pentru ca parlamentarii moldoveni să poată adopta toate aceste legi ale schimbării și de funcționarea onestă a instituțiilor statului.

Sunt absolut de acord! Iar dacă facem o retrospectivă a tot ceea ce se întâmplă, observăm că tandemul Filip - Candu a reușit să stabilizeze Moldova. Partidul Democrat din Moldova, prin coordonatorul coaliției parlamentare, domnul Plahotniuc, a reușit să dezvolte o coaliție majoritară care impune Moldovei continuitatea  direcției de dezvoltare, această direcție a fost anunțată de către primul ministru Filip – către UE. Alegerile anticipate au fost evitate, actualul Parlament moldovean beneficiază de încă trei ani de activitate, suficient pentru adoptarea graduală a legilor conform prevederilor Acordului de Asociere. Ultimele rețineri efectuate de către CNA, vin în sprijinul tezei care afirmă că instituțiile de drept încep să funcționeze dincolo de prevederile vreunui Acord de funcționare al coaliției, acord care ar pune, ca odinoară, piedici în implementarea normelor statului de drept.

Așa că sunt, cât de cât, optimist – ceasurile celor doi politicieni de la Chișinău arată că statul moldovean a început tratamentul.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu